Siirry sisältöön
Yleinen

Raskaana olevien hinkuyskärokotukset aloitetaan Pohjanmaalla


Hinkuyskä on vaarallinen alle 1-vuotiaille ja erityisesti vastasyntyneille, jotka eivät ole vielä ehtineet saada kolmen kuukauden iässä annettavaa ensimmäistä hinkuyskärokoteannosta.

”Pohjanmaalla hinkuyskää on esiintynyt aiempia vuosia enemmän”

Uuden suosituksen taustalla ovat Suomessa ja muualla Euroopassa lisääntyneet hinkuyskätapaukset, erityisesti nuoremmissa ikäryhmissä.

– Myös Pohjanmaalla hinkuyskää on esiintynyt aiempia vuosia enemmän ja paikallisia epidemioita on todettu joissakin perheissä ja työpaikoilla, vahvistaa infektiosairauksien ylilääkäri Silvia Grönroos-Pada.

Äidin rokottaminen raskauden aikana antaa suojan vastasyntyneelle

– Äidin rokottaminen raskauden aikana on turvallista sekä äidille että sikiölle. Hinkuyskän vasta-aineet siirtyvät äidistä sikiöön ja antavat vastasyntyneelle suojan hinkuyskää vastaan. Tehosteannos (dtap) annetaan tavanomaisen äitiysneuvolakäynnin yhteydessä raskausviikoilla 16–32, kertoo Grönroos-Pada.

Rokotteen voi ottaa tarvittaessa myös myöhemmässä raskauden vaiheessa. Uutta tehosteannosta suositellaan jokaisen raskauden yhteydessä. Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton.

Hinkuyskärokotteet ovat mukana kansallisessa rokotusohjelmassa

Kansallisessa rokotusohjelmassa hinkuyskärokotteet annetaan lapsille neuvolassa kolmen, viiden ja 12 kuukauden iässä sekä 4-vuotiaana. Lisäksi tehosterokotusta tarjotaan kouluiässä kaikille 14–15-vuotiaille sekä nuorille aikuisille 25 vuoden iässä.

Raskaudenaikainen dtap-tehosterokote hinkuyskää vastaan on käytössä lähes kaikissa EU-maissa sekä monessa muussa korkean tulotason maassa.

Hinkuyskän oireet vaihtelevat eri-ikäisillä

Hinkuyskä tarttuu pisaratartuntana. Taudin voi sairastaa useita kertoja elämänsä aikana, sillä sairastettu hinkuyskä ei anna pysyvää suojaa uutta tartuntaa vastaan. Hinkuyskän tyypillinen oire on useita viikkoja kestävä yskä, joka muuttuu yleensä vähitellen puuskittaiseksi.

Erityisesti pienillä lapsilla yskä voi olla tikahduttavaa ja sisäänhengitys voi vaikeutua, jolloin kuuluu hinkuva ääni yskänpuuskan loppuvaiheessa. Yskänpuuskan lopussa lapsi saattaa myös oksentaa. Puuskien välillä potilas on yleensä hyväkuntoinen ja vähäoireinen.

Pienillä vauvoilla hinkuyskän oireet voivat olla epätyypillisiä ja yskä voi alkuvaiheessa puuttua kokonaan. Aluksi ainut oire saattaa olla yökkäily, oksentelu tai hengityskatkokset. Pienillä vauvoilla jo hinkuyskäepäilyn vuoksi kannattaa ottaa välittömästi yhteyttä hoidon tarpeen arviointiin puh. 06 218 9000.