Siirry sisältöön

Fysiatrian poliklinikalle ohjautuvilla asiakkailla on tuki- ja liikuntaelinsairauksia ja vaurioita, mukaan lukien hermorakenteiden toimintahäiriöt ja selkäytimen jälkivauriot. Fysiatri tutkii, hoitaa ja koordinoi asiakkaan kuntoutumisprosessia. Fysiatrian yksikössä korostuu moniammatillinen yhteistyö. Kipupoliklinikka ja kuntoutustutkimustoiminta ovat osa yksikön toimintaa.

Mikä 

Kuntoutustutkimus on tarkoitettu työikäiselle henkilölle, jonka työ- ja toimintakyky on alentunut sairauden tai vamman vuoksi. Kuntoutustutkimus on yksilöllinen kokonaisuus, jossa selvitetään asiakkaan työ- ja toimintakyky ja siihen vaikuttava terveydentila, yksilölliset vahvuudet sekä elinympäristö. Lisäksi kuntoutustutkimuksessa arvioidaan kuntoutustarve ja kuntoutumisen edellytyksiä/mahdollisuuksia. Tavoitteena voi olla työelämässä pysyminen, työelämään paluu, koulutukseen tai työelämään johtavan polun suunnittelu, arjessa pärjäämisen parantaminen tai työkyvyttömyyden tai osatyökykyisyyden arvioiminen. 

Kuntoutustutkimukseen tullaan lääkärin lähetteellä. Kuntoutustutkimus on asiakkaalle maksutonta. Mahdollisista lääkärinlausunnoista peritään maksu. Myös mahdollinen yöpyminen ja ruokailu on asiakkaan itse maksettava. Kelasta voidaan hakea kuntoutusrahaa, matkakorvausta sekä korvausta yöpymisestä. 

Missä, miten 

Kuntoutustutkimukset tehdään Fysiatrian poliklinikalla Pietarsaaressa. Tutkimus on kaksipäiväinen. Poliklinikalla toimii moniammatillinen tiimi, johon kuuluvat lääkäri, psykologi, sairaanhoitaja, sosiaaliohjaaja, fysioterapeutti, kuntohoitaja. Tarvittaessa voidaan konsultoida toimintaterapeuttia. Kuntoutustutkimus tehdään tiiviissä yhteistyössä lähettävän työterveyshuollon, TYP-tiimin (työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu) tai sote-keskuksen työkykytiimin kanssa.  

Hoito- ja kuntoutusuunnitelma 

Kuntoutustutkimuksen tuloksena syntyy lääkinnällinen hoito- ja kuntoutussuunnitelma yhteistyössä asiakkaan ja tutkimukseen osallistuneiden asiantuntijoiden kanssa. Tutkimuksen päätteeksi sovitaan yhdessä kuntoutumisen keinoista ja laaditaan tarvittavat lausunnot. Järjestämme hoito- ja kuntoutussuunnitelmaneuvottelun, johon voi asiasta riippuen osallistua myös omaisia, tukihenkilöitä, työterveyshuollon tai perusterveydenhuollon, sosiaalihuollon tai työvoimatoimiston edustajia.  

Hoito- ja kuntoutussuunnitelman käytännön toteutus eli kuntoutuspalvelujen järjestäminen tapahtuu sote-keskuksen omissa laitoksissa ja yksiköissä, omana toimintana tai ostopalveluna. 

Seuranta 

Hoito- ja kuntoutussuunnitelman toteutuminen edellyttää kuntoutujan omaa sitoutumista sekä jatkoseurantaa, joka tapahtuu useimmiten oman työterveyshuollon tai sosiaali- ja terveyskeskuksen kautta. Suunnitelman mukaan on mahdollista tarjota tarvittaessa moniammatillista kipukuntoutusta poliklinikalla kuntoutustutkimuksen jälkeen, yhteensä 1-4 päivää. Seuraamme asiakkaan ajankohtaista tilannetta myös seurantalomakkein, mikä on myös osa laatutyötämme.  

”Helppari”-sovelluksesta löydät kaikki sinun hoitoosi liittyvät tiedot ja ohjeet  

Fysiatrian yksikössä on otettu käyttöön Helppari-sovellus yksikön potilaille.   

Helppokäyttöisestä sovelluksesta löydät kaikki sinun hoitoosi liittyvät tiedot ja ohjeet. Sovelluksen lähettämät muistutukset auttavat sinua huomioimaan tärkeät asiat.  

Sovellus toimii viestintäkanavana hoitoyksikköön koko hoitoprosessin ajan. Voit turvallisesti lähettää viestejä hoitohenkilökunnalle ja vastaanottaa hoitohenkilökunnan viestejä. Löydät sovelluksesta myös kaikki hoitoyksikkösi muut tarpeelliset tiedot.   

Jos haluat saada jatkossakin infon ja materiaalit paperisena postitse sovelluksen sijaan, ole ystävällisesti yhteydessä numeroon 06 213 1341 (Vaasa, maanantaista perjantaihin klo 8–9 ja 13–14) 06 786 2503 (Pietarsaari, maanantai klo 9–10, tiistaista perjantaihin klo 8–9).  

Ohjeet sovelluksen käyttöönottoon  

Lataa ilmainen sovellus sovelluskaupasta (GooglePlay tai AppStore) nimellä ”ÖVPH Helppari”.    

Sovellukseen kirjaudutaan vahvan tunnistautumisen avulla pankkitunnuksilla.  

Sovelluksen käyttöön liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä Buddy Healthcaren tukeen, puhelin 020 735 2310 (hinta 8,4c/puhelu ja 23c/min) arkisin klo 9–17 välillä, tai lähettää sähköpostia osoitteeseen care@buddyhealthcare.com. 

Puhelinasiointi  ja palvelupaikat

Kolpintie 7 / Pohjanlahdentie 1 Pl 111, 68601 Pietarsaari, Vanha sairaala, sisäänkäynti I, 1. kerros

Puhelinnumerot ja -ajat

Osastonsihteeri
ma kl. 9-10, ti–pe klo. 8-9

Sosiaaliohjaaja Anne Haapamäki, antaa ohjausta, neuvonta ja tukea sosiaaliturvaan liityvissä asioissa Fysiatrian yksikön potilaille
arkisin klo. 8.00-15.30

Vaasan keskussairaala, Hietalahdenkatu 2-4, 65130 Vaasa, T0

Puhelinnumerot ja -ajat

Osastonsihteeri
puhelinaika arkisin klo. 8.00-9.00 ja 13.00-14.00

Sosiaaliohjaaja Anne Haapamäki, antaa ohjausta, neuvonta ja tukea sosiaaliturvaan liityvissä asioissa Fysiatrian yksikön potilaille
puhelinaika arkisin klo. 8.00-15.30