Siirry sisältöön
Yleinen

Kaskislaisten suun terveydenhuolto jatkossa Närpiössä

Kaskisten suun terveydenhuolto kokee vuoden vaihteessa muutoksia. Kaupungin hammashoitolan vuokrasopimus on irtisanottu ja asukkaiden suun terveydenhuolto järjestetään jatkossa Närpiössä.

Kaskisten asukkaiden suun terveydenhuolto järjestetään vuoden vaihteen jälkeen Närpiön hammashoitolassa. Kaskislaisten palvelut on jo vuoden 2022 keväästä lähtien hoidettu tilapäisjärjestelyin henkilöstöpulan vuoksi. Asiakkaita on ohjattu sekä Kristiinankaupunkiin että Närpiöön. Pohjanmaan hyvinvointialue haluaa järjestelyllä taata laadukkaat ja turvalliset palvelut koko alueen väestölle.

– Olemme nyt päätyneet pysyvään järjestelyyn, eli Kaskisten ja Närpiön suun terveydenhuollon yksiköt yhdistetään ja toiminta jatkuu vuoden vaihteen jälkeen Närpiössä, kertoo Pohjanmaan hyvinvointialueen johtava hammaslääkäri Hanna Kangasmaa.

Kaskisten suun terveydenhuoltoon on jo pitkään ollut vaikea saada henkilöstöä.

– Suun terveydenhuollon yksikkö Kaskisissa on sijainnut täysin erillään muusta sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnasta, mikä on vaikeuttanut henkilöstön rekrytointia. Närpiössä suun terveydenhuollon henkilöstöä on enemmän, joten kollegiaalinen tuki on lähellä.

Ne asiakkaat, jotka ovat valinneet terveysasemakseen Kaskisten terveyskeskuksen, asioivat suun terveydenhuoltoon liittyvissä asioissa Närpiössä. Jos asiakas haluaa jatkossa hammashoitonsa Kristiinankaupunkiin, on tällöin kaikki terveysasemapalvelut, kuten lääkärin ja hoitajan vastaanotto, vaihdettava Kristiinankaupunkiin.

Lasten tarkastukset entistä yksilöllisemmiksi

Koululaisten suun terveydenhuollon määräaikaistarkastuksia on yhtenäistetty Pohjanmaan hyvinvointialueella. Kuntien käytännöt ovat poikenneet toisistaan ja osassa kuntia tarkastuksia on tehty vuosittain. Jatkossa suun terveydenhuollossa hoito suunnitellaan entistä yksilöllisemmin ja tarkastukset tehdään asetuksen mukaisesti 1., 3., 5. ja 8. luokalla.

– Aina tarkastuksen yhteydessä kullekin lapselle määritellään yksilöllinen tarve välikontrolleille. Ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä painotetaan niin, että suun ja hampaiden mahdolliset ongelmat löydetään ajoissa ja niihin puututaan, eikä korjaavia toimenpiteitä jatkossa välttämättä edes tarvita, Kangasmaa selventää.

Kaskisten hammashoitolan lakkautuksessa ja hammashoidon siirrossa Närpiöön on kuultu vaikuttamistoimielimiä kuten nuorisovaltuustoa sekä Pohjanmaan hyvinvointialueen työikäisten asiakasraatia. Myös Kaskisten ja Närpiön kaupungeilta on pyydetty asiasta lausunto. Muutokset astuvat voimaan 1.1.2023.

Närpiön pääterveysaseman hammashoitola

– Osoite: Kirkkotie 6, 64200 Närpiö
– Hammashuolto toimii ainoastaan ajanvarauksella numerosta 06 218 9100.
– Päivystysvastaanotto ajanvarauksella ma-to klo 8.00–16.00 ja pe klo 8.00–15.00
-Kaskislaiset voivat varata aikoja Närpiön hammashoitolaan 1.2.2023 lähtien.