Siirry sisältöön

Jos sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita, vältä oman kotitalouden ulkopuolisia kontakteja ja tee koronaviruksen kotitesti. Katso alta ohje siihen, kenelle tehdään jatkossa virallinen testi.

Jos oireesi ovat vakavia, ota yhteyttä päivystysapuun puhelimitse numeroon 116 117.

Lisätietoja ja toimintaohjeita THL:n sivuilta.

Koronavirus voi olla oireeton tai aiheuttaa erilaisia oireita, jotka vaihtelevat lievistä vakaviin. Oireet ja niiden voimakkuus ovat yksilöllisiä, ja ne voivat vaihdella tartunnan edetessä.

Tartunnasta voivat kertoa seuraavat oireet:

 • kuume
 • yskä
 • päänsärky
 • kurkkukipu, kurkun karheus
 • lihassäryt
 • nuha ja tukkoisuus
 • haju- ja makuaistin muutokset
 • hengenahdistus
 • voimattomuus, väsymys
 • ripuli
 • pahoinvointi, oksentelu

Toimi näin:

 • Jos sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita, vältä oman kotitalouden ulkopuolisia kontakteja ja tee koronaviruksen kotitesti. Katso alta ohje siihen, kenelle tehdään virallinen testi.
 • Voit tehdä koronavirustaudin oirearvion verkossa omaolo.fi.
 • Ota tarvittaessa yhteys asiakaspalvelukeskukseen soittamalla numeroon 06 218 9000. Asiakaspalvelukeskus on avoinna arkisin 8-16.
 • Jos asiakaspalvelukeskus on suljettu ja tarvitset kiireellistä neuvontaa, soita päivystysapuun numeroon 116 117.
 • Jos kyseessä on hätätilanne, soita hätänumeroon 112.

Koronatestaus

Virallinen koronatesti otetaan vain määrätyissä tilanteissa. Muissa tilanteissa kotona tehtävä koronatesti on ensisijainen testauskeino.

Virallinen, terveydenhuollon tekemä testi otetaan jatkossa seuraavissa tapauksissa:

 • Terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä.
 • Työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä.
 • Työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa.
 • Kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään. Lievien oireiden takia ei kuitenkaan tarvita virallista testiä.
 • Olet raskaana.

Testitulosta odotellessa sinun tulee pysytellä kotona.

Vain virallinen testi ja siitä seuranneet eristys- ja karanteenipäätökset oikeuttavat tartuntatautipäivärahaan.

Virallisen koronatestituloksen saaminen

Koronatestitulos valmistuu tavallisesti noin 1-2 vuorokaudessa. Häiriö- ja ruuhkatilanteissa vastauksen saamisessa voi kuitenkin kestää kauemmin.

Negatiivinen testitulos

Jos testitulos on negatiivinen, ei testattavalla ole todettu koronavirustartuntaa. Negatiivinen testitulos ilmoitetaan tekstiviestillä ja on nähtävillä myös Omakannassa. Flunssaoireisia suositellaan pysymään kotona niin kauan, kunnes vointi on normaali.

Positiivinen testitulos

Positiivinen testitulos tarkoittaa, että testattavalla on todettu koronavirustartunta.

Positiivisen testituloksen saaneelle lähetetään tekstiviesti. Jos sait positiivisen tekstituloksen, sinun tulee jäädä automaattisesti eristykseen vähintään viideksi (5) päiväksi, ellet ole saanut henkilökohtaisesti muita ohjeita.

Sinun tulee myös ilmoittaa itse henkilöille, joiden kanssa olet ollut lähikontaktissa (alle 2 m ja yli 15 min) 48 tuntia ennen oireiden alkamista tai sen jälkeen, että he ovat altistuneet koronavirukselle.

Kotitesti on muun muassa päivittäistavarakaupoissa ja apteekeissa myytävä koronatesti, joka tehdään itse kotona. Ohjeet testin tekemiselle löytyvät testipakkauksesta.

Positiivinen testitulos kotitestissä

Jos kotitestin tulos on positiivinen, jää eristykseen 5 päiväksi.

Tulos on melko luotettava ja testattavalla on todennäköisesti koronavirustartunta.

Positiivisen tuloksen saaneen tulee ilmoittaa itse henkilöille, joiden kanssa olet ollut lähikontaktissa (alle 2 m ja yli 15 min) 48 tuntia ennen oireiden alkamista tai sen jälkeen, että he ovat altistuneet koronavirukselle.

Suosittelemme koronavirukselle altistuneita henkilöitä välttämään kaikkia kontakteja muihin ihmisiin viiden (5) päivän ajan. Terve henkilö voi kuitenkin mennä esimerkiksi kouluun, päiväkotiin tai töihin.

