Siirry sisältöön

Nuoren keskittymishäiriön hoito

Nuoren keskittymishäiriön palvelupolku: yhteydenotto, hoidon tarpeen arviointi, keskittymishäiriön ohjattu omahoito, oireiden arviointi, tutkimukset, käynti lääkärillä, lääkehoidon seuranta ja jatkohoito.

Jos olet alle 23-vuotias työtön tai työssäkäyvä nuori ja sinulla on huolta aiheuttavia keskittymisvaikeuksia, voit hakeutua hoitoon ottamalla yhteyttä sähköisellä lomakkeella. Yhteydenoton jälkeen tehdään hoidon tarpeen arviointi, jonka perusteella saat keskittymishäiriön ohjattua omahoitoa. Huomioithan, että jos olet opiskelija, hoidon tarpeen arviointi ja ohjattu omahoito toteutetaan opiskeluterveydenhuollossa.

Ohjatun omahoidon päätyttyä oireesi arvioidaan uudelleen, ja tarvittaessa sinut ohjataan ADHD-tutkimuksiin. Tutkimusvaihe sisältää lääkärikäynnin, ja diagnoosin varmistuttua voidaan aloittaa lääkehoito. Lääkityksen tehoa ja mahdollisia sivuvaikutuksia seurataan hoitajan vastaanotolla, kunnes tilasi on vakiintunut. Jatkohoitoa voit saada erilaisten kurssien, ryhmien tai kuntoutuspalveluiden kautta.

Palveluyksiköt ikäryhmittäin

Alle kouluikäisiä lapsia (0–6-vuotiaita), hoitaa perheneuvola.

Eteläisellä alueella, missä perheneuvolaa ei vielä ole, voi olla yhteydessä psykososiaaliseen keskukseen.

Koululaiset ja opiskelijat saavat apua omasta koulu-, opiskelu– tai opiskelijaterveydenhuollostaan (esim. YTHS).

Jos olet yli 18-vuotias ja asut pohjoisella tai eteläisellä alueella etkä opiskele, sinua palvelee oma työterveyshuoltosi tai alueesi psykososiaalinen keskus.

Jos olet 16–22-vuotias ja asut keskisellä alueella etkä opiskele, sinua palvelee oma työterveyshuoltosi tai Nuorisoasema Klaara.

Jos olet yli 18-vuotias ja asut pohjoisella tai eteläisellä alueella etkä opiskele, sinua palvelee oma työterveyshuoltosi tai alueesi psykososiaalinen keskus.

Jos olet 23-vuotias tai vanhempi ja asut keskisellä alueella, sinua palvelee oma työterveyshuoltosi tai psykososiaalinen keskus, keskinen alue.