Siirry sisältöön
Yleinen

Huolehdi hedelmällisyydestä

Joskus syli on tyhjä, vaikka toive pienokaisesta on suuri. Seksuaalineuvoja ja kätilö Eva-Maria Rajamäki kertoo, mitä perheestä haaveilevan kannattaa ottaa huomioon ja milloin hakeutua tutkimuksiin.

Katse elintapoihin

Terveelliset elintavat, ne kietoutuvat myös hedelmällisyyteen. Tasapainoinen ruokavalio, riittävä lepo, monipuolinen liikunta, tupakoinnin sekä suurien alkoholimäärien välttäminen on tuttu ja tärkeä rimpsu.

– Ei sitä turhaan toisteta, Rajamäki hymyilee. Erityisesti painonhallintaan on hyvä kiinnittää huomiota, sillä sekä yli- että alipaino voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

Rajamäki on työskennellyt ehkäisyneuvolassa vuodesta 2008 alkaen. Tänä aikana lapsettomuusasiakkaiden määrä on kasvanut. Yleisimpiä syitä lapsettomuuden lisääntymiselle ovat elintapojen lisäksi yrittäminen myöhemmällä iällä sekä yksilökeskeinen, kiireinen kulttuuri.

Moderni elämä lykkää perhehaaveita

Moni haluaa matkustella, elää vapaasti, edetä uralla. Vasta sen jälkeen ryhdytään miettimään lasta.

– Olisi hyvin tärkeää, ettei odottaisi nelikymppiseksi.

Kun 40 ikävuotta lähestyy, naisen hedelmällisyys on laskenut jo huomattavasti. 35–40 –vuotiaista jopa 40 % kärsii lapsettomuudesta, kun 30–35 –vuotiaissa lapsettomia on puolestaan 15 %.

Hektisessä yhteiskunnassa myös stressitasot ovat korkeammalla. Arjessa ei enää ole niin paljon hiljaisia, tyhjiä hetkiä. Koko ajan pitäisi olla menemässä ja tekemässä, tai vähintään online. Se saa kehon kierroksille ja mielen väsymään.

Seksuaalineuvojana tapaan usein sanoa, että paras seksintappaja on puhelin ja some.”

Prosessi alkaa ehkäisyneuvolasta

Aina raskaus ei kuitenkaan ala, vaikka elintavat olisivat kunnossa. Kun säännöllistä yrittämistä on takana vuoden verran, puhutaan lapsettomuudesta.

– Silloin kannattaa tulla ehkäisyneuvolaan juttusille. Toki aikaisemminkin saa käydä, mutta prosessi aloitetaan vasta vuoden täytyttyä.

Eva-Maria Rajamäki kannustaa ottamaan yhteyttä ehkäisyneuvolaan, jos oma hedelmällisyys huolettaa.

Ehkäisyneuvolassa lääkäri tekee naiselle gynekologisen tutkimuksen sekä tutkii miehen kivekset ja tekee sperma-analyysin. Lisäksi otetaan verinäytteitä. Alkututkimuksien jälkeen lääkäri antaa lähetteen keskussairaalaan, jossa polku jatkuu tarvittavien hoitojen pariin.

– On hyvä muistaa, että tutkimukset aiheuttavat helposti stressiä. Jos on vielä hyvin nuori, voi rauhassa yrittää yli vuodenkin ennen kuin hakeutuu hoitoon.

Lapsettomuutta voivat aiheuttaa erilaiset sairaudet. Naisten kohdalla yleisin niistä on endometrioosi sekä pcos, eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä. Nämä vaikuttavat munasolun irtoamiseen ja munasarjojen toimintaan. Miehillä taas voi olla erilaisia ongelmia siemennesteen kanssa. Joskus siittiöt esimerkiksi liikkuvat hitaasti tai niitä ei ole tarpeeksi.

Löydä nautinto uudelleen

Pitkään kestänyt lapsen yrittäminen voi rasittaa parisuhdetta sekä seksielämää. Kun spontaanit hetket vaihtuvat ovulaatiotestien seuraamiseen ja tarkkaan kellotettuun aktiin, ilo ja nautinto jäävät taka-alalle.

– Pitäisi jollain tapaa unohtaa, että yrittää lasta. Että seksin tavoite ei olisi raskaaksi tuleminen, vaan yhteinen kiva hetki myös ovulaation ulkopuolella.

On tärkeää, että suhteessa on myös sellaista läheisyyttä ja hellyyttä, mikä ei johda seksiin. Parisuhdetta täytyy muistaa hoitaa vaikeampinakin hetkinä.

Tärkein vinkkini on, että älä stressaa niin paljon. Nauti elämästä ja kumppanista.

Läsnä lapsettomalle

Toteutumaton unelma on aina suuri suru. On normaalia, että pettymys aiheuttaa vihan ja kateuden tunteita myös ystäviä kohtaan. Se ei tarkoita, että haluaa muille pahaa – pettymys vain on niin suuri. Negatiiviset mietteet ovat pelkkiä ajatuksia, eikä niistä tarvitse potea huonoa omatuntoa.

Omien tunteiden käsitteleminen voi olla valtava taakka, sillä samanaikaisesti haluaisi olla tukena läheiselle ja olla iloinen hänen puolestaan.

– Siksi lapseton saattaa kieltäytyä esimerkiksi syntymäpäiväkutsusta. Toisen onnen näkeminen voi tuntua epäreilulta.

Rajamäki kannustaa rohkeasti kutsumaan lapsettoman ystävän mukaan, vaikka aavistaisi kieltävän vastauksen. Pitämällä yhteyttä osoitat olevasi läsnä, tukeminen on tärkeintä mitä ystävänä voi tehdä.

– Muistutan kuitenkin olemaan varovainen lapsiaiheisissa kysymyksissä, jos toinen ei ole kertonut tilanteestaan. Lapsen hankkimisesta kysyminen voi satuttaa, jos haave ei ole yrityksistä huolimatta toteutunut.

Artikkeli on osa yhteistyöalueemme terveyttä ja hyvinvointia edistävää kampanjaa. Kampanjassa ovat mukana Satakunnan hyvinvointialue, Varsinais-Suomen hyvinvointialue ja Pohjanmaan hyvinvointialue.