Siirry sisältöön
Yleinen

Matkalla muutoksesta toiseen, Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymästä hyvinvointialueeseen

On kiitosten ja onnittelujen aika. Pohjanmaan historian suurin organisaatiomuutos on toteutunut ja yli 7000 työntekijän organisaatio on aloittanut toimintansa.

Kiitos juuri sinulle työntekijä, joka olet ottanut haltuun uusia työtehtäviä, selvinnyt muuttuneessa tilanteessa nykyisten tehtävien kanssa, auttanut kollegaa uusien tunnusten kanssa, auttanut asiakasta oikean palvelun piiriin ja jaksanut säilyttää positiivisuutesi, vaikka helppoa ei ole aina ollutkaan.

Isot kiitokset myös sinulle esimies, joka olet sinnikkäästi jaksanut tarkistaa listoja, viestiä muutoksesta, keskustella ja kuunnella väsymättä työntekijöidesi ajatuksia muutoksesta, etsiä tietoa uudesta ja varmistaa palveluiden sujuva jatkuminen myös tässä hurjan kokoisessa muutoksessa.

Kiitos myös sinulle johtaja, joka olet rohkeasti ohjannut laivaasi kohti yhteistä uutta satamaa, vaikka välillä matka on ollut sumuinen ja tekemäsi työmäärä kohtuuttoman suuri.

Kiitokset sinulle päättäjä, joka olet uskaltanut luottaa tulevaan ja tehdä päätöksen Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymän perustamisesta. Tuon päätöksen ansiosta olemme hyvällä matkalla kohti koko Suomen historian suurinta organisaatiomuutosta, hyvinvointialueiden toiminnan alkua.

Erityiskiitos myös sinulle asiakas, että olet tässä suuressa muutostilanteessa suhtautunut kärsivällisesti ja myötätuntoisesti tilanteisiin, joissa palvelu ei ole sujunut niin jouhevasti kuin kaikki toivoisimme.

Laadukkaita palveluita muutoksen keskellä

Hyvinvointikuntayhtymän muutostyö on osoittanut meille selkeästi kohtia, joissa olemme onnistuneet, sekä kohtia, joissa nyt tulevalla matkalla haluamme toimia toisin. Jos jostain voimme olla erityisen iloisia ja ylpeitä muutostyössämme, niin siitä, että muutoksen suuruudesta ja haastavuudesta huolimatta asiakas- ja potilastyö on sujunut laadukkaasti koko muutoksen ajan. Myös siitä isot kiitokset sinulle ammattilainen, joka olet jaksanut päivästä toiseen tarjota asiakkaillesi ja potilaillesi korkealaatuista hoitoa ja palvelua poikkeustilanteesta huolimatta.

Valmistautuminen hyvinvointialueuudistukseen käynnissä

Seuraavat askeleet kuntayhtymästä hyvinvointialueeseen ovat onneksi selkeämmät, joskaan eivät kokonaan vailla haasteita. Hyvinvointikuntayhtymän 7000 ammattilaisen henkilöstö siirtyy 1.1.2023 Pohjanmaan hyvinvointialueelle liikkeenluovutuksen periaatteita noudattaen.

Pohjanmaan hyvinvointialueeseen liittyvät myös Pohjanmaan pelastuslaitos, Kruunupyyn kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut sekä Eskoon sosiaalipalveluiden kuntayhtymän ja Kårkullan kuntayhtymän palveluiden osat. Tätä työtä varten olemme perustaneet työryhmät, jotka muutosta valmistelevat; Pohjanmaan pelastuslaitoksen muutostyöryhmä, Kruunupyyn kunnan muutostyöryhmä ja erityishuoltopiirien muutostyöryhmä työstävät kokonaisuuksia tiiviisti.

Uusi aluevaltuusto on valittu, ja 59 uuden aluevaltuutetun perehdytys on käynnistynyt. Ensimmäisessä kokouksessaan aluevaltuusto hyväksyy Pohjanmaan hyvinvointialueelle hallintosäännön, jonka jälkeen valmistelutyö kohti uutta voi toden teolla käynnistyä. Meistä jokaisella on tärkeä rooli matkallamme kohti vuotta 2023. Muutokseen tarvitaan henkilöstöämme, esimiehiä, johtoa, poliitikkoja, sidosryhmiä ja tietenkin alueen asukkaita, jotka viimekädessä määrittelevät palvelun tarpeen. Yhdessä voimme rakentaa Suomen parhaan hyvinvointialueen toteuttaen ”Hei kuinka voin auttaa”-mottoamme.

Tuntuuko sinusta tai työyhteisöstänne, että nyt ei oikein jaksaisi? Juuri on saatu aikaan valtava muutos, eikä olla ehditty edes hengähtää, kun jo uutta pukkaa? Ymmärrän hyvin, jokaisesta meistä tuntuu jonain päivänä samalta. Jos kuitenkin koet, että työyhteisösi kaipaisi tukea muutokseen, otathan yhteyttä, Strategia ja yhdyspinnat- tulosalue tarjoaa tukeaan muutoksen läpivientiin ja työstämiseen.

Suvi Einola
Muutosjohtaja