Siirry sisältöön
Yleinen

Hoito opetushammashoitolassa jatkuu, vaikka opetustoimintaa esitetään lopetettavaksi

Nainen hammaslääkärissä.
Vaasassa on toiminut vuodesta 2008 lähtien hammashoitola, jossa on järjestetty Turun yliopiston hammaslääketieteen kandidaattien hajautusopetusta. Opetustoiminta on ollut vain osa opetushammashoitolan toimintaa. Vaikka opetustoimintaa nyt esitetään lopetettavaksi, jatkuu muu toiminta hammashoitolassa entisellään.

Hammashoitolassa ovat muun muassa suuhygienistin, hammaslääkärin ja erikoishammaslääkärin palvelut sekä röntgenpalvelut. Esitetty opetustoiminnan lopettaminen vapauttaa opiskelijoita ohjannutta henkilöstöä hoitotyöhön. Myös opetustoiminnasta vapautuvia hoitohuoneita voidaan jatkossa käyttää omaan toimintaan.

– Vaikka kandidaattien harjoittelua opetushammashoitolassa on esitetty lopetettavaksi, jatkuu hammaslääketieteen kesäkandidaattien ja käytännön harjoittelijoiden työllistäminen suun terveydenhuollossa koko hyvinvointialueella entiseen malliin. Jatkossa kaiken toimintamme tulee olla vahvasti lainsäädännöllisesti perusteltua, joten keskitymme nyt pelkästään lakisääteisiin toimintoihin, kuten kiireettömän hoidon saatavuuden parantamiseen, vahvistaa johtava hammaslääkäri Hanna Kangasmaa.

Opetustoiminta aloitettiin vuonna 2008. Toiminnan tavoitteena oli muun muassa helpottaa hammaslääkäreiden rekrytointia alueelle. Vuosien varrella toiminta on johtanut vain muutamiin rekrytointeihin.

Päätökset opetustoiminnan lopettamisesta tehdään aluehallituksessa 20.11. ja aluevaltuustossa 27.11. osana tulevaisuus- ja sopeuttamisohjelmaa sekä vuoden 2024 toiminta- ja taloussuunnitelmaa.

Myös muut maanantaina 30.10. julkaistut muutosehdotukset ovat tällä hetkellä esityksiä, joista päätetään aluehallituksen ja aluevaltuuston marraskuun kokouksissa.