Siirry sisältöön
Kotikäynti-asiakaslehti

Aivoille muuta ajattelemista

Lukupiiri on koulutusylilääkäri Hanna Kujanpään rakas harrastus
Työstä palautuminen on tärkeää jaksamiselle. Vaikka palautumisen tarve on yksilöllistä, tarvitsee jokainen palautumista voidakseen hyvin ja pysyäkseen terveenä. Pohjanmaan hyvinvointialueen koulutusylilääkäri Hanna Kujanpäälle kirjat ovat keino rentoutumiseen.

Hanna Kujanpää on aina ollut ahkera lukemaan. Vuonna 2013 hän liittyi lukupiirin, jonka perusti hänen äidinkielen opettajana toimiva serkkunsa. Yhdeksänhenkisessä lukupiirissä on vuosien aikana luettu yhteensä 64 kirjaa. Piirin jäsenistä on muodostunut tiivis ystäväjoukko, joka keskustelee vilkkaasti kirjallisuudesta tavatessaan. Vuorotellen jäsenten luona kokoontuva piiri arvioi kunkin lukemansa kirjan asteikolla 1–5. Näin kaikki luetut kirjat asettuvat arvion mukaiseen järjestykseen.  

– Unohdan työajatukset hetkessä, kun pääsen lukemaan tai juttelemaan kirjoista. Lukupiirissä parasta on se, että se haastaa lukemaan myös kirjallisuutta, joka ei ole omaa kultaista keskitietä, Hanna kertoo.

Runous on lääkärille kirjallisuuden lajeista se, joka haastaa eniten.

– Se vaatii tulkintaa ja pysähtymistä. Runoja pitäisi miettiä eikä kärsivällisyyteni meinaa oikein riittää siihen, hän nauraa.

– Jenni Haukion runoja olemme kyllä lukeneet piirissä, mikä oli mielenkiintoista.

Ominta kirjallisuutta Kujanpäälle on paikallisen kauhukirjailija Marko Hautalan teokset, joista uusin kirja Kuolleiden valssi ilmestyi joulukuussa 2021.

Innostus matelijoihin yllätti

Hanna Kujanpää työskentelee yleislääketieteen erikoislääkärinä Vaasan terveysasemalla. Suuren osan työajasta vie koulutusylilääkärin työ, jota hän tekee koko hyvinvointialueen laajuisesti. Työn ulkopuolella aika kuluu perheen kanssa, johon kuuluu aviomies ja kolme lasta sekä lukuisa joukko lemmikkieläimiä.

– Tarkasta määrästä en ole ihan varma, sillä hämähäkkejä on niin monta, Hanna nauraa. Matelijat ovat kuuluneet hänen elämäänsä jo ennen perheen perustamista. Ensimmäisen leopardi-gekkonsa hän sai ylioppilaslahjaksi mieheltään. Se riittikin syyksi intohimoisen harrastuksen syttymiseen.

–  Siitä mies saa syyttää ihan itseään, Hanna nauraa heleästi.
Sittemmin matelijoita on kerääntynyt lisää, joskin lasten ollessa pieniä määrä hieman väheni hetkellisesti.

Matelijat ovat erityisesti juuri Hannan oma harrastus, jossa häntä viehättää eksoottisten eläinten hoito. Se poikkeaa tavallisempien lemmikkien hoidosta, sillä hoidossa säädellään lämpöä ja kosteutta ja siihen liittyy tietynlaista tekniikkaa.

– Matelijoiden kasvua ja kehitystä on mielenkiintoista seurata. Yllätyin hieman itsekin, kuinka innostuin tästä harrastuksesta, sillä nuorempana en pitänyt hämähäkeistä ollenkaan.

Lukemisen ja eläinharrastuksen lisäksi Hanna viettää perheensä kanssa aikaa Närpiössä sijaitsevalla mökillä. Viime kesänä hankitulla mökillä voi käydä ympäri vuoden. Puuhastelua tontilla riittää aina. Kesäisin myös osa lemmikkieläimistä matkustaa mukana mökille.

– Mökin hankinta oli paras päätös aikoihin. Siellä mieli ja sielu lepäävät.

Kujanpää Hanna

Hanna Kujanpää

– Vaasalainen 39-vuotias yleislääketieteen erikoislääkäri, toimii Pohjanmaan hyvinvointialueen koulutusylilääkärinä

– Perheeseen kuuluu aviomies ja kolme lasta

– Omistaa lukuisia lemmikkieläimiä: Kissan, kaksi kania, neljä käärmettä, kilpikonnan, leopardi-gekon, parta-agaman, useita hämähäkkejä ja yhden skorpionin.

– Harrastaa matelijoita, lukemista ja mökkeilyä.

Hannan lukupiirin suosikit vuosien varrelta

1. Pajtim Statovci: Bolla (4,5 p.)

2. Katja Kettu: Kätilö (4+ p.)

3. Geogre Saunders: Joulukuun kymmenes (4+ p.)

4. John Edward Williams: Stoner (4+ p.)

Artikkeli on julkaistu Kotikäynti-asiakaslehden numerossa 1/2022.

Teksti: Hanna Hattar

Kuvat: Christoffer Björklund