Siirry sisältöön
Koronavirus

Pohjanmaan uudet toimintatavat koronan torjunnassa korostavat henkilökohtaista vastuuta

Covid-19 kuvituskuva

Pohjanmaan koronavirustilanne jatkuu heikkona. Uusia tartuntoja on tullut useita satoja päivässä. Alueen ilmaantuvuusluku on 1828. Tartuntoja on suuri määrä koko alueella. Keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidossa 13 potilasta, joista neljä tehohoidossa. Lisäksi noin 10 koronapositiivista henkilöä hoidetaan perusterveydenhuollon vuodeosastoilla. Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kävi alueellisen tilannekuvan läpi kokouksessaan 11.1. Pohjanmaalla otettiin käyttöön uusi ohjeistus koronaviruksen testaamiseen ja jäljittämiseen maanantaina 10.1., minkä odotetaan helpottavan terveydenhuollon henkilöstötilannetta.

Oma vastuu korostuu epidemian ehkäisyssä

Pohjanmaalla otettiin 10.1. käyttöön uudet linjaukset koronaviruksen testaamiseen ja jäljittämiseen. Linjauksen yleisperiaate on, että mitä heikompi henkilön rokotussuoja on ja mitä vahvempi altistuminen virukselle on tapahtunut, sitä herkemmin hänen tulee hakeutua testiin ja oltava eristyksessä. Jos henkilöllä on kolmen rokotteen suoja, hän voi tarkkailla mahdollisia koronaviruksen oireita kotona ja tehdä kotitestejä ennen kuin hakeutuu viralliseen testiin, jos hän ei ole altistunut virukselle toistuvasti ja pitkäkestoisesti. Erityisen varovainen tulee olla perhetartunnoissa, joissa on runsaasti lähikontaktia sillä kolmekaan rokotetta ei estä omikron-tartuntaa.

– Oireisen henkilön on jäätävä eristykseen riippumatta siitä, montako rokotetta hänellä on, toteaa Pohjanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen.

Positiivisen testituloksen saaneen tulee ilmoittaa itse altistuksesta niille, joiden kanssa on ollut tekemisissä 48 tunnin aikana ennen oireiden alkua tai oireettomana ennen positiivista testitulosta. Positiivisen testituloksen jälkeen eristys kestää 10 vuorokautta oireiden alkamisesta.

– Korostamme nyt yksilön vastuuta siitä, että he toimivat ohjeistuksen mukaan, sanoo Marina Kinnunen.

Kattavaan viruksen jäljitykseen palataan, kun se jälleen on mahdollista.

Myös lasten rokottaminen on aloitettu

Kaikilla yli 5-vuotiailla on nyt mahdollisuus saada koronarokote Pohjanmaalla. Rokotteita annetaan pääosin ajanvarauksella ja rokotustilaisuuteen on tultava vain oireettomana ja tiloissa on käytettävä kasvomaskia. Ajankohtaiset tiedot rokotuspaikoista ja ajanvarauksesta eri kunnissa löytyvät Pohjanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta.

Kouluterveydenhuollon ja neuvoloiden henkilökunta osallistuu rokottamiseen

Jotta sekä 5–11-vuotiaiden lasten rokotukset ja muiden ikäryhmien rokotukset saadaan etenemään nopeasti, saatetaan osaa Pohjanmaan neuvola- ja kouluterveydenhoitajan käynneistä tai muusta ei kiireellisestä perusterveydenhuollon avovastaanottokäynneistä siirtää eteenpäin. Toimintaan voi tulla myös muita rajoituksia. Suuri osa palveluista jatkaa normaalisti ja mahdollisista muutoksista jo varattuihin aikoihin ilmoitetaan suoraan asiakkaalle.

Tilannetta arvioidaan tarvittaessa seuraavan kerran tiistaina 18.1., kun Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu jälleen. Tarvittaessa ryhmä kokoontuu jo aiemmin.

Pohjanmaan alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset ovat luettavissa Pohjanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta. Sivustolta on luettavissa myös leviämisalueen kriteerien täyttyminen Pohjanmaalla.

Matkustusta koskien koronaviruksen korkean tartuntariskin maat on tarkistettavissa THL:n verkkosivuilta.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian leviämisalueen epidemiologiset tunnusmerkit: Täyttyvät Pohjanmaalla (Pohjanmaa on leviämisalue).

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 8407 (tiistai 11.1.2022)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 1828 (tiistai 11.1.2022)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 31,0 %

Alueen koronavirusrokotustilanne (HUOM! Yli 12-vuotiaissa): Yhden rokoteannoksen alueella on saanut 88,2 % väestöstä, kaksi rokoteannosta 85,3 % ja kolme rokoteannosta 31,9 % alueen väestöstä (10.1.2022 tilanne.)

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, Pohjanmaan hyvinvointialue (ÖVPH), pj., Peter Nieminen, ÖVPH, Juha Salonen, ÖVPH, Marjo Orava, ÖVPH, Britt-Marie Bjon, ÖVPH, Sofia Svarsjö, ÖVPH , Tomas Häyry, Vaasa, Mikaela Björklund, Närpiö, Eeva Mäkinen, AVI, Tuula Hannila-Handelberg, THL, Timo Saari, ELY, Petra Fager, ÖVPH, Chrstina Knookala, Vaasa, Denice Vesterback, Mustasaari, Päivi Berg, siht., ÖVPH

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.