Siirry sisältöön
Kotikäynti-asiakaslehti

Mies, käy ajoissa katsastuksessa!

Urologi istuu hoitohuoneessa ultraäänilaitteen vieressä.
Miesten eturauhasen ongelmista kertovat oireet, kuten heikko virtsasuihku tai äkillinen ja tihentynyt virtsaamisen tarve, kannattaa ottaa puheeksi lääkärin kanssa. Mitä aiemmin diagnoosi saadaan, sitä paremmin ongelmat voidaan hoitaa.

Urologian ylilääkäri Patrik Ehnström on tyytyväinen, että tietoisuus eturauhasen ongelmista on lisääntynyt viime vuosina ja asioista puhutaan avoimemmin. Eturauhas-ongelmat, kuten hyvänlaatuinen liika­kasvu ja eturauhassyöpä, ovat hyvin tavallisia yli 60-vuotiailla miehillä.

– Oireet eivät parane odottamalla. Jos huomaa, että ne alkavat vaikuttaa elämään, silloin kannattaa hakeutua hoitoon, Ehnström rohkaisee.

Jos esimerkiksi joutuu käymään vessassa enemmän kuin seitsemän kertaa vuorokaudessa, on syytä miettiä ja tarkkailla, mistä tämä johtuu. Onko syönyt tai juonut erityisen paljon ja onko virtsaamisen tarve joka päivä samanlainen?

Näkyvä veri virtsassa on aina epän­ormaalia ja vaatii lisätutkimuksia.

Kaikilla Pohjanmaan hyvinvoin­tialueen terveysasemilla hoidetaan potilaita, joilla on eturauhasongel­mia. Terveyskeskuksessa yleislääkärin vastaanotolla keskustellaan lääkärin kanssa oireista, tehdään sisätutkimus ja ultraäänitutkimus. Tarvittaessa lääkäri kirjoittaa lähetteen urologian poliklinikalle.

Urologian ylilääkäri Patrik Ehnström istuu tutkimuspöydän ääressä vastaanottohuoneessa.
Urologian ylilääkäri Patrik Ehnström työskentelee Vaasan keskussairaalassa urologian poliklinikalla, missä hoidetaan sekä naisten että miesten virtsaelimiin liittyviä oireita ja sairauksia. Kerran kuukaudessa hän pitää lähivastaanottoa myös Pietarsaaressa Malmin sairaalassa.

Helppo ja tehokas lääkehoito

Virtsaputki kulkee eturauhasen läpi, joten suurentuessaan eturauhanen alkaa ahtauttaa virtsaputkea. Eturau­hasen liikakasvu eli prostatahyper-plasia ei tunnu tai näy ulospäin, eikä pelkästään oireiden perusteella voida päätellä, onko kyse hyvänlaatuisesta eturauhasen liikakasvusta vai esimer­kiksi eturauhassyövästä. Syöpä voi olla myös oireeton.

Hyvänlaatuiseen liikakasvuun määrätään yleensä ensin lääkehoitoa, ja vain joka viides potilas tarvitsee leikkaushoitoa.

– Lääkehoito on vaivatonta, otetaan pilleri päivässä. Jos oireet eivät hel­potu lääkehoidolla, voidaan tehdä niin kutsuttu höyläysleikkaus tai liikakasvua voidaan polttaa vihreällä laserilla, Ehnström kertoo.

Eturauhasen hyvälaatuiseen liika­kasvuun ei pysty itse vaikuttaa ja se on usein perinnöllistä. Pohjanmaan hyvinvointialueella diagnosoidaan eturauhasen hyvälaatuinen liikakasvu vuosittain noin 500 miehellä.

Moni on hakeutunut tutkimuksiin, vaikka itsellä ei ole selkeitä oireita, mutta veljellä tai työkaverilla on todettu eturauhasen liikakasvua. Kannattaa käydä tarkistettavana, kun 50 vuotta tulee täyteen, varsinkin jos on sukurasi­tetta, Ehnström rohkaisee.

– Kyllähän autokin katsastetaan ker­ran vuodessa, joten miksi ei pitäisi yhtä