Ohjattua omahoitoa nuorten keskittymishaasteisiin nyt perusterveydenhuollosta koko hyvinvointialueella
Nuorten hoitopolkua on kehitetty EU-rahoitteisessa Prima Botnia -hankkeessa, joka keskittyy hoitoon ja palveluihin pääsyn parantamiseen sekä hoito- ja palveluvelan purkamiseen.
– Tavoitteemme on, että nuoret saavat tarvitsemansa tuen sujuvammin, kertoo projektipäällikkö Anu Hiironniemi.
Tarkka hoidon tarpeen arviointi ja ohjattua omahoitoa
Uudessa mallissa painottuu hoidon tarpeen arviointi. Nuoret voivat hyödyntää terapianavigaattoria, joka on verkossa täytettävä oirekysely. Se sisältää kansallisesti suositeltuja oiremittareita yleisimpien mielenterveyden ongelmien kartoittamiseen.
Tutkimuksissa kiinnitetään erityistä huomiota aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön sekä muiden mahdollisten häiriöiden, kuten oppimisvaikeuksien, ahdistuneisuuden, masennuksen ja autismikirjon häiriöiden, erottamiseen toisistaan. Tutkimus edellyttää myös päihteettömyyttä.
Keskittymisen haasteisiin löytyy usein ratkaisuja ilman diagnooseja tai lääkehoitoa. Elämäntapamuutokset, stressinhallinta tai ympäristön muokkaaminen voivat riittää.
– Tärkeintä on tarjota nuorille tietoa keinoista edistää omaa keskittymiskykyä, jotta nuori voi itse vaikuttaa hyvinvointiinsa, korostaa palveluyksikön johtaja Jaana Kilpiö.
Nuoret saavat uutena tukimuotona ohjattua omahoitoa, joka tarjoaa konkreettisia työkaluja oman hyvinvoinnin edistämiseen, mutta jos oireet jatkuvat ja tutkimuskriteerit täyttyvät, voidaan ADHD-tutkimukset aloittaa. Palvelu kattaa myös mahdollisen lääkehoidon seurannan.
Keskittymis- ja tarkkaavaisuushaasteisiin tukea tarvitsevien nuorten palvelut perusterveydenhuoltoon koko hyvinvointialueella
Tarve ADHD-tutkimuksille ja -hoidolle on kasvanut viime vuosina valtakunnallisesti, ja myös Pohjanmaalla nuorten hoitoon pääsy on viivästynyt. Palvelut Vaasan seudulla keskittyivät aiemmin erikoissairaanhoitoon, mikä johti pitkiin jonoihin.
Syyskuun alusta lähtien yli 16-vuotiaiden nuorten ja nuorten aikuisten keskittymis- ja tarkkaavaisuushaasteiden tuki sekä ADHD-tutkimukset on tuotu osaksi perusterveydenhuollon palveluja myös Vaasassa. Matalan kynnyksen tukea ja tutkimuksia tarjotaan psykososiaalisessa keskuksessa ja Nuorisoasema Klaarassa. Tavoitteena on nopeuttaa nuorten hoitoon pääsyä ja keventää erikoissairaanhoidon kuormitusta.
Muutos noudattaa valtakunnallista linjausta ja yhtenäistää hoitoa hyvinvointialueellamme. Nuorten keskittymis- ja tarkkaavaisuusoireiden hoito on muualla alueellamme jo aiemmin ollut perusterveydenhuollossa.
Diagnostiikasta ja hoidosta vastaa moniammatillinen työryhmä, johon kuuluu myös psykiatreja.
– Jos nuoren tilanne on erityisen monimutkainen, voidaan edelleen tarvita perusteellisempi tutkimus- ja hoitojakso erikoissairaanhoidossa, johon tarvitaan lääkärin lähete, muistuttaa psykiatri Ruut Liski.
Jos sinulla on huolta aiheuttavia keskittymisvaikeuksia, voit nyt Vaasan seudulla ottaa yhteyttä Nuorisoasema Klaaraan tai psykososiaaliseen keskukseen. Jos olet opiskeluterveydenhuollon asiakas, kartoitus ja ohjattu omahoito toteutetaan opiskeluterveydenhuollossa.