Siirry sisältöön
Yleinen

Eristys- ja karanteenikäytäntöihin muutoksia

Koronaviruksen omikronvariantti on levinnyt laajasti myös Pohjanmaalla. Eritys- ja karanteenipäätökset eivät enää samalla tavalla hillitse tartuntojen leviämistä. Monien muiden alueiden tapaan myös Pohjanmaan hyvinvointialue muuttaa eristys- ja karanteenikäytäntöjä vastaamaan pandemian...

Koronaviruksen omikronvariantti on levinnyt laajasti myös Pohjanmaalla. Eritys- ja karanteenipäätökset eivät enää samalla tavalla hillitse tartuntojen leviämistä. Monien muiden alueiden tapaan myös Pohjanmaan hyvinvointialue muuttaa eristys- ja karanteenikäytäntöjä vastaamaan pandemian nykytilannetta.

Eristysaikaa lyhennetään ja karanteenille uudet suositukset

Pohjanmaan hyvinvointialueella eristysaika on maanantaista 7.2. alkaen 5 päivää aiemman 10 päivän sijaan. Päivät lasketaan oireiden alusta. Jos oireet jatkuvat vielä 5 päivän jälkeen, tulee pysyä kotona, kunnes olo on terve. Lisäksi viiden päivän karanteenia suositellaan edelleen koronavirukselle altistuneille, mutta jos on terve eikä koronan oireita ole, voi jatkaa normaalia elämää. Tällöin on kuitenkin muistettava suu-nenäsuojain, etäisyydet ja hyvä käsihygienia. Kotitestiä suositellaan 5 päivän jälkeen.

Mikäli kotitesti näyttää positiivista, eikä ole tarvetta viralliselle päätökselle, voi pysytellä kotona 5 päivää tai niin kauan, kunnes on oireeton. Jos haluaa hakea Kelan myöntämää tartuntatautipäivärahaa, tarvitaan tulos virallisesta, terveydenhuollossa otetusta testistä, jolloin tartuntatautilääkäri tekee virallisen eristyspäätöksen (5 päivää). Jos oireet jatkuvat kauemmin, ollaan joko omalla ilmoituksella kotona tai haetaan 5 päivän jälkeen sairauslomaa työterveyshuollosta tai omalta terveysasemalta.

Tähän mennessä tehtyjä eristys- ja karanteenipäätöksiä ei muuteta, vaan ohjeet koskevat uusia päätöksiä, jotka tehdään maanantaista 7.2. alkaen. Jatkossa tartunnanjäljitys (viralliset karanteenipäätökset) kohdennetaan asiakastyössä olevaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöön ja riskiryhmiin.

Rokotteet suojaavat edelleen vakavalta taudilta

Omikron-muunnoksesta huolimatta rokotteet antavat edelleen hyvän suojan vakavaa tautia vastaan. Rokotteita on saatavilla kaikissa hyvinvointialueen kunnissa. Rokotteen voivat ottaa kaikki yli 5-vuotiaat. Koronan sairastaminenkaan ei ole este rokotukselle, vaan rokotteen voi ottaa, kun taudin sairastamisesta on kulunut vähintään 6 kuukautta.