Siirry sisältöön
Yleinen

Kuntayhtymä lakkaa, kun hyvinvointialue aloittaa

Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän hallitus kokoontui 1.12.2022 viimeistä kertaa. Kuntayhtymän toiminta lakkaa, kun vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista siirtyy kunnilta itsehallinnolliselle hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen. Kokouksessaan kuntayhtymän hallitus käsitteli vuoden 2022 toimintaa ja taloutta sekä veti yhteen vuoden työtä ja vastuun siirtoa itsehallintoalueelle.

Pohjanmaa edelläkävijä uudistuksessa

Pohjanmaalla tehtiin tärkeä askel kohti sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden integraatiota kesällä 2020, kun 13 Pohjanmaan kuntaa päätti yhdistää voimansa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämisessä 1.1.2022 alkaen Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymässä. Vuotta myöhemmin tehtiin valtakunnallinen päätös hyvinvointialueiden perustamisesta 1.1.2023 alkaen.

Toiminnan käynnistäminen kuntayhtymänä on ollut Pohjanmaalle eduksi. Yhdenvertaisten palveluiden kehittäminen Pohjanmaan asukkaille on hyvässä vauhdissa.

– Kuntayhtymän toiminnassa on ollut suureen muutokseen väistämättä kuuluvia haasteita. Nyt olemme kuitenkin hyvässä vauhdissa muutoksen läpiviennissä, sanoo kuntayhtymän johtaja Marina Kinnunen.

Pohjanmaalla tehty työ on huomattu laajasti Suomessa ja Pohjanmaan valmistelun kokemuksia on kuultu mielenkiinnolla muilla alueilla.

– Meidän kokemuksemme ovat tänä vuonna auttaneet muita alueita valmistautumaan historiallisen suureen uudistukseen ja siitä on varmasti ollut hyötyä, Kinnunen sanoo.

Kuntayhtymällä edessään toiminnan lakkautus

Lyhytikäiseksi jääneellä hyvinvointialueen kuntayhtymällä on ollut takana työntäyteinen vuosi. Vuoden aikana on tehty monia päätöksiä, jotka ovat lisänneet palveluiden yhdenvertaisuutta.

– Erilaisia palveluita saa nyt Pohjanmaalla aiempaa yhtenäisemmin kriteerein. Suurimpana haasteenamme on henkilöstön saatavuus, mikä näkyy koko alueella, mutta siitäkin näkökulmasta on hyvä olla samaa organisaatiota, sanoo Marina Kinnunen.

Kuntayhtymä on antanut hyvän pohjan itsehallintoalueuudistukselle. Viestikapulaa on siirretty uudelle organisaatiolle syksyn aikana, kun asioita on käsitelty sekä kuntayhtymän että hyvinvointialueen luottamushenkilöiden kanssa.

– Pian on aika siirtää vastuu hyvinvointialueelle. On ollut hienoa olla mukana tekemässä tätä suurta uudistusta ja nähdä sen myös kantavan hedelmää, sanoo kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Hans Frantz.

– Haluan kiittää kaikkia uudistustyöhön osallistuneita sekä kuntayhtymän henkilöstöä tehdystä työstä, sanoo Frantz.

Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän toiminta siirtyy itsehallinnolliselle Pohjanmaan hyvinvointialueelle 1.1.2023.

Päätöksenteko vuoden 2022 aikana

Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymä on 13 Pohjanmaan kunnan omistama kuntayhtymä, joka aloitti toimintansa 1.1.2022. Sen tehtäviin kuuluvat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut

Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän hallitus ja valtuusto päättävät asioista, joilla on vaikutusta palveluihin vuoden 2022 aikana.
– Kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja on Hans Frantz.
– Kuntayhtymän valtuuston puheenjohtaja on Gösta Willman.

Pohjanmaan hyvinvointialue on itsehallinnollinen viranomainen, jonka toiminta alkaa 1.1.2023. Sen tehtäviin kuuluvat sosiaali- ja terveydenhuollon, erityishuollon sekä pelastuslaitoksen palvelut.

Pohjanmaan hyvinvointialueen hallitus ja valtuusto päättävät asioista, jotka vaikuttavat palveluihin 1.1.2023 alkaen.
– Hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja on Anne Salovaara-Kero.
– Hyvinvointialueen valtuuston puheenjohtaja on Mikko Ollikainen.