Siirry sisältöön
Yleinen

Hyvinvointialue suunnittelee 30 miljoonan euron säästöjä vuodelle 2024 – katso infotilaisuus 30.10.

Pohjanmaan hyvinvointialueella on edessään vaikeita päätöksiä. Vuoden 2024 leikkaustarve on 30 miljoonaa euroa. Rahoitusta ohjaa lainsäädäntö ja tällä hetkellä palveluihin käytetään enemmän rahaa kuin sitä on. Näin suurta säästöä ei voida saada aikaan ilman tuntuvia muutoksia palveluverkossa. Samaan aikaan halutaan satsata ennaltaehkäisevään toimintaan, lähipalveluihin, digitaalisiin palveluihin ja lasten, nuorten ja perheiden palveluihin.

Vuoden 2023 sopeutukset olivat suuruudeltaan 10 miljoonaa euroa. Ne näkyvät konkreettisesti muun muassa pienimpien toimipisteiden sulkemisena, ja yksiköiden yhdistämisinä sekä hallinnon, johdon ja esihenkilörakenteen yhteistoimintaneuvotteluina.

– Helppoja säästöjä ei ole olemassa, mutta vuoden 2024 säästöt tulevat olemaan vaikeampia kuin nyt tehdyt, sanoo hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen.

Säästötarve vuodelle 2024 on 30 miljoonaa euroa.

– Pidemmällä aikavälillä toiminnan tehostaminen säästää, minkä vuoksi tarvitsemme nykyistä enemmän digitaalisia palveluita ja etäpalveluita. Ne ovat kuitenkin osa isompaa toiminnan muutosta, minkä vuoksi myös leikkaukset ovat välttämättömiä, sanoo Marina Kinnunen.

Tällä hetkellä arvioidaan erilaisia mahdollisia tapoja supistaa toimintaa, että palvelut pystytään antamaan lainsäädännön vaatimusten mukaisesti. Niitä esitellään hyvinvointialueen valtuutetuille seminaarissa 27.10.

Varsinaiset päätökset tehdään hyvinvointialueen aluehallituksessa 20.11. ja aluevaltuustossa 27.11.2023.

Infotilaisuudet verkossa 30.10.

Hyvinvointialue järjestää erityisesti kunnille, järjestöille ja muille yhteistyökumppaneille infotilaisuuden maanantaina 30.10 etäyhteydellä. Tilaisuus on avoin kaikille. Infotilaisuudessa kerrotaan, millaisia ehdotuksia palveluiden ja palveluverkon muutoksista valmistellaan.

HUOM! 30.10. infotilaisuuden materiaalit on poistettu uutisesta 9.11.

Näin valmistelu etenee

  • Virkamiesvalmistelu erilaisista vaihtoehdoista
  • 27.10. Hyvinvointialueen valtuuston seminaari
  • 30.10. avoin infotilaisuus etäyhteydellä
  • 8.11. saakka aikaa jättää lausunto (kunnat, järjestöt, asiakasraadit ja neuvostot, sidosryhmät)
  • 14.11. suunnitelmien esittely hallitukselle ja valtuustolle
  • 20.11. Hallitus tekee päätökset omalta osaltaan
  • 27.11. Aluevaltuusto tekee päätökset toiminta- ja talousarviosta 2024