Jos tarvitset virallisen testituloksen ansionmenetyksen vuoksi, hakeudu viralliseen testiin.

Negatiivinen testitulos kotitestissä

Tulokseen ei voi täysin luottaa, varsinkaan jos oireet jatkuvat. Voit parantaa tarkkuutta toistamalla kotitestejä. Jos kotitestin tulos on negatiivinen mutta oireet jatkuvat, testi kannattaa tehdä uudelleen.

Flunssaoireisena tulee pysytellä kotona ja tehdä esimerkiksi etätöitä mahdollisuuksien mukaan, vaikka kotitesti olisikin negatiivinen.

Kotitesti on luotettavin testausmuoto henkilöille, joilla ilmenee koronavirukseen sopivia oireita uudelleen 3 kuukauden sisällä sairastetusta taudista. Kotitesti tunnistaa uuden tartunnan ja lakkaa näyttämästä positiivista, kun tauti on sairastettu. 

HUOM! Nämä ovat yleisiä ohjeita, joista saatetaan poiketa tapauskohtaisesti. Noudata aina ensisijaisesti henkilökohtaisesti saamiasi ohjeita ja päätöksiä.

Testauspisteet

Koronatestausta järjestetään eri kunnissa Pohjanmaalla. Testaus tapahtuu ensisijaisesti oman asuinpaikkakunnan testauspisteellä. Voit katsoa oman asuinpaikkasi testauskäytännöt klikkaamalla paikkakunnan nimeä.

Huom! Käytäthän kasvomaskia koronatestaukseen tullessasi. Kasvomaskin käyttöä toivotaan kaikilta, jotka ovat mukana testauspisteellä (myös testattavan perheenjäsenet tai muut saattajat). Ohjeistus koskee kaikkia Pohjanmaan hyvinvointialueen testauspisteitä.

Ajanvaraus

Koronatestaus toimii ajanvarauksella. Varataksesi ajan koronatestiin, soita numeroon:

Kaskisten Terveyskeskus: 045-23 22 200 ma-to klo 8-16, pe klo 8-9

Testauspiste

Kaskisten Terveyskeskuksen sisäpiha: Sulkukatu 11 A, 64260 Kaskinen

Testaus tapahtuu Kaskisten terveyskeskuksen parkkipaikalla. Hoitaja ottaa sinulta testin autossa istuessasi. Lisätietoja saat ajanvarauksen yhteydessä.

Ajanvaraus

Koronatestaus toimii ajanvarauksella. Varataksesi ajan koronatestiin, soita numeroon:

Infektiohoitaja, puh. 050 4778270
Ma-pe klo 9-15

Hoidon tarpeen arviointi, puh. 06 2218600
Ma ja pe klo 8-20, ti-to klo 8-16, la klo 9-20, su klo 9-16

Testauspiste

Selkämeren terveys: Lapväärtintie 10, 64100 Kristiinankaupunki

Testaus tapahtuu Selkämeren sairaala-alueen alaparkkipaikan takaosassa, ruskean katoksen alla. Hoitaja ottaa sinulta testin autossa istuessasi. Lisätietoja saat ajanvarauksen yhteydessä.

Ajanvaraus

Koronatestaus toimii ajanvarauksella. Koronatestausaika varataan sähköisesti täältä.

Testauspisteet

Mustasaaren näytteenottopiste: Vanha Karperöntie 17, 65610 Mustasaari

Näytteenotto tapahtuu ulkona parkkipaikalla, sisäänkäynnin B ulkopuolella. Aja pääsisäänkäynnille ja käänny oikealle kohti B-sisäänkäyntiä (seuraa kylttejä).
Aja autokatoksen alle, sinisen parakin luo. Pysy autossa, avaa auton ikkuna ja sammuta moottori. Odota hoitajaa, joka antaa tiedot ja suorittaa testin. Testi otetaan nenästä. Jos tarvitset testitodistuksen, pyydä se näytteenoton yhteydessä.

Oravaisten näytteenottopiste: Öyrintie 25, 66800 Oravainen

Näytteenotto tapahtuu ulkona parkkipaikalla, seuraa kylttejä. Aja autokatoksen alle, sinisen parakin luo. Pysy autossa, avaa auton ikkuna ja sammuta moottori. Odota hoitajaa, joka antaa tiedot ja suorittaa testin. Testi otetaan nenästä. Jos tarvitset testitodistuksen, pyydä se näytteenoton yhteydessä.

Ajanvaraus

Koronatestaus toimii ajanvarauksella. Koronatestausaika varataan sähköisesti täältä.

Ajan voi varata myös puhelimitse numerosta 06 2249600. Puhelimitse ajan voi varata ma-pe klo 8-16.

