Siirry sisältöön
Ihmiseltä ihmiselle

Koivurinteen asumisyksikössä vietetään yhteisiä pelihetkiä ja kuntoillaan


Koivurinteen asumisyksikössä Pietarsaaressa on riittänyt iloa vuoden vaihteesta, kun taloon saatiin jättikosketusnäyttö Yetitablet. Tabletin avulla voi pelata erilaisia pelejä, kuunnella musiikkia ja katsella esimerkiksi takkatulta tai hiekkarantaa. Lahjoitusvaroin hankittu laite ilahduttaa niin Koivurinteen vakituisia asukkaita kuin intervallihoitoon tulevia.

Koivurinteen johtaja Kari Pihlajamäki kertoo, että lahjoituksena saadut varat haluttiin käyttää tukemaan asukkaiden toimintakykyä ja viihtymistä. Eri vaihtoehtoja vertailtiin tarkkaan ja Yetitablettiin päädyttiin sen tarjoamien monipuolisten ominaisuuksien vuoksi. Lisäksi lahjoitusrahoilla on tilattu äänityynyjä, jotka menevät käyttöön muistisairaille. Muistisairauden oireita voivat olla pelko, ahdistus ja levottomuus.

– Tyynyt ovat äänituntumasoittimia, joiden avulla äänen voi sekä kuulla että tuntea. Uutta teknologiaa hyödyntävät tyynyt värähtelevät ja pitävät syvä-ääntä, joka rauhoittaa. Tyynyt toivottavasti helpottavat levottomia hetkiä, kertoo Koivurinteen apulaisjohtaja Petra Pehkonen.

Koivurinteellä asuu 65 ikäihmistä ja intervalliosastolla saattaa olla kerralla hoidossa 12 asiakasta. Hankinnat hyödyttävät siis laajaa joukkoa.

Pelit liikuttavat ja pitävät aivot virkeänä

Anita Broman spelar ordspel med skötaren Nina Ukkone. Båda har rosa skörta.
Kuvassa Koivurinteen asukas Anita Broman pelaamassa yhdessä hoitaja Nina Ukkosen kanssa.

Suuresta kosketusnäytöstä löytyy erilaisia pelejä, joiden avulla voi kehittää motoriikkaa ja pitää aivot virkeänä. Vaihtoehtoja on valmiina, mutta laitteeseen voi myös tarvittaessa ladata lisää pelejä.

– Suosituimmat taitavat olla tikanheitto ja keilaus, kertoo intervalliosastolla työskentelevä Pia Saviaro.

Liikunnallisten pelien lisäksi valikoimasta löytyy esimerkiksi muisti- ja sanapelejä. Kosketuksella toimivaa näyttöä voi käyttää käsin tai esimerkiksi hernepussien avulla.

– Välillä hernepussit lentävät kovaakin, mutta laite kestää kyllä, Pia nauraa.

Laitteesta iloitsee myös Pehkonen.

– Tämä on ollut hyvä hankinta. Peleistä ovat innostuneet myös miehet, jotka eivät ehkä niin välitä esimerkiksi yhteisistä jumpista. Heille erityisesti tikanheitto on ollut mieluisaa, Pehkonen kertoo.

Kosketusnäytössä on isot ja selkeät kuvakkeet, jotta käyttöä on helppoa, vaikka näkö olisikin heikentynyt. Näyttö kääntyy myös vaakatasoon, jolloin on helpompi pelata esimerkiksi ilmakiekkoa tai jalkapalloa. Lisäksi isoa tablettia voi liikutella osastojen välillä.

Liikuntakykyä tukevat myös muut laitteet

Kuvassa liikkumassa Maija-Liisa Aho.

Koivurinteeltä löytyy pelinäytön lisäksi hierontatuoli sekä ihan oikeita kuntoilulaitteita. Näitä ei liikutella, vaan ne löytyvät aina samasta paikasta. Kuntohoitajan avulla asukkaat pääsevät treenaamaan lihasvoimiaan pienoiskuntosalilla, jonka suosituin laite taitaa olla kuntopyörä.

Hierontatuolia kokeilemassa Anita Broman.

– Hierontatuoli hankittiin myös lahjoitusvaroin. Kuntolaitteet taas ovat olleet meillä vähän pidempään ja ne on hankittu leasing-sopimuksella, Pehkonen kertoo.

Kaikenlainen liikkuminen ja aivojumppa tukevat iäkkäiden toimintakykyä. Aika näyttää, millaisia pitkäaikaishyötyjä laitteiden säännöllisestä käytöstä on. Varmaa kuitenkin on, että poskilihakset ovat koetuksella, kun hymy leviää asukkaiden kasvoille yhteisiä peli- ja takkatulihetkiä viettäessä.

Juttu on osa Pohjanmaan hyvinvointialueen Ihmiseltä ihmiselle –verkkoartikkeleiden sarjaa, jossa kurkistetaan asiakkaidemme ja ammattilaistemme arkeen ja palveluihin pintaa syvemmälle.