Siirry sisältöön
Yleinen

Kotisairaalahoito laajenee lokakuun alusta Maalahteen

Kotisairaalahoito on sairaalatasoisen hoidon viemistä potilaan kotiin tai asumisyksikköön. Nyt lokakuun alusta toiminta laajenee Maalahteen ja vuonna 2024 Vöyrille.

Hoitoon pääsyn tarvitaan lääkärin lähete ja potilaan on itse oltava halukas siirtymään kotisairaalan potilaaksi. Kotisairaalahoito on yli 16-vuotiaille. Kotisairaalahoitoa ovat esimerkiksi kotihoitoon soveltuva erikoissairaanhoito ja saattohoito. Kotisairaalahoitoa ovat erilaiset lääkärin määräämät sairaanhoidon toimenpiteet, kuten näytteiden ottaminen, mittaukset, lääkityksen valvominen ja asiakkaan voinnin seuraaminen sekä kivun helpottaminen.

– Laajennamme kotisairaalahoitoa Maalahteen lokakuun alusta lähtien ja ensi vuoden alusta Vöyrille. Tämän jälkeen voimme tarjota palvelua koko hyvinvointialueella, iloitsee ylihoitaja Lis-Marie Vikman.

Kotisairaalahoidon tarkoituksena on helpottaa sairaalasta kotiutumista, sairaan henkilön kotona selviytymistä ja tukea omaisia sairaan henkilön kotihoidossa.

Potilaalla tulee olla selvä diagnoosi ja hoitosuunnitelma. Asiakkaalle käynti maksaa 12,20 euroa. Yleiskunnon ja toimintakyvyn tulee olla niin hyvä, että potilas selviytyy kotona kotisairaalan käyntien välillä omatoimisesti, läheisten tai/ja kotihoidon turvin.

Kotisairaala palvelee vuoden jokaisena päivänä

Vaasan, Mustasaaren ja Laihian alueilla kotisairaalahoito toimii 24/7 vuoden jokaisena päivänä.

Muissa kunnissa (Vöyriä ja Kristiinankaupunkia lukuun ottamatta) klo 7-22 vuoden jokaisena päivänä. Vöyrillä hoito järjestetään yleislääketieteen osaston kautta. Pihlajalinna, Selkämeren terveys Oy, hoitaa toistaiseksi kotisairaalatoiminnan Kristiinankaupungissa klo 8-16, muina aikoina siitä huolehtii yleislääketieteen osasto.

Tilastotietoa 2022

  • 1 840 hoidettua potilasta
  • 21 200 käyntiä
  • Vaasan, Mustasaaren ja Laihian alueilla 22,5% käynneistä on asumisyksiköissä

Kotisairaalan ja palliatiivisen keskuksen avoimet ovet Vaasassa

Kotisairaala Vaasassa muuttaa Tammikaivolta keskussairaalalla sijaitsevan S-talon toiseen kerrokseen. Myös palliatiivinen keskus siirtyy näihin tiloihin. Yksiköt pitävät yhdessä avoimet ovet 12.10. klo 10-15. Tarjolla on pientä syötävää sekä tietoiskuja Pohjanmaan palliatiivisista palveluista. Avoimien ovien aikana on myös mahdollisuus sytyttää LED-kynttilä läheistensä muistoksi.