Siirry sisältöön
Yleinen

Elvytys on tärkeä taito – tule oppimaan!

Elvytys on taito, joka jokaisen tulisi osata. Pohjanmaan hyvinvointialue ja ammattikorkeakoulu Novia järjestävät yhdessä elvytysopetusta niin yleisölle kuin ammattilaisille. Elvytystä pääsee harjoittelemaan Pietarsaaressa, Uudessakaarlepyyssä, Närpiössä ja Vaasassa.

Ammattikorkeakoulu Novia on tehnyt pitkään yhteistyötä Vaasan keskussairaalan kanssa HLR-projektissa. HLR tulee sanoista Hjärt-Lung Räddining ja sillä tarkoitetaan painelu-puhalluselvytystä. Projekti laajenee nyt hyvinvointialueella useisiin kuntiin.

Painelu-puhalluselvytystä pääsee harjoittelemaan Novian opiskelijoiden opastuksella 15.9. klo 9-14 seuraavissa paikoissa:

  • Mustasaaren terveyskeskus, aulatilat kahvilan yhteydessä
  • Närpiön terveyskeskus, sisäänkäynti G
  • Pietarsaari, Malmin terveyskeskus, H-aula
  • Vaasan keskussairaala, pääaula

ja

  • kello 9-11 Uudenkaarlepyyn terveyskeskus, Björken (Huom kellonaika!).

Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua, vaan paikalle voi tulla itselle sopivana ajankohtana.

Kuka tahansa voi joutua elvyttämään

Elvytyksestä puhutaan usein kouluissa ja kurssejakin järjestetään monissa paikoissa. Kertaus ei ole kuitenkaan kenellekään pahaksi, sillä elvytystilanne voi tulla eteen missä vain.

Kuka tahansa voi joutua tilanteeseen, jossa tarvitaan elvytystä. Se voi olla sairaskohtaus kauppareissulla, sukujuhlissa tai työpaikalla.

apulaisylilääkäri Raku Hautamäki

– Kuka tahansa voi joutua tilanteeseen, jossa tarvitaan elvytystä. Se voi olla sairaskohtaus kauppareissulla, sukujuhlissa tai työpaikalla. Maallikkoelvytys yleensä parantaa henkilön mahdollisuuksia selvitä hengissä. Hätäkeskus ohjeistaa, miten toimia, mutta on hyvä, jos elvytystaitoja on jo aiemmin harjoiteltu, toteaa elvytyksestä keskussairaalassa vastaava apulaisylilääkäri Raku Hautamäki.

Perinteisen elvyttämisen lisäksi avuksi kannattaa ottaa defibrillaattori. Se on elvytyslaite, jolla pyritään poistamaan sydämen vaarallinen rytmihäiriö. Defibrillaattoreita löytyy nykyään monista paikoista, kuten kauppakeskuksista, suurista toimistotiloista tai urheilupaikoista.

– Defibrillaattori kertoo kuinka toimia. Sellaista ei kuitenkaan tule lähteä hakemaan kesken paineluelvytyksen, vaan pyytää toinen auttaja noutamaan laite ja jatkaa itse painelua, ohjeistaa Hautamäki.

Novian opiskelijat esittelevät myös defibrillaattorin käyttöä torstain tapahtumassa.

Henkilöstökin ylläpitää elvytystaitoja

Novian opiskelijat opiskelevat kaksi päivää elvytystaitoja, niin teoriaa kuin käytäntöä, Hautamäen johdolla. Tämän jälkeen he opettavat taitojaan niin hyvinvointialueen henkilökunnalle kuin kansalaisille.

– Henkilökunnankin täytyy kerrata elvytystaitoja säännöllisesti. Vaikka työskentelisi terveydenhuollossa, voi olla, ettei kohtaa elvytystilannetta koskaan, kertoo Hautamäki.