Maksuja nostettiin mahdollisimman vähän
1.1.2025 alkaen lääkärikäynti perusterveydenhuollossa maksaa asiakkaalle 28,20 euroa ja erikoislääkärillä 66,70 euroa. Nämä hinnat vastaavat valtakunnallisesti tehtyä linjausta. Kun valtakunnallisesti tehdään linjaus maksun suuruudesta, hyvinvointialueen on vaikea olla noudattamatta sitä. Asiakasmaksut ovat osa hyvinvointialueen toiminnan rahoitusta. Jos asiakasmaksu jätettäisiin valtakunnallista linjaa pienemmäksi, pitäisi vastaava summa saada muualta.
Käynneistä sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan vastaanotolla ei peritä maksua. Peruuttamatta jääneestä ajasta, jolle asiakas ei saavu paikalle, peritään 56,70 euron maksu.
Hyvinvointialue voi käyttää enemmän omaa harkintaa sosiaalipalveluiden hinnoittelussa. Esimerkiksi koti- ja asumispalveluiden ja vammaispalveluiden maksuihin tehtiin vuodelle 2025 vain 1 % korotus.
– Näissä palveluissa, joita käyttävät ihmiset ovat haavoittuvassa asemassa ja joiden taloudellinen tilanne on usein heikko, halusimme pitää maksujen korotuksen mahdollisimman pienenä, sanoo hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen.
Pyydä helpotusta maksuihin ajoissa
Palvelumaksut nousevat, mikä voi lisätä maksuvaikeuksia. Asiakas voi hakea alennusta asiakasmaksuun tai asiakasmaksu voidaan jättää kokonaan perimättä, jos asiakkaan tilanteen arvioidaan sitä vaativan. Asiakas voi hakea alennusta kaikista sosiaalihuollon maksuista ja niistä terveydenhuollon maksuista, jotka määräytyvät tulojen mukaan. Kiinteähintaisten käyntien, kuten lääkärikäynnin, maksuun voi hakea perustoimeentulotukea.
– Toivomme että ne ihmiset, jotka tarvitsevat huojennusta maksuihin ottavat yhteyttä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ennen kuin esimerkiksi laskuja jää maksamatta, sanoo talousjohtaja Lena Nystrand.
Ikäihmisten asumispalveluissa uusi henkilöstömitoitus
Hyvinvointialueella käynnistyvät jälleen uudet yhteistoimintaneuvottelut. Nyt käynnistyvät neuvottelut liittyvät lakimuutokseen, jolla on muutettu ikäihmisten asumispalveluiden henkilöstömitoitusta 1.1.2025 alkaen. Uusi mitoitus on vähintään 0,6 työntekijää asiakasta kohti. Valtio vähentää hyvinvointialueen rahoitusta vastaamaan uutta henkilöstömitoitusta.
Yhteistoimintaneuvottelujen tavoitteena ei lähtökohtaisesti ole vähentää henkilöstöä. Sen sijaan neuvotteluissa tarkastellaan uudelleen yksikkökohtaista henkilöstömitoitusta. Henkilöstöä saatetaan siirtää yksiköiden ja tehtävien välillä.
– Joissain yksiköissä tulee huomioida erityisen vaativien asiakkaiden palvelutarve, jolloin mitoitus voi olla lakisääteistä vähimmäistasoa korkeampi. Asiakkaiden palvelutarpeeseen käytetään valtakunnallista RAI-arviointijärjestelmää, sanoo HR-johtaja Juha Suikkanen.
Neuvottelut käynnistetään tammikuussa 2025.