Järjestöyhteistyö
Hyvinvointialueella teemme yhteistyötä eri palveluntuottajien ja muiden hyvinvointialueiden, oppilaitosten, kuntien, seurakuntien sekä järjestöjen kanssa. Näillä verkkosivulla kerromme yhteistyöstä järjestöjen kanssa, järjestöavustuksista, kokemusosaajista ja Olka-toiminnasta. Järjestöyhteistyöllä haluamme edistää asukkaiden ja järjestötoimijoiden tiedonsaantia, vaikutusmahdollisuuksia, hyvinvointia, terveyttä, turvallisuutta ja osallisuutta.
Järjestöyhteistyön tavoitteena on parantaa väestön hyvinvointia ja terveyttä sekä tuottaa laadukkaita ja monipuolisia palveluita yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Järjestöt voivat tarjota hyvinvointialueen palveluita täydentävää tukea, tietoa ja palvelua sekä toimia yhteistyössä asukkaiden kanssa palveluiden kehittämisessä. Järjestöt voivat tukea haavoittuvassa asemassa olevia ja lisätä heidän osallisuuttaan palveluiden suunnittelussa ja toteutuksessa.
Yhdistykset tarjoavat erilaisia palveluja, kuten vertaistukea, tukihenkilö- ja ystävätoimintaa sekä ohjausta ja neuvontaa. Yhdistykset toimivat usein yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa erilaisissa tapahtumissa. Ne myös edistävät eri ihmisryhmien äänien kuulumista päätöksenteossa. Yhdistysten kautta asiakkaat voivat löytää vertaistukea erilaisiin elämäntilanteisiin.
Järjestöavustukset
Vuoden 2025 toiminta-avustusten, kumppanuusavustusten ja kerta-avustusten hakuaika on 1.11.-30.11.2024. Pohjanmaan hyvinvointialue myöntää avustuksia rekisteröidyille yleishyödyllisille yhdistyksille ja säätiöille, joiden tehtävänä on Pohjanmaan hyvinvointialueen asukkaiden sosiaalisen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden tai osallisuuden edistäminen. Avustuksien jaossa painotetaan strategisia lähtökohtia ja niitä tarpeita, joita hyvinvointialueella nousee esille.
Hyvinvointialueen avustukset jakaantuvat kolmeen avustuslajiin: toiminta-avustukset, kumppanuusavustukset ja kerta-avustukset. Toiminta-avustukset ovat selkeästi yhdelle toimintavuodelle rajattuun toimintaan tarkoitettuja avustuksia. Toiminta-avutuksissa korostetaan nuorten elämänhallintaa tukevia ennaltaehkäiseviä ja vertaistukea vahvistavia toimintoja.
Kumppanuusavustuksilla tuetaan harkinnan mukaan toimintaa, johon hakija hakee joko hankeavustusta tai kohdennettua toiminta-avustusta esimerkiksi Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:lta, Pohjanmaan ELY-keskukselta tai muilta rahoittajilta. Kumppanuusavustuksessa sitoudumme 1-3- vuoden ajalle tukemaan hyvinvointialueen strategisia ja hyte-tavoitteita tukevia toimintoja. Kumppanuusavustuksen toiminta suunnitellaan yhdessä hyvinvointialueen kanssa. Hakijan kannattaa ottaa yhteyttä hyvinvointialueen sektorijohtajaan hyvissä ajoin ennen hakemuksen jättämistä. Käymme yhteisen keskustelun, onko toiminta sellaista, joka vastaa hyvinvointialueen asukkaiden tarpeita. Kumppanuusavustus voi olla osa hakijan projektia, voimme osallistua esim. projektirahoituksen omavastuuosuuden rahoitukseen tai olemme yhdessä toteuttamassa projektia, johon annamme myös avustusta.
Järjestöavustusta myönnetään toimintaan, joka
1. kohdistuu Pohjanmaan hyvinvointialueen asukkaisiin ja toteutetaan Pohjanmaalla
2. toteuttaa hyvinvointialuestrategian painopisteitä, strategisia periaatteita ja tavoitteita
3. tukee ja täydentää hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia sosiaali- ja terveyspalveluja ja pelastuspalveluja sekä toimii yhteistyössä näiden palvelujen kanssa
Hakemuksen yhdistyksille suunnatusta toiminta-avustuksesta, kumppanuusavustuksesta ja kerta-avustuksesta voi jättää 1.11.2024-30.11.2024 sähköisesti täyttämällä tämän webropol-lomakkeen.
Kumppanuusavustusten ennakkoilmoitukset
Ennakkoilmoituksia kumppanuusavustuksen hakemisesta vuodelle 2025 on voinut jättää 4.6.-30.9.2024 välisenä aikana.
Ennakkoilmoituksen avulla pyrimme varmistamaan varojen riittävyyden ja suuntaamisen oikeisiin kohteisiin vuoden 2025 talousarvion suunnittelussa. Haluamme varmistaa, että myönnetyt avustukset ovat linjassa hyvinvointialueen strategioiden ja tavoitteiden kanssa.
Ennakkoilmoituksen perusteella ei vielä myönnetä avustusta, vaan ilmoituksen tekevän yhdistyksen tai järjestön on tehtävä erikseen varsinainen kumppanuusavustushakemus, kun avustukset vuodelle 2025 julistetaan haettavaksi (1.11.-30.11.24). Kumppanuusavustusta on mahdollista hakea myös ilman ennakkoilmoituksen jättämistä.
Järjestöavustusten käytön raportointi
Avustusta saaneiden järjestöjen tulee raportoida toiminta- ja kumppanuusavustusten käytöstä vuosittain ilmoitettuun määräaikaan mennessä. Uusia järjestöavustuksia ei voida maksaa ennen kuin edellisen vuoden avustuksen käytöstä on saatu selvitysraportti.
Tiedustelut ja kysymykset:
Sektorijohtaja Erkki Penttinen
Laatujohtaja Mari Plukka
Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen johtaja, yhdyspinnat Jim Eriksson
Järjestökoordinaattori Tuija Kivioja
Yhteistä työtä hyvinvointialueella ja järjestökentällä
Virtuaaliset SOTE-aamukahvit
Pohjanmaan hyvinvointialue ja Pohjanmaan Yhdistykset ry (POHY) järjestävät yhteistyössä Teams-alustalla. SOTE-aamukahvit kokoavat järjestökentän ja julkisen sektorin toimijat yhteen noin kerran kuukaudessa keskiviikkoaamuisin klo 8.15-9.00. Tilaisuuksissa käsitellään alueen hyvinvointiin, terveyteen, turvallisuuteen ja osallisuuteen liittyvistä teemoista. Tavoitteena on ideoida, jakaa ajatuksia ja edistää järjestöjen yhteistyötä ja yhteiskehittämistä matalan kynnyksen toimintana.
Syksyn 2024 sote-aamukahvit –tilaisuudet:
28.8.2024 Muisti terveydeksi –hanke, Pohjanmaan Muistiluotsi
25.9.2024 klo 8.15-9.00 Ajankohtaista Olka-toiminnasta Pohjanmaalla
Otamme keskusteluteemoja mielellään vastaan tuija.kivioja(at)ovph.fi
Pysyvä Teams-linkki tilaisuuksiin.
23.10.2024 klo 8.15-9.00 Järjestöavustusinfoa
27.11.2024 klo 8.15-9.00 Pohjanmaan SOTEPE-järjestöneuvottelukunta esittäytyy
Pysyvä Teams-linkki tilaisuuksiin.
Elämää x-sairauden/oireilun kanssa –infotilaisuudet
Webinaareissa ja lähitapahtumissa käsittelemme ajankohtaisia väestön sairauksiin ja/tai haasteellisiin elämäntilanteisiin liittyviä teemoja esim. ADHD, lukivaikeudet, hengitys- ja iho-oireet sekä heikentynyt näkö. Järjestämme tilaisuuksia säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa (keväällä ja syksyllä)
7.5.2024 Elämää long covidin kanssa –webinaari
Syksyn webinaarista lisätietoa myöhemmin. Otamme vastaan toiveita ja tarpeita aiheista: tuija.kivioja(at)ovph.fi
Kumppanuuspöytäkeskustelut
Kumppanuuspöytäkeskusteluilla edistämme järjestöyhteistyötä sekä yhteistä kehittämistä. Kumppanuuspöytäkeskustelujen tavoitteena on löytää hyvinvointialueen ja järjestöjen toiminnassa yhteisiä kokonaisuuksia, joissa järjestöt voivat täydentää hyvinvointialueen palveluja ja siten asiakkaalle on mahdollista tarjota yhteistyössä parempaa tukea.
Kumppanuuspöydät kokoontuvat toimialakohtaisesti 4-6 kertaa vuodessa hyvinvointialueen johtajien, järjestötoimijoiden ja kokemusasiantuntijoiden kanssa. Ensimmäiset pöydät ovat kokoontuneet tammikuussa 2024.
Keväällä 2024 käynnistyneet toimialakohtaiset kumppanuuspöydät:
Psykososiaaliset palvelut 10.1.2024, 15.3.2024, 31.5.2024, 22.8.2024, 1.11.2024, 13.12.2024, 31.1.2025
Kuntoutuspalvelut 11.1.2024, 28.3.2024, 12.9.2024, 14.11.2024
Koti- ja asumispalvelut 18.4.2024, 29.8.2024
Asiakas- ja resurssikeskus 8.5.2024, 11.9.2024, 13.11.2024
Sosiaali- ja terveyskeskus 16.10.2024
Sairaalapalvelut 27.11.2024
Kumppanuuspöytä Pohjanmaan yhdistykset -sivuilla.
Järjestöt Pohjanmaan hyvinvointialueella –tapahtuma
Kerran vuodessa järjestämme yhteisen seminaaritapahtuman eri järjestöjen kanssa. Tavoitteena on luoda dialogista vuoropuhelua järjestöjen, hyvinvointialueen johtajien ja päättäjien välille. Seminaarin teemat valitaan järjestöjen ja hyvinvointialueen tarpeiden perusteella.
Seuraava seminaari ja paneelikeskustelu järjestetään 21.10.2024 Vaasan keskussairaalan hallintotiloissa. Lisätietoa tulossa syksyn alussa.
Lisäksi järjestämme yhteistyössä järjestömessuja eri puolilla aluetta.
Ota yhteyttä järjestökoordinaattoriin ja kerro omia toiveitasi, tarpeitasi ja ideoitasi järjestöyhteistyön sote-aamukahveille, webinaareihin ja kumppanuuspöydille.
Tulevaisuustyö ja osallisuus
Tulevaisuuswebinaari järjestöille, yhdistyksille ja vapaaehtoisille.
Syksyllä 2024 järjestetään tulevaisuustyöpajoja kolmella paikkakunnalla: Vöyrin kunnassa, Kristiinankaupungissa ja Vaasassa.
Tulevaisuustyöhön ovat tervetulleita kaikki Pohjanmaalla toimivat järjestö- ja yhdistystoimijat ja vapaaehtoiset.
Pohjanmaan Yhdistykset ry (POHY)
Pohjanmaan Yhdistykset ry (POHY) on alueellinen verkostojärjestö Pohjanmaalla. POHY toimii terveyttä- ja hyvinvointia edistävien järjestöjen tukena ja kokoaa yhteen yli 100 jäsenyhdistystä yhteisen sateenvarjon alle. Järjestökentän edunvalvonnan ja tiedottamisen lisäksi POHY mahdollistaa ja tukee alueen yhdistysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä – yhdessä luomme ja edistämme Pohjanmaan maakunnan asukkaiden hyvinvointia ja osallisuutta.
POHY toimii tiiviissä yhteistyössä järjestöjen lisäksi Pohjanmaan hyvinvointialueen, kuntien, eri oppilaitosten ja yritysten sekä muiden sidosryhmien, kuten Pohjanmaan liiton kanssa.
Tervetuloa webinaariin 27.2.2025 klo 15-17.30, kutsu liitteenä.
Lisäksi Pohjanmaan Yhdistykset (POHY) järjestää webinaarin etäkatsomon kokoustila Vartissa, tervetuloa!
Pohjanmaan järjestöneuvottelukunta (Pohjanmaan Yhdistykset ry)
Pohjanmaan liiton alaisen järjestöneuvottelukunnan toimikausi on päättynyt 31.12.2023. Pohjanmaan Yhdistykset ry:n (POHY) väliaikainen SOTEPE-järjestöneuvottelukunta on aloittanut työnsä tammikuussa 2024. Pohjanmaan hyvinvointialueelta on edustukset järjestöneuvottelukunnassa.
Pohjanmaan demokratiainnovaatioverkosto
Pohjanmaan hyvinvointialue osallistuu Pohjanmaan demokratiainnovaatio verkostoyhteistyöhön. Verkosto kokoaa yhteen alueen julkisen sektorin, kuten kuntien ja hyvinvointialueen työntekijöitä, korkeakouluja, järjestöjä sekä muita demokratiatyön parissa toimivia tahoja. Tämä yhteistyö pohjautuu aiemmin kehitettyyn Demokratiatalkoot -muutosohjelmaan. Lisätietoa löydät osoitteesta: https://www.obotnia.fi/fi/yhteistyo-ja-edunvalvonta/osallisuus/verkostotoiminta
Lue lisää muutosohjelmasta Sitran sivuilta.
Lähellä.fi
Lähellä.fi kokoaa tiedot Pohjanmaalla toimivista järjestöistä, yhdistyksistä ja järjestöjen tuottamasta toiminnasta sekä avoimista vapaaehtoistehtävistä. Löydä yhdistykset sekä kunnittain että toimialoittain.