Siirry sisältöön

Reseptien uusiminen 

Reseptit ovat voimassa kaksi vuotta ellei voimassaoloaikaa ole rajoitettu. Keskushermostoon vaikuttavien (PKV) ja huumausainelääkkeiden reseptit, sekä potilaskohtaisten erityisluvallisten valmisteiden sekä biologisten lääkkeiden (kuten insuliinien, pistettävien reumalääkkeiden ja verisolujen kasvutekijöiden) reseptit ovat voimassa vuoden. Reseptit on syytä lähettää uusittavaksi hyvissä ajoin, viimeistään kaksi viikkoa ennen lääkkeen loppumista. Reseptin uusimispyynnön voi lähettää OmaKannasta tai voit valtuuttaa apteekin lähettämään uusinta pyynnön esimerkiksi silloin, kun haet viimeisen lääkepakkauksen reseptiltä. 

Reseptien uusiminen tapahtuu pääasiallisesti asiakkaan omassa terveyskeskuksessa. Jotta lääkäri voi uusia reseptin, kyseiseen terveydenhuollon yksikköön on oltava hoitosuhde eli hoitosi tulee olla tuttua reseptin uusijalle. Tämä on erityisen tärkeää, kun on kyseessä pkv- tai huumausainelääkereseptistä. Yksityislääkärikäynneillä määrätyt lääkkeet uusitaan samasta syystä yksityisessä terveydenhuollossa. Muista kuitenkin kertoa myös yksityislääkäriltä saamistasi resepteistä ja diagnooseista asioidessasi hyvinvointialueen palveluissa. Muista päivittää Kantasuostumus, jotta reseptinuusijalla on mahdollisuus tarkastella myös aiemman hoitopaikkasi tietoja.  

Mitä reseptejä ei uusita: 

  • kuurilääkkeitä (kuten antibiootteja) 
  • reseptejä, joissa merkintä ne repete 
  • puhelinreseptejä 
  • erityislupalääkkeitä 

Lisätietoa: 

Kanta.fi: Reseptit 

Kanta.fi: Miten uusin reseptini OmaKannassa 

Kanta.fi: Mitä on Kanta-informointi 

Lääkityslista

Lääkityslista on ajan tasalla oleva listaus kaikista käyttämistäsi lääkkeistä. Lääkityslista on tärkeä, sillä ajantasaista tietoa käytössä olevista lääkkeistä ei aina löydy tietojärjestelmistä. Vain sinä tiedät mitä lääkkeitä käytät.

Kirjoita lääkityslistaan kaikki tosiasiallisesti käytössäsi olevat reseptilääkkeet, itsehoitolääkkeet ja saamasi rokotteet. Lisäksi kirjaa listalle käyttämäsi ravintolisät (nk. luontaistuotteet).

Kirjoita jokaisesta valmisteesta:

  • nimi ja vahvuus (esim. milligrammamäärä)
  • annos, jolla lääkettä käytät
  • käyttötarkoitus

On tärkeää ylläpitää yhtä ajantasaista lääkityslistaa ja päivittää sitä aina kun lääkityksessäsi tapahtuu muutoksia.

Voit ladata lääkityslistan pohjan tästä:

Tutustu turvalliseen lääkehoitoon

Hygienia lääkehoidossa

Käsihygienia on tärkeää myös kotona esimerkiksi silloin, kun lääkkeitä jaetaan valmiiksi dosettiin tai annetaan toiselle. Mikäli mahdollista, lääkelusikan tai pinsetin käyttöä suositellaan. Lääkkeisiin ei pidä koskea paljain käsin. Jos lääkkeissä on jakouurre, ne voi tarvittaessa katkaista lääkkeen ottamisen helpottamiseksi. Lääkkeet tulisi halkaista puolittajalla eikä esimerkiksi saksilla tai veitsellä. Muista hyvä käsihygienia myös silloin kun annat muita kuin tablettilääkkeitä. Esimerkiksi nestemäiset valmisteet annetaan puhtaalla annosruiskulla tai lääkekupilla. Muista aina pyytää neuvoa apteekistasi. Hengitysteihin inhaloitavien lääkkeiden tilanjatkeet tulee puhdistaa ohjeen mukaan. Lääkkeiden käsittelystä sekä antovälineiden puhdistamisesta voit kysyä tarkempaa neuvoa apteekistasi. 

Lääkelusikka/puolittaja tulee puhdistaa käytön jälkeen juoksevan veden alla käyttäen mietoa tiskiainetta varoen puolittajan terää. Anna välineiden kuivua kunnolla ennen seuraavaa käyttöä. Puolittajia ja erillisiä lääkelusikoita voi ostaa apteekista. Dosetin säännöllistä pesua suositellaan. Ennen lääkkeen antamista huolehdi käsiesi puhtaudesta.

Lääkkeitä ei saa heittää roskiin tai wc-pyttyyn. Käyttämättä jääneet lääkkeet palautetaan apteekkiin. Myös jotkut käytetyt lääkkeet, kuten lääkelaastarit tulee palauttaa apteekkiin, koska niissä voi olla lääkejäämiä. Kysy apteekistasi neuvoa lääkejätteen keräämiseen ja palauttamiseen. Saat heiltä myös neuvoa pistävän ja viiltävän jätteen keräämiseen (esimerkiksi erilaiset injektioneulat ja insuliinikynän neulat).

Lääkehoidon päivä

Lääkehoidon päivä on lääkkeiden käyttäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteinen valtakunnallinen teemapäivä, jota on vietetty vuosittain vuodesta 2012 lähtien. Tavoitteena on rohkaista lääkkeiden käyttäjiä kysymään ja keskustelemaan lääkkeistään ja omasta lääkehoidostaan. Lääkehoidon päivän vuosittaisesta teemasta ja suunnittelusta vastaa Kansallinen Lääkeinformaatioverkosto.

Verkosto ylläpitää Tunne lääkkeesi Facebook-sivustoa, joka viestii Lääkehoidon päivästä vuosittain.

Lääkehoidon päivän päätapahtumana järjestetään ”Lääkehoidon päivä on joka päivä” -webinaari torstaina 14.3.2024 klo 13.00–15.15. Webinaarin kohderyhmänä ovat lääkkeiden käyttäjät ja heidän läheisensä, SOTE-ammattilaiset sekä alan opiskelijat. 

Webinaarin suunnittelusta ja järjestämisestä vastaa Kansallisen Lääkeinformaatioverkoston työryhmä. Maksuton webinaari on avoin kaikille, eikä siihen tarvitse ilmoittautua etukäteen. 

Tapahtuman ohjelman ja osallistumislinkin löydät Fimean sivulta:

Fimea: Tervetuloa Lääkehoidon päivän webinaariin 14.3.2024