Siirry sisältöön
Yleinen

Ensihoidon tarvikkeita lahjoitetaan Ukrainaan  

Hoitotarvikereppuja lahjoitettiin Ukrainaan sodasta kärsiville alueille

Pohjanmaan hyvinvointialue osallistuu sodasta kärsivän Ukrainan auttamiseen hoitotarvikelahjoituksilla.

Ensimmäinen hoitotarvikelahjoitus lähti kohti Ukrainaa keskiviikkona 2. maaliskuuta Pietarsaaresta. Pietarsaaren ambulanssit olivat koonneet yhteen neljä kappaletta hoitolaukkuja, jotka sisälsivät ensihoidon materiaaleja. Laukkuihin koottiin niitä materiaaleja, joille kohteessa on erityinen tarve. Tieto tarvittavista materiaaleista saatiin Ukrainasta paikallisten yhteyshenkilöiden avulla. Myös lahjoitusten toimitus kohteeseen on järjestetty paikallisten kontaktien avulla.

Tiistaina 8.3. saadun tiedon mukaan ensimmäinen hoitotarvikelahjoituksista on saavuttanut kohteensa Ukrainassa. Myös seuraava lahjoituserä on jo matkalla kohteeseen. Pohjanmaan hyvinvointialueen eri toimipisteissä kootaan paraikaa yhteen lisää lahjoitettavia materiaaleja.

Ajatuksen tarvikelahjoituksista syntyi Pietarsaaren ensihoidon parissa maaliskuun alussa.

– Heti kun kuulimme Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, aloimme miettiä keinoja, joilla voisimme auttaa Ukrainaa. Näimme maaliskuun alussa sosiaalisessa mediassa julkaisun, jossa Ikaalisten yksityinen ambulanssiyritys oli toteuttanut vastaavan hoitotarvikelahjoituksen. Siitä lähti liikkeelle myös meidän ajatuksemme, asiaa kuvaillaan Pietarsaaresta.

Aloite sai Pohjanmaan hyvinvointialueen johdolta nopeasti hyväksynnän ja tieto keräyksestä levisi alueen ensihoitajien keskuudessa. Alusta lähtien oli selvää, että halu auttamiselle oli suurta.

Hoitotarvikkeiden joukossa on muun muassa syksyllä käytöstä poistettuja, mutta edelleen toimivia hoito- ja happireppuja sekä defibrilaattoreita. Tarvikkeita täydennetään ensihoidon muilla kertakäyttöisillä materiaaleilla. Lahjoitettavia tarvikkeita voidaan käyttää perillä Ukrainassa sekä sairaalassa, että ensihoidon eri tarkoituksissa.