Siirry sisältöön
Yleinen

Ilotulitteiden käyttö venetsialaisissa ja huvilakauden päättäjäisissä

Venetsialaisia ja huvilakauden päättäjäisiä on perinteisesti juhlistettu ilotulituksella.

Keski-Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan pelastuslaitokset ovat päättäneet, ettei ilotulitteiden käyttämisestä 26.8.2023 klo 18.00–24.00 välisenä aikana tarvitse tehdä erillistä ilmoitusta pelastusviranomaiselle (390/2005 92 §).

Ilotulitteita on käytettävä käyttöohjeiden mukaisesti. Sopivia käyttöpaikkoja ovat aukeat alueet ja rannat, joiden läheisyydessä ei ole rakennuksia tai veneitä. Ilotulitteilla ei saa aiheuttaa vaaraa ihmisille, rakennuksille, veneille tai muulle omaisuudelle. Ilotulitteita käytettäessä on aina käytettävä suojalaseja (390/2005 91 §). Suojalasien käyttö on suositeltavaa myös yleisöllä.

Hätärakettien käyttö on sallittu vain hätätilanteissa.

Metsäpalovaroituksen aikana ilotulitteiden käyttäminen on kielletty (379/2011 6 §). Ilotulitteita ei saa käyttää taajamien keskustoissa, asuinalueilla eikä rakennusten läheisyydessä. Ilotulitteiden käyttäjä vastaa ilotulitteiden käytöstä ja käytön seurauksena mahdollisesti sattuneista vahingoista. Pelastuslaitokset ilmoittavat mahdollisista käyttöaluerajoituksista internetsivustoillaan.

Kaikkien ilotulitteiden myynti ja luovuttaminen alle 18-vuotiaille ja päihtyneille on kiellettyä (390/2005 83 §).