Siirry sisältöön
Yleinen

Fotofinder auttaa löytämään vaaralliset ihomuutokset

Sairaanhoitaja seisoo valokuvauslaitteen äärellä ja katsoo näyttöruutua.
Lahjoitusvaroin hankittu Fotofinder-laite on otettu käyttöön ihotautien poliklinikalla Vaasassa. Laitteen ansiosta uusiutuvat ihokasvaimet huomataan varhaisessa vaiheessa. Ihotautien ylilääkäri Johanna Hagman on kiitollinen kaikille lahjoittajille.

Fotofinder on laite, joka kuvaa kaikki potilaan luomet alle kymmenessä minuutissa. Kontrollikäynnillä luomet kuvataan uudelleen, täsmälleen samasta kohdasta. Laitteen tekoäly huomaa pienetkin muutokset ja tekee hälytyksen, jos jokin luomista on kasvanut.

Kuvituskuva harmaasta matosta, jossa on jalkapohjan kuvat kolmeen eri suuntaan.
Fotofinder-laitteeseen kuuluu matto, jonka päällä kuvattava seisoo.

– Fotofinder on meille erittäin tärkeä työväline, sillä sen avulla meillä on mahdollisuus diagnosoida ihosyöpiä entistä tehokkaammin, sanoo ihotautien ylilääkäri Johanna Hagman Pohjanmaan hyvinvointialueelta.

Melanooma sekä okasolu- ja tyvisolusyöpä yleistyvät koko ajan. Hagmanin mukaan se johtuu runsaasta auringonotosta ja ulkomaanreissuista.

Pahinta on, kun talvella lähdetään lomalle etelään ja iho palaa auringossa. Iho ei reagoi heti vaan sen muistiin jää mutaatio ja pahanlaatuiset muutokset kehittyvät hiljalleen.

Johanna Hagman

Pohjanmaan hyvinvointialueella on tällä hetkellä jonossa yli 100 potilasta, jotka tullaan tutkimaan Fotofinderillä. Tutkimukseen valitaan ne, joilla on jo ollut melanooma ja joilla on paljon epätyypillisen näköisiä luomia tai joilla on yli 300 luomea.

– Jos luomia on vähemmän kuin 300, niitä pystytään kontrolloimaan muutenkin. Meillä on paljon potilaita, joilla on ollut melanooma. Fotofinderin ansiosta seuraava kasvain saadaan kiinni ajoissa, Hagman sanoo.

– Olemme todella kiitollisia kaikille lahjoittajille, Hagman lisää.

Pohjanmaan hyvinvointialue sai viime lokakuussa lahjoituksena varat Fotofinder-laitteeseen, jota käytetään ihomuutosten tutkimiseen. Lahjoituksen tekivät LähiTapiola Pohjanmaa, Pohjanmaan syöpäyhdistys, Vaasan lääketieteellinen säätiö, Amada Automation Europe Ltd, Stephan Granroth, Rune Westergård, Dan Häggblom, Wasa Dredging, Yngve Snickars, Malax-Korsnäs cancerklubb, Vörå-Oravais-Maxmo cancerklubb, Närpesnejdens cancerklubb och Korsholms cancerklubb. Lahjoituksen arvo oli n. 70 000 euroa.