Siirry sisältöön
Yleinen

Opioidia sisältäviin lääkelaastareihin liittyy merkittävä yliannostuksen riski

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea varoittaa opioidilääkelaastareihin liittyvästä hengenvaarallisesta yliannostuksen riskistä, jos opioidilääkelaastari altistuu ulkoiselle lämmölle. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Fimean tietoon on tullut viisi tapausta, joissa fentanyyliä sisältävä laastari on aiheuttanut saunomisen yhteydessä myrkytyskuoleman.

Opioidilääkelaastareiden altistuminen ulkoiselle lämmölle voi lisätä ihon kautta annosteltavan lääkeaineen pitoisuutta veressä, ja tämä voi johtaa hengenvaaralliseen myrkytykseen. Opioidia sisältävien lääkelaastarien kiinnityskohtaa ei saa altistaa ulkoiselle lämmönlähteelle, kuten saunomiselle, lämpölampuille ja pitkäkestoisille kuumille kylvyille. Myös korkea kuume saattaa lisätä lääkkeen imeytymistä, ja siksi on aiheellista hoitaa korkeaa kuumetta alemmaksi.

Opioidit ovat morfiinin kaltaisia vahvoja kipulääkkeitä. Laastareita on myynnissä muun muassa seuraavilla nimillä: Buprenorfiini: Norspan®, Buprenorfine®, Fentanyyli: Matrifen®, Durogesic® ja Fentanyl®. Lääkelaastareita käyttävät sadat Pohjanmaan asukkaat, esimerkiksi ikäihmiset sekä syöpäpotilaat vaikean syöpäkivun hoitoon.

– Yliannostusriski voi liittyä myös muihin tilanteisiin. Tällaisia ovat esimerkiksi tilanteet, joissa iholla on epähuomiossa useampi lääkelaastari yhtä aikaa tai lääkelaastari on joutunut vahingossa lasten tai lemmikkieläinten ulottuville, muistuttaa kivunhoitoon perehtynyt anestesiologian erikoislääkäri Heli Ylihärsilä.

Yliannostuksen vaara on myös silloin, jos lääkelaastari on vioittunut avattaessa pakkaus saksilla. Vioittuneesta laastarista vapautuu liian nopeasti lääkeainetta. Tai jos lääkelaastari on kiinnitetty vaurioituneelle ihoalueelle. Iholle kiinnitettävän lääkelaastarin tulee olla ehjä. Lääkelaastareita ei saa missään tilanteessa leikata tai puolittaa.

– Oikein käytettynä lääkelaastari on turvallinen kivunhoitomuoto. Tutustu tarkoin valmisteen pakkausselosteeseen. Lääkäri voi myös määrätä valmistetta käytettäväksi palkkausselosteesta poikkeavalla tavalla. Varmista silloin, että olet ymmärtänyt saamasi ohjeet. Ota tarvittaessa lääkitykseen liittyvissä kysymyksissä yhteyttä hoitavaan lääkäriisi tai hoitoyksikköösi. Voit kysyä neuvoa myös apteekista, ohjeistaa Ylihärsilä.

Lääkelaastarit kuuluvat apteekkiin vietävään lääkejätteeseen

Laastaria vaihdettaessa vanha laastari poistetaan aina ennen uuden kiinnittämistä. Laastarin vaihtopäivä kannattaa ajoittaa kylpy- tai saunapäivälle. Laastari poistetaan ennen saunaan tai kylpyyn menoa ja uusi laastari asetetaan iholle pesujen jälkeen.

On hyvä huomioida, että laastarin poistamisen jälkeen lääkeainetta on edelleen varastoutuneena ihossa, josta sitä vapautuu verenkiertoon vielä useiden tuntien ajan.

– Käytettyjä laastareita ei saa laittaa poltettaviin jätteisiin, sillä on vaarana, että esimerkiksi lapset pääsevät niihin käsiksi. Käytetyn lääkelaastarin puolikkaat liimataan yhteen ja ne tulee palauttaa apteekkiin hävitettäväksi lääkejätteenä, neuvoo lääkitysturvallisuuskoordinaattori Jenni Isotalo.

Fimean tiedote 26.11.2024: Opioidilaastarin käyttö saunoessa voi aiheuttaa hengenvaarallisen myrkytyksen