Neljä uutta työkykytiimiä tukee työllistymiseen liittyvissä haasteissa
Pohjanmaan hyvinvointialueelle on perustettu neljä työkykytiimiä, jotka tarjoavat asiakkaille monialaista tukea työllistymiseen liittyvissä haasteissa. Työkykytiimin peruskokoonpanoon kuuluu asiakkaan itsensä lisäksi terveydenhoitaja, sosiaaliohjaaja tai -työntekijä, lääkäri sekä asiantuntijat Kelasta ja TE-palveluista (eli jatkossa kuntien työllisyyspalveluista).
Palvelu perustuu kertaluonteisiin tapaamisiin, joissa ammattilaiset pohtivat yhdessä asiakkaan kanssa erilaisia vaihtoehtoja ja ratkaisuja työllistymisen ja työkyvyn tukemiseksi. Tiimi selvittää asiakkaan työ- ja toimintakykyä, terveydentilaa sekä opiskelukykyä. Tiimin tehtävänä on löytää asiakkaalle sopivin palvelupolku kohti työllistymistä. Työkykytiimi voi auttaa esimerkiksi palveluihin hakeutumisessa tai tarvittavien tukien hakemisessa.
Ennaltaehkäisevän palvelun kohderyhmänä ovat ensisijaisesti alle 30-vuotiaat nuoret aikuiset, mutta palveluun voi ohjautua kuka tahansa työikäinen asiakas, jolla on tunnistettu haaste, joka vaatii monialaisen tiimin näkemyksen.
– Tärkeintä on, että asiakas on motivoitunut ja haluaa muutosta tilanteeseensa, sanoo terveydenhoitaja Meri Saikko, joka toimii yhden työkykytiimin koordinaattorina.
Työkykytiimin tapaamiseen ei voi vielä suoraan hakeutua itse, mutta jos olet jo asiakkaana Kelalla, työllisyys- eli TE-palvelussa tai hyvinvointialueella, sinulle osoitettu asiantuntija voi tehdä lähetteen työkykytiimin koordinaattorille.
Panostus ennaltaehkäisyyn ja ohjaukseen
Työkykytiimien toimintaa on kehitetty hyvinvointialueen EU-rahoitteisessa Prima Botnia -hankkeessa, joka keskittyy hoitoon ja palveluihin pääsyn parantamiseen sekä hoito- ja palveluvelan purkamiseen erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien osalta. Työkykytiimien toiminta on nyt hankeajan päättyessä päätetty vakiinnuttaa osaksi hyvinvointialueen palvelutarjontaa.
– Panostus työkykytiimeihin on askel kohti tehokkaampaa ja asiakaslähtöisempää palvelujärjestelmää, joka auttaa löytämään tien työelämään, sanoo hankekoordinaattori Helena Hyvönen.
Työkykytiimien toiminnan kautta rakennetaan yhtenäistä toimintamallia moniammatillista yhteistyötä vaativiin asiakastilanteisiin koko hyvinvointialueella. Tavoitteena on tasalaatuinen ennaltaehkäisevä palvelu, jossa painottuu varhainen tarpeiden tunnistaminen ja oikeisiin palveluihin ohjaaminen.
Lue lisää
Tutustu tarkemmin työkykytiimien toimintaan