Siirry sisältöön

Oman palvelun tai hoidon kuvaaminen

Jos haluat itse kuvata omaa palvelu- tai hoitotilannettasi, pyydä lupa palveluun/hoitoon osallistuvalta henkilökunnalta. Hoito- ja palvelutilanteessa tärkeintä on turvallinen ja vaikuttava hoito/palvelu, mitä tilanteen dokumentointi ei saa vaarantaa.

Julkiset tilat

Julkisia tiloja ovat esimerkiksi sairaalan tai sosiaali- ja terveyskeskuksen pääaula sekä ulkotilat. Julkisella paikalla kuvaaminen, myös yksittäisen ihmisten kuvaaminen, on yleensä sallittua, jollei tilojen haltija tai henkilö ole sitä erikseen kieltänyt. 

Puolijulkiset tilat

Puolijulkisia tiloja ovat esimerkiksi käytävät ja yksiköiden odotustilat. Näissä tiloissa kuvaamiseen tarvitse ko. yksikön sekä kuvattavan henkilön luvan. Jos kuvaaminen vaatii erityisjärjestelyitä, ota yhteyttä viestintäyksikköön.

Yksityiset tilat

Yksityisiä tiloja ovat esimerkiksi vastaanottohuoneet, vuodeosastojen huoneet sekä asumisyksiköiden asumistilat. Jos haluat itse kuvata omaa palvelu- tai hoitotilannettasi, pyydä lupa palveluun/hoitoon osallistuvalta henkilökunnalta. Hoito- ja palvelutilanteessa ensisijalla on turvallinen ja vaikuttava hoito/palvelu, mitä tilanteen dokumentointi ei saa vaarantaa.

Henkilöiden kuvaaminen

Kaikki, mikä tapahtuu julkisella paikalla, ei välttämättä ole julkista. Vaikka valokuvaajalla onkin tekijänoikeus julkisilla paikoilla otettuihin valokuviinsa, kuvan kohteilla voi olla yksityisyyden suojaa koskevan lainsäädännön nojalla oikeus rajoittaa kuvien julkaisemista.

  • Kuvattavalta on varminta pyytää kirjallinen lupa ja kertoa, missä kuva julkaistaan.
  • Henkilöä esittävää valokuvaa ei saa julkaista henkilön kunniaa tai yksityisyyttä loukkaavalla tavalla.
  • Henkilön kuvaa ei saa käyttää mainostarkoituksessa ilman henkilön suostumusta.
  • Alaikäisiä kuvattaessa kuvauslupa tulee pyytää heidän vanhemmiltaan.

Pyydä siis aina kuvassa esiintyvien henkilöiden suostumus kuvaamiseen ja kuvan julkaisemiseen lehdessä, internetissä tai sosiaalisessa mediassa. Näin huolehdimme kaikkien tiloissamme oleskelevien ihmisten yksityisyydestä.