Testauspiste

Närpiön terveyskeskus: Kirkkotie 4, 64200 Närpiö

Seuraa koronatesti-kylttiä. Odota autossa, hoitaja tulee ottamaan sinulta testin autossa istuessasi.

Koronatestaus toimii ajanvarauksella.

Testauspisteet

Pietarsaaren testauspiste

Kolpintie 7, 68600 Pietarsaari

Ajanvaraus

Testausaika varataan puhelimitse numerosta 06 786 1333, joka on avoinna ma-pe klo 8-16. Ajan voi varata myös sähköisesti täältä.

Näytteenotto tapahtuu teltassa päivystyksen sisäänkäynnin ulkopuolella. Testauspisteelle ajetaan Kolpintieltä.

Uudenkaarlepyyn testauspiste

Uudenkaarlepyyn hyvinvointikeskus, sisäänkäynti D
Porvarinkatu 23, 66900 Uusikaarlepyy

Ajanvaraus

Testausaika varataan puhelimitse numerosta 06 786 2701 (avoinna ma-pe klo 8-16) tai sähköisesti täältä.

Ajanvaraus

Koronatestaus toimii ajanvarauksella.

Ajan voi varata sähköisesti täältä.

Ajan voi varata myös puhelimitse numerosta 040 572 2954. Puhelinajanvaraus on auki maanantaista perjantaihin klo 8-14.45 ja lauantaisin 8-13.30.

Testauspiste

Tammikaivon testauspiste: Tammikaivontie 4, 65100 Vaasa

Avoinna Maanantai-perjantai klo 8-15
Lauantai 8-13.30

Testaus sijaitsee pääsisäänkäynnin vasemmalla puolella rakennuksen sivulla/ takana. Testaukseen on oma sisäänkäynti, jonne parkkipaikalta on opasteet.

Testiin tulijoiden tulee käyttää kasvomaskia. Tiloissa on kolme erillistä odotustilaa ja jokaisessa saa kerralla olla ainoastaan yksi henkilö tai samassa taloudessa asuvat.

Eristys ja karanteeni

Pohjanmaan hyvinvointialueella noudatetaan tartuntatautilain säädöksiä ja ministeriöiden ohjausta sekä THL:n ohjeistuksia. Virallisen eristyksen ja karanteenin noudattaminen on pakollista ja sen rikkomisesta voi seurata sakkoja.

Eristys tarkoittaa, että tarttuvaa tautia sairastava henkilö eristetään terveistä. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat. Tartuntatautilääkäri tekee eristysmääräyksen ja kertoo eristyksen pituuden. Henkilö voi olla eristyksessä sairaalassa tai kotona. Eristyspäätös on ehdoton ja se saadaan kirjallisena.

Eristyksessä sinun on vältettävä kontakteja muihin ihmisiin, mahdollisuuksien mukaan myös samassa taloudessa asuviin henkilöihin. Voit ulkoilla, mutta pidä myös ulkona etäisyyttä muihin ihmisiin.

Lue ohje siihen, kuinka voit saada virallisen eristyspäätöksen. Eristyspäätöksiä tehdään ainoastaan pyydettäessä ja tietyille ryhmille.

Virallinen karanteeni on tartuntatautilääkärin tekemä hallinnollinen päätös henkilölle, joka on altistunut koronavirukselle.

Kun olet virallisessa karanteenissa, sinun pitää välttää kontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin. Voit mennä ulos, kunhan pidät etäisyyttä muihin ihmisiin. Sen sijaan et saa mennä esimerkiksi työhön, kauppaan, apteekkiin, harrastuksiin tai yleisötilaisuuksiin, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää.  

Karanteenipäätöksestä ilmoitetaan esimerkiksi puhelinsoitolla tai tekstiviestillä. Karanteeni astuu voimaan saman tien, mistä lähtien henkilön tulee välttää kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin ihmisiin. Karanteeniin asetettu ei saa mennä esimerkiksi työpaikalle, harrastuksiin, kauppaan tai kyläilemään muiden ihmisten luo. Ulkoilla voi, kunhan pystyy pitämään etäisyyttä muihin ihmisiin.

Karanteeniin asetetun kanssa samassa taloudessa asuvat voivat elää normaaliin tapaan, mikäli he ovat terveitä eikä karanteeniin asetetulla ilmene koronavirusoireita eikä positiivista koronavirustestiä.

Vaikka et saisikaan virallista karanteenipäätöstä, suosittelemme koronavirukselle altistuneita henkilöitä välttämään kaikkia kontakteja muihin ihmisiin viiden (5) päivän ajan. Suosittelemme tekemään esimerkiksi etätöitä mahdollisuuksien mukaan.

Lisätietoja ja toimintaohjeita karanteenissa ja eristyksessä oleville THL:n sivuilta.