Siirry sisältöön

Osallistumme THL:n, Turun yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkimukseen digitaalisten palveluiden vaikuttavuudesta ja siitä, miten digitaalinen vaihtoehto vaikuttaa läsnäkäyntien ja puheluiden määrään.

Digitaalisen vastaanoton käyttö on vapaaehtoista ja vaihtoehto puhelinasioinnille ja läsnäkäynneille.

Tutkimusta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Mitä tutkitaan?

Tässä tutkimuksessa selvitämme Pohjanmaan hyvinvointialueella käyttöönotetun sairaanhoidon digitaalisen vastaanoton vaikutuksia. Pääasiallinen tutkimuskysymyksemme on, vähentääkö digitaalinen vastaanotto terveysasemille kohdistuvaa terveyspalveluiden kysyntää. Tämä ohella pyrimme selvittämään digitaalisten vastaanottokäyntien taloudellista tehokkuutta sekä niiden vaikutusta potilaiden terveydentilaan.

Miksi tutkitaan?

Suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä on digitalisoitumassa nopeasti. Yksi hyvinvointialueiden asukkaille näkyvä osa tätä digitalisoitumista ovat digiklinikat, jotka mahdollistavat nopeat yhteydenotot terveydenhuollon ammattilaiselle. Digivastaanottojen nopeasta yleistymisestä huolimatta on epäselvää, voidaanko digiklinikan käyttöönotolla vähentää terveysasemille kohdistuvaa painetta vai edustavatko digiklinikan palvelutapahtumat lähinnä uusia hoitotapahtumia, jotka eivät olisi toteutuneet, jos digiklinikkaa ei olisi ollut tarjolla. Digitaaliset vastaanotot ovat edelleen kehitysvaiheessa. Tutkimuksen avulla pyrimme löytämään toimintatapoja, jotka parantavat digiklinikoiden toimintaa ja potilaiden saamaa hyötyä digitaalisista palveluista. 

Miten tutkitaan?

Luotettavin tapa tutkia terveydenhuollon toimenpiteiden ja palveluiden vaikuttavuutta (syy-seuraussuhteita) perustuu satunnaisesti eli arpomalla muodostettujen koe- ja kontrolliryhmien vertaamiseen. Tässä tutkimuksessa olemme muodostaneet Pohjanmaan hyvinvointialueen väestöstä koe- ja kontrolliryhmät, jotka ovat keskenään muilta osin samanlaisia, mutta vain koeryhmään kuuluvat henkilöt pääsevät asioimaan digivastaanotolla huhtikuun ja joulukuun välisenä aikana. Koe- ja kontrolliryhmät ovat muodostettu arpomalla osoitetasolla väestötietojärjestelmässä olevan asuinpaikantunnuksen perusteella, jolloin kaikki samassa asuinpaikassa asuvat kuuluvat joko koe- tai kontrolliryhmään.

Pohjanmaan väestö (pl. Kristiinankaupunki) poimittiin väestötietojärjestelmästä 14.3.2025 kotikunnan perusteella ja mukaan sisällytettiin ne, joiden vakituinen osoite havaittiin. Pilottiväestöstä pyrittiin poistamaan laitosväestö siten, että mukaan ei otettu niitä henkilöitä, jotka asuivat asuinpaikassa, jossa asui vähintään kolme yli 60-vuotiasta henkilöä.

Digiklinikkapilotin aikana Pohjanmaan hyvinvointialueen tuottaman digivastaanoton käyttö ja käyttämättä jättäminen koeryhmässä perustuvat vapaaehtoisuuteen. Koeryhmään kuuluvilla henkilöillä on digipilotin aikana mahdollisuus – mutta ei velvollisuutta – asioida digivastaanotolla. 

Mitä tietoja tutkimuksessa käytetään?

Kaikki tutkimuksessa käytettävä aineisto perustuu terveydenhuoltohenkilöstön vastaanottojen yhteydessä tekemiin rutiininomaisiin kirjauksiin, jotka siirtyvät alueen potilastietojärjestelmästä kansallisiin terveydenhuollon rekistereihin (muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon hoitoilmoitusjärjestelmä sekä Kanta-palveluiden Reseptikeskus). Tutkimus ei edellytä koeryhmään kuuluvilta henkilöiltä mitään toimenpiteitä. Koeryhmään kuuluvat henkilöt saavat tiedon digivastaanoton avautumisesta postitse saapuvalla kirjeellä. Hyvinvointialue tiedottaa tutkimuksesta samalla yleisesti saatavilla olevien tiedotteiden avulla. Tutkimuksen tietosuojailmoitus on saatavilla kokonaisuudessaan tutkimuksen kotisivuilta.

Kuka tutkimuksen tekee?

Tutkimuksen toteuttaa Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) rahoittama tutkimuskonsortio (SoteDataLab), johon kuuluu tutkijoita Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL), Turun yliopistosta ja Aalto-yliopistosta. Konsortion johtajana toimii professori Mika Kortelainen. Pohjanmaan sairaanhoidon digivastaanottopilotin vastuullisena johtajana toimii Lauri Sääksvuori.

Tutkimukselle on myönnetty Pohjanmaan hyvinvointialueen tutkimuslupa sekä THL:n tutkimuseettisen työryhmän puoltava lausunto. Tutkimukselle on myönnetty sekä THL:n tietolupa että Tilastokeskuksen käyttölupa.

Lisätietoja tutkimuksesta

vastuullinen johtaja Lauri Sääksvuori, lauri.saaksvuori@thl.fi

konsortion johtaja, professori Mika Kortelainen, mika.kortelainen@utu.fi

strategia- ja kehitysjohtaja Suvi Einola suvi.einola@ovph.fi