Siirry sisältöön

Osastolla hoidetaan moniongelmaisia, hoidon tarpeiltaan vaativia potilaita, joilla on mielenterveys- ja/tai päihdeongelmia. Hoidon aikana tehdään psykiatrinen arvio ja laaditaan moniammatillinen hoitosuunnitelma. Ennen uloskirjoitusta potilaalle järjestetään tarkoituksenmukainen jatkohoito. 

Hoito perustuu näkemykseen ihmisistä samanarvoisina. Kaikilla on oikeus hyvään hoitoon iästä, uskonnosta, kansallisuudesta ja yhteiskunnallisesta asemasta huolimatta. 

Hoitoa osastollamme voidaan toteuttaa vapaaehtoisesti tai potilaan tahdosta riippumatta mielenterveyslakiin perustuen.  Tarkkailujakson ja hoidon aikana voidaan potilaan perusoikeuksia joutua rajoittamaan. Itsemääräämisoikeuden rajoitukset perustuvat aina mielenterveyslakiin  ja niiden tavoitteena on suojata potilasta. Täältä löydät lisää tietoa psykiatrisesta tahdosta riippumattomasta hoidosta ja potilaan oikeuksista. 

Osastomme ulko-ovet ovat suljettuna eli kulku on rajoitettua. Potilas voi saada vapaakulun eli luvan liikkua vapaasti sairaala-alueella voinnin niin salliessa. Lomista ja asioinnista sairaala-alueen ulkopuolella sovitaan erikseen. 

Lääkitys on yksi osa psykiatrista hoitoa. Osastonlääkäri arvioi lääkityksen tarpeen ja huolehtii seurannasta sekä lääkemuutoksista. 

Hoitoajan pituus on yksilöllinen. Se arvioidaan sairauden ja oireiden perusteella.

Kuinka osastohoitoon tullaan?

Tullaksesi osastolle hoitoon, tarvitset lääkärin lähetteen. Lähete voidaan kirjoittaa terveyskeskuksesta, yhteispäivystyksestä, työterveyshuollosta tai psykiatrian avohoidosta.  

Jos sinulla on ns. tavallinen lähete, tulet arviota ja mahdollista osastolle sisäänkirjoitusta varten akuuttipsykiatrian työryhmän kautta arkisin kello 8-15.30. Akuuttipsykiatrian työryhmä sijaitsee Huutoniemen alueella F- talon ensimmäisessä kerroksessa. Muina vuorokauden aikoina arviointi tehdään osastolla 1.  

Kaikki mielenterveyslain mukaisella tarkkailulähetteellä saapuvat potilaat arvioidaan osastolla 1 ympäri vuorokauden. 

Omahoitaja on tukena hoidossa

Omahoitaja vastaa ja suunnittelee yhdessä potilaan ja lääkärin kanssa potilaan kokonaishoidon. Omahoitajalla on aikaa potilaalle ja hän kuuntelee, keskustelee sekä auttaa käytännön asioissa. Omahoitaja kuuntelee myös potilaan läheisiä ja huolehtii, että he voivat olla mukana hoidossa. Hoidon aikana yhteistyötä tehdään kotikunnan avohoidon kanssa. Tarvittaessa pyritään järjestämään perhekeskustelu tai verkostopalaveri. Hoidon aikana voidaan myös tehdä kotikäynti. 

Omahoitaja tekee yhteistyötä lääkärin, sosiaalityöntekijän ja psykologin kanssa. Hän toimii myös yhteyshenkilönä osaston ja muiden viranomaisten välillä. Yhteistyötä tehdään kotikunnan avohoidon kanssa. Potilas, omahoitaja ja osastonlääkäri suunnittelevat yhdessä sopivan jatkohoidon.

Potilaan hoidosta vastaa moniammatillinen työryhmä johon kuuluu: 

Tarvittaessa osastohoidossa käytetään perheterapeutin, toimintaterapeutin, fysioterapeutin, sairaalateologin ja liikunnanohjaajan palveluita. Osaston henkilökuntaa sitoo salassapitovelvollisuus ja heillä on valmiudet kohdata potilaita molemmilla kotimaisilla kielillä. Myös tulkkipalveluita voidaan käyttää. 

Arkipäivä osastollamme alkaa aamupalan jälkeen pidettävällä aamukokouksella, johon kaikki potilaat ja hoitohenkilökunta osallistuvat. Kokouksessa käydään läpi päivän ohjelma. Päivä- ja viikko-ohjelma ovat nähtävissä osaston ilmoitustaululla. Ohjelmaan osallistutaan voinnin mukaan.

Matkapuhelimet ja tietokoneet 

Voit käyttää puhelintasi ja kannettavaa tietokonettasi osastolla. Huomioithan kuitenkin muiden potilaiden yksityisyyden. Osastolla on myös potilaspuhelin, johon läheisesi voivat soittaa, kun haluavat ottaa sinuun yhteyttä.

Rahat ja arvotavarat 

Sairaala ja henkilökunta eivät vastaa arvotavaroistasi, rahoistasi tai vaatteistasi, eivät myöskään tavaroistasi, jotka olet jättänyt säilytykseen. Vältä turhien tavaroiden ottamista mukaan osastolle. 

Turvallisuus 

Vältä vaarallisten ja terävien tavaroiden (esimerkiksi sakset, puikot, veitset) sekä lasitavaroiden tuomista osastolle. Sinun ja muiden potilaiden turvallisuuden vuoksi näitä  tavaroita ei säilytetä omassa huoneessa.

Vapaakulku 

Vapaakulun käyttö on mahdollista voinnin mukaan ja siitä sovitaan lääkärin ja muun hoitohenkilökunnan kanssa. 

Lomat 

Lomista sovitaan lääkärin ja muun hoitohenkilökunnan kanssa. Yleensä lomat toteutuvat viikonloppuisin.

Kahvila 

Sairaala-alueella on kahvila, joka sijaitsee C-talossa, ensimmäisessä kerroksessa. Kahvila on auki arkipäivisin kello 12-15. 

Ruokailu 

Ateriat syödään osastohoidon aikana potilasruokalassa seuraavasti: 

  • Aamupala kello 8.00 
  • Lounas kello 11.00 
  • Päiväkahvi kello 13.30 
  • Päivällinen kello 16 
  • Iltapala kello 19.30 
  • Yöpala kello 21 

Vierailuaika osastollamme on päivittäin kello 14-19 tai sopimuksen mukaan.

Yhteystiedot

Kanslia  062132200 

Faksi  062132208 

Osastonhoitaja Sofia Storfors 044 323 2175 

Osastosihteeri Nina Laurén 040 661 6800

Osoitetiedot

Akuuttipsykiatrian osasto 1 

B-talo, 1. kerros. 

Sarjakatu 2 

65230 Vaasa  

Vierailuajat: klo 14-19 

Avoinna: Ympäri vuorokauden