Ehkäisyneuvola
Haluamme ehkäisyneuvolassa ylläpitää ja edistää seksuaalista terveyttäsi. Palvelumme ovat sekä nuorille että aikuisille.

Ehkäisyneuvolan sisältö
Autamme sinua ehkäisyneuvonnassa löytämään sinulle sopivimman ehkäisymenetelmän. Aloitamme ehkäisymenetelmän käytön ja suoritamme seurantatarkastuksia. Lisäksi saat neuvoa ja apua mahdollisiin ehkäisyyn liittyviin ongelmiin.
Oppilaat kääntyvät ehkäisyneuvonnassa ensisijaisesti kouluterveydenhoitajan tai ehkäisyneuvolan puoleen. Toisen asteen (esimerkiksi lukioiden ja ammattikoulujen) opiskelijat voivat käyttää ehkäisyneuvolan tai opiskeluterveydenhuollon palveluita, kun taas ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat kääntyvät ensisijaisesti Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) puoleen.
- Ehkäisypillereiden aloitus ja seurantatarkastukset.
- Kierukan asetus, seurantatarkastukset ja poisto.
- Ehkäisykapselin asetus, seurantatarkastukset ja poisto.
- Ehkäisyn käyttäjien gynekologiset tutkimukset.
- Lähetehakemukset sterilisaatioon (naiset)
Omaperhe.fi auttaa sinua löytämään perheesi elämäntilanteeseen sopivaa tietoa esimerkiksi raskaudesta tai synnytyksestä, lasten ikäkausista, vanhemmuudesta tai parisuhteesta. Tämän lisäksi löydät oman asuinalueesi palveluita ja tapahtumia.

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita.
Omahelpperiin on koottu nuorille tietoa, tukea ja palveluita elämän eri tilanteisiin, aina mielen hyvinvoinnista opiskelupaikan valintaan ja edelleen vapaa-aikaan.
Terveydenhuollon palveluissa tulee selvittää alaikäisen lapsen ja nuoren mielipide hoitoonsa aina, kun se hänen ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden on mahdollista.
Voit halutessasi lukea lisää aiheesta alla olevasta linkistä:
Ilmaiset ehkäisyvälineet alle 25-vuotiaille nuorille
Maksutonta ehkäisyä saavat kaikki Pohjanmaalla asuvat alle 25-vuotiaat.
Tavoitteena on järjestää kattavat ehkäisypalvelut, jonka tarkoituksena on edistää seksuaaliterveyttä ja hyvinvointia, sekä ennaltaehkäistä seksin välityksellä tarttuvia tauteja, ns. sukupuolitauteja, ja ei-toivottuja raskauksia.
Ota yhteyttä oman kunnan ehkäisyneuvolaan. Yhteystiedot löydät sivun alareunasta.
YTHS:n opiskelijat ottavat yhteyttä omaan Digikanavaan ja saavat sieltä ohjeet liittyen maksuttomaan ehkäisyyn.
Maksuttomaan ehkäisyyn kuuluu kaikki ehkäisymenetelmät, kuten kuparikierukka, hormonikierukka, kapseli, ehkäisylaastarit, ehkäisyrenkaat, yhdistelmäpillerit, minipillerit, kondomit ja suuseksisuojat. Maksuttomaan ehkäisyyn kuuluvat kierukat ja implantaatit asetetaan hyvinvointialueen toimipisteissä.
Seksuaalineuvonta
Seksuaalineuvonta on tarkoitettu kaikenikäisille, sekä parisuhteessa oleville että sinkuille sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.
Seksuaalisuus on erityisen yksityinen ja intiimi elämänalue ja siksi siihen liittyvistä asioista puhuminen koetaan yleensä hyvin vaikeaksi. Seksuaalisuus on osa elämää, ihmisyyttä, sukupuolisuutta, minä- ja kehonkuvaa. Jokainen ihminen on seksuaalinen ja joka ihmisen seksuaalisuus on ainutlaatuista. Lapsuus- ja nuoruusvuosien tapahtumat, kulttuuri, parisuhdeongelmat, uskomukset ja väärinkäsitykset sekä sairaudet, vaivat ja niiden hoidot voivat vaikuttaa seksuaaliterveyteen ja seksuaaliseen hyvinvointiin.
Vastaanotolla on lupa tuoda esille kaikki seksuaalisuuteen liittyvät asiat luottamuksellisesti. Vastaanotolla käsitellään asioita, joita asiakas itse haluaa nostaa esille. Yhdessä keskustellen pyritään luomaan myönteinen suhde itseensä ja omaan seksuaalisuuteensa sekä mahdolliseen parisuhteeseen.
Kuntakohtaiset yhteystiedot löydät alempana. Ota tarvittaessa yhteyttä kuntasi äitiys- ja ehkäisyneuvolaan.
- seksuaalisten toimintojen häiriöihin, kuten kiihottumis- ja orgasmihäiriöihin
- seksuaaliseen haluttomuuteen tai parisuhteen erilaisiin haluihin
- yhdyntäkipuihin
- herkkään siemensyöksyyn
- erektiohäiriöihin
- läheisyyteen liittyvään ahdistukseen tai suorituspaineisiin
- oman kehon hyväksymisen vaikeuksiin
- omaan seksuaali- ja sukupuoli-identiteettiin liittyviin asioihin
- ikääntymiseen liittyviin ongelmiin
- seksuaalisuuteen liittyviin traumoihin
- parisuhdeongelmiin
- sairauksiin tai leikkauksiin liittyviin seksuaaliasioihin
- gynekologisiin tutkimuksiin liittyviin pelkoihin
- seksuaalisuuteen ja parisuhteeseen liittyviin asioihin raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen
Lapsettomuus
Jos raskaus ei vuoden säännöllisen yrittämisen jälkeen ole alkanut, voi olla aiheellista hakeutua lapsettomuustutkimuksiin. Teemme perhesuunnittelussa alustavat kartoitukset ja tutkimukset sekä annamme teille lähetteet jatkotutkimuksiin.
Raskaudenkeskeytys
Ota yhteyttä ehkäisyneuvontaan, jos haluat keskustella ennen päätöksentekoa. Tilaa aika suoraan naistentautien poliklinikalle, jos harkitset raskaudenkeskeytystä. Terveyskeskuksen lähetettä ei tarvita. Lisätietoa sekä tarkemmat yhteystiedot löydät alla olevan linkin kautta.
Kohdunkaulan syövän seulonta
Kohdunkaulan syövän seulonta (HPV-näyte) tapahtuu useimmiten ehkäisyneuvolassa. Kaikki 30–65-vuotiaat naiset kutsutaan HPV-näytteen ottoon viiden vuoden välein.
Otamme HPV-näytteen myös ehkäisymenetelmiä käyttäviltä naisilta sekä raskaana olevilta aina raskausviikkoon 35 asti.
Saat kutsukirjeen HPV-näytteeseen joko kirjeitse kotiin tai OmaPostin kautta. Kutsussa on lisätietoja sekä esitietolomake näytteenottoa varten. Varaa aika näytteenottoon Fimlabin kautta:
Lisää tietoa kohdunkaulan syövän seulonnasta löydät myös täältä:
Maksu peruuttamattomasta ajasta tai myöhässä peruutettu aika
Varaamasi aika tulee perua viimeistään edellisenä arkipäivänä. Myöhemmin perutusta tai peruuttamattomasta ajanvarauksesta pidätämme oikeuden periä voimassa olevan hinnaston mukaisen maksun. Maksu peritään kaikilta 18 vuotta täyttäneiltä. Mikäli sinulla on varatun ajan peruuttamatta jättämiseen perusteltu hyvä syy, kuten lääkäritodistus, maksua ei peritä.
Ota yhteyttä
Digitaalinen ajanvaraus
Pohjoinen alue
Puhelinnumerot ja -ajat
Keskinen alue
Puhelinnumerot ja -ajat
Voit peruuttaa vastaanottoaikasi lähettämällä tekstiviestin numeroon 040 671 8134. Ilmoita nimesi, syntymäaikasi ja peruutettava aika. Mikäli et saa vastausviestiä, peruutuksesi ei ole tullut perille. Ota siinä tapauksessa uudelleen yhteyttä.
Sisäänkäynti lammen puolelta (Kartta)
Puhelinnumerot ja -ajat
Puhelinnumerot ja -ajat
Eteläinen alue
Puhelinnumerot ja -ajat
Puhelinnumerot ja -ajat
Maanantai–perjantai klo 8-12 voitte myös jättää soittopyynnön. Soitamme takaisin teille viimeistään seuraavana arkipäivänä.
Närpiön äitiys- ja ehkäisyneuvola palvelee myös Kaskisten asiakkaita.