Siirry sisältöön
Yleinen

Desinfiointirobotti auttaa luomaan turvallisen hoitoympäristön nopeasti

Laitoshuoltaja Marja-Leena Nurmi ohjaa desinfiointirobottia tablettitietokoneella
Vaasan keskussairaalan tehovalvontaosastolla siivoukseen osallistuu myös desinfiointirobotti. Robotti ei korvaa perinteistä mekaanista siivousta, mutta se on hyvä lisä puhtaan ja turvallisen hoitoympäristön luomiseksi.

Vaasan keskussairaala on yksi kolmesta Suomen sairaalasta, joka on saanut UV-C-valolla desinfioivan robotin työkaverikseen. 80 000 euroa maksava robotti on saatu lahjoituksena Euroopan unionilta. Vaasan lisäksi EU on lahjoittanut robotit Turun ja Helsingin yliopistollisiin sairaaloihin.

Vaasassa robotti on sijoitettu tehovalvontaosastolle, jossa se auttaa desinfioimaan tiloja, joissa tarvitaan haitallisten mikrobien poistamista. Alun perin robotti tuli helpottamaan koronapandemiaa, mutta nyt sitä käytetään yksikön sisällä tarpeen mukaan myös muissa tilanteissa.

– Esimerkiksi käytäviä ei tällä laitteella tulla desinfioimaan. Siellä ei ole niitä kriittisiä pöpöjä, toisin kuin hoito- ja potilashuoneissa. Sopivia käyttöpaikkoja voisi olla esimerkiksi infektio- tai leikkausosasto, hygieniahoitaja Elina Välivainio selventää.

UV-C-valo tuhoaa näkymättömiä mikrobeja

Desinfioiva vaikutus pohjautuu UV-C-valoon, jota robotin loisteputket tuottavat. Pinnoilla ja ilmassa olevat näkymättömät mikrobit tuhoutuvat tässä voimakkaan polttavassa valosäteilyssä, sillä bakteerien DNA:n rakenteet rikkoontuvat. Robotin työskennellessä huoneessa ei saa olla ihmisiä, sillä voimakas valosäteily aiheuttaisi iholle vaurioita ja palovammoja.

Sensorisilmillä varustettu robotti liikkuu pyörillä ja sitä ohjataan tablettitietokoneelta. Robottia voi ohjata manuaalisesti tai sille voidaan kartoittaa valmiit reitit, joiden mukaisesti se liikkuu huoneissa. Tabletilla voidaan myös määrittää huoneista tarkempaa desinfiointia vaativia kohtia, joita tulee valottaa pidempään.

Kuka tahansa ei kuitenkaan saa käyttää robottia, vaan työntekijältä vaaditaan perehtyminen laitteen käyttöön. Tarkoituksena on kouluttaa mahdollisimman monta laitoshuoltajaa robotin työtoveriksi. Siivousta tehostavista, desinfioivista laitteista henkilökunnalla onkin jo aiempaa kokemusta, sillä aikaisemmin käytössä on ollut vetyperoksidihöyrylaite.

– Tämä uusi robotti tekee työnsä nopeammin. Aikaisemmin käyttämämme laitteen jälkeen piti olla varoaika, jonka aikana huoneeseen ei saanut mennä. Nyt varoaikaa ei tarvita, sillä UV-C-valojen sammuttua huoneeseen saa mennä heti, hygieniahoitaja Marja Leppälä kehuu.

Tehoa ja ympäristöystävällisyyttä siivoukseen

Valosäteily tavoittaa myös sellaiset paikat, joita perinteisillä siivousmenetelmillä voi olla hankalampi saavuttaa. Turvallinen hoitoympäristö saadaan siis luotua melko nopeasti ja huone tarvittaessa pikaisesti käyttöön seuraavalle potilaalle.

Ennen kuin robotti voi saapua tekemään valotuksen huoneeseen, manuaalinen siivous tulee olla tehtynä, jottei näkyvä lika pala kiinni. Robotin hyödyntäminen huoneen viimeistelyssä vähentää kuitenkin käytettävien desinfiointituotteiden tarvetta. Tämä on myös askel ympäristöystävälliseen suuntaan, sillä kemikaalikuorma pienenee.

– Voisi sanoa, että tässä ollaan edelläkävijöitä, Välivainio kommentoi.