OLKA – koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa hyvinvointialueella
OLKA-toiminta toteutetaan yhteistyönä Pohjanmaan Yhdistykset ry:n ja Pohjanmaan hyvinvointialueen välillä.
Toiminnan tavoitteena on:
- Tarjota potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa
- Antaa vapaaehtoisille mahdollisuus auttaa ja hyvän tekemisen myötä hyvinvointia ja yhteisöllisyyden tunnetta myös itselleen
- Antaa sairaalan työntekijöille tietoa yhdistysten palveluista
- Tarjota yhdistyksille tapa toimia sairaalassa lähellä potilasta
OLKA-pisteet Vaasan keskussairaalassa
Vaasan keskussairaalassa on tällä hetkellä kaksi OLKA-pistettä – uuden H-talon aulassa ja A1ssä. A1n OLKA-pisteessä sekä T- ja H-rakennusten välisessä käytävässä on tietoa potilasyhdistyksistä ja niiden toiminnasta. Siellä voit vapaasti selata kansioita ja ottaa mukaasi esitteitä ja lehtiä.
Teemapäivät
H-talon OLKA-pisteessä järjestöt ja organisaatiot voivat järjestää teemapäiviä, joissa he esittelevät toimintaansa sairaalavierailijoille ja henkilökunnalle. Teemapäivissä sairaalan osastot tai oppilaitokset voivat myös kertoa tietystä aiheesta tai ajankohtaisista asioista.
Teemapäivät ovat erinomainen tapa esitellä omaa yhdistystäsi, saada näkyvyyttä, tavoittaa mahdollisia uusia jäseniä, tavata yhdistystovereita ja tutustua OLKA-henkilökuntaan.
Tietoa yhdistyksen toiminnasta voi myös välittää OLKA-pisteen infotaulun, sairaalan ilmoitustaulun ja OLKA Vaasan sosiaalisen median kanavien kautta.
Varaa teemapäivä täältä.
Kuukauden teemapäivien aikataulu tästä.
Vapaaehtoiset sairaalassa
OLKA koordinoi vapaaehtois- ja yhdistystoimintaa Vaasan keskussairaalassa. Sairaalan vapaaehtoiset voivat toimia esimerkiksi vertaistukijoina, juttukavereina ja aula-avustajina. Tunnistat vapaaehtoisen vihreästä liivistä. Kaikki OLKAn vapaaehtoiset on koulutettu tehtäväänsä ja he ovat sitoutuneet vaitiolovelvollisuuteen.
Sairaalan vapaaehtoiset tarjoavat seuraa ja tukea potilaille ja heidän läheisilleen. Vapaaehtoiset eivät korvaa hoitohenkilökunnan työtä eivätkä puutu hoitotyöhön.
Tällä hetkellä OLKA-toiminta on keskittynyt Vaasan keskussairaalaan. Suunnitelmana on laajentaa toimintaa myös hyvinvointialueen muille paikkakunnille vuosina 2023–2024.
Ilmoita kiinnostuksesi vapaaehtoistyöhön täällä, niin otamme sinuun yhteyttä ja annamme lisätietoja.
Kuinka saada vertaistukea?
Vertaistuki tarkoittaa kokemusten jakamista ja tuen saamista henkilöltä, jolla on samankaltaisia kokemuksia. Vertaistukija on itse selviytynyt tai sopeutunut elämäänsä diagnoosin tai toimintarajoitteen kanssa ja haluaa auttaa muita. Myös läheinen voi toimia vertaistukijana. Kaikki vertaistukihenkilöt saavat koulutuksen tehtäväänsä ja ovat sitoutuneet vaitiolovelvollisuuteen.
Sairaalassa voit saada vertaistukea kysymällä henkilökunnalta, mitkä potilasyhdistykset tarjoavat vertaistukea tai tapaamalla vertaistukihenkilön, joka vierailee sairaalassa. Lisätietoa yhdistyksistä ja niiden tukipalveluista löytyy A1:n OLKA-pisteestä. Vertaistukea voi myös etsiä Vertaistalon tai Toivo-sovelluksen kautta.
Palaute OLKA-toiminnasta
Oletko ollut tekemisissä sairaalan vapaaehtoisten tai OLKA-toiminnan kanssa? Anna mielellään palautetta kokemuksistasi tästä.
Lisätietoa OLKA-toiminnasta
OLKA-toiminta Pohjanmaan hyvinvointialueella ja tulevat valmennukset
Ota yhteyttä kysymyksissä tai kiinnostuksen kohteena olevassa toiminnassa: olka@pohy.fi
Viveca Salminen puh. 040 733 3437
Malin Boholm puh. 040 733 3471