Siirry sisältöön
Yleinen

Kesä tulee – ovatko rokotuksesi kunnossa?


Lämpenevät päivät innostavat ihmisiä ulkoilemaan, puuhailemaan puutarhassa ja matkailemaan. Aktiviteetteihin voi liittyä myös riskejä, joita voi pienentää esimerkiksi rokotusten avulla. Selvitimme, mitä rokotteisiin liittyvää kannattaa muistaa kesän lähestyessä. Kysymyksiin vastasi terveydenhoitajamme Gerd Metsäranta Kaskisten terveyskeskuksesta.

Rokotusohjelmaan kuuluu jäykkäkouristusrokotus. Kuinka usein jäykkäkouristusrokote täytyy käydä ottamassa?

Jäykkäkouristustauti on vakava, hengenvaarallinen yleisinfektio, jossa bakteeri erittää hermomyrkkyä ja aiheuttaa siten voimakkaita kouristuksia. Siksi siltä on tärkeä suojautua. Lapset saavat jäykkäkouristusrokotukset neuvolassa ja koulussa.

Nuorille aikuisille annetaan 25-vuotiaana jäykkäkouristusrokote sekä hinkuyskärokote, jonka jälkeen rokote jäykkäkouristusrokote uusitaan 20 vuoden välein siihen asti, että täyttää 65 vuotta. Sitä vanhemmille tehosteannos annetaan 10 vuoden välein.

Jäykkäkouristusrokote suositellaan uusimaan, jos esimerkiksi saa likaisen haavan tai eläimen pureman. Entä jos vanha rokote on vielä voimassa?

Rokotteista ei voi saada yliannostusta, joten tehosteista ei ole mitään haittaa. Tehoste annetaan yleensä silloin, jos edellisestä rokotteesta on kulunut yli 10 vuotta ja haava on esimerkiksi likainen tai se on syntynyt eläimen puremasta.

Rokotteista ei voi saada yliannostusta, joten tehosteista ei ole mitään haittaa.

Mistä tiedän, mitä rokotteita olen saanut?

Voit tarkistaa rokotushistoriasi sieltä, missä olet aiemmin saanut rokotteet, esimerkiksi neuvolasta tai terveyskeskuksesta.

Mitä rokotteita minun kannattaa ottaa, jos aion lähteä ulkomaille?

Tämä riippuu siitä, minne aiot matkustaa. Vinkkejä matkailijan rokotuksiin löytyy esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Matkailijan terveysoppaasta, joka löytyy heidän verkkosivuiltaan. Kannattaa huomioida, että jotkin matkailijalle suositeltavat rokotteet tulee ottaa hyvissä ajoin ennen matkaa.

Punkit heräävät talviuniltaan. Kannattaako punkkien levittämältä puutiaisaivokuumeelta suojautua rokottautumalla? Voiko rokotteen saada omalla terveysasemalla?

Rokote on hyvä tapa suojautua aivokuumeelta. Rokottautuminen kannattaa erityisesti, jos liikkuu paljon luonnossa ja alueilla, joissa punkkikanta on suuri. Pohjanmaalla tapauksia on ollut viime vuosina vain muutamia, mutta suojautuminen ei silti ole turhaa.

Alueet, joissa TBE:tä, eli aivokuumetta esiintyy, voi tarkistaa esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kartasta, johon kerätään tietoa aivokuumeen esiintyvyydestä Suomessa.

TBE-rokote eli niin kutsuttu punkkirokote on maksullinen rokote, joka voidaan pistää myös omalla terveysasemalla. Rokotteeseen saa reseptin soittamalla omaan terveyskeskukseen ja samalla voidaan varata aika pistokselle.

Rokotteen lisäksi punkeilta kannattaa suojautua vaalealla pukeutumisella ja suosimalla pitkiä hihoja ja lahkeita sekä korkeavartisia kenkiä. Luonnossa liikkumisen jälkeen kannattaa tehdä punkkitarkistus kaikille perheenjäsenille, myös lemmikeille.

Mihin otan yhteyttä, jos tarvitsen rokotteen?

Jos tarvitset rokotteen, ota yhteys omaan terveysasemaasi. Jotkin työterveyspalvelut tarjoavat myös rokotteita. Tarkista työnantajaltasi, kuuluvatko rokotteet työterveytesi palveluihin.

Lisätietoa rokotteista löydät mm. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta. Rokotteiden turvallisuutta seuraa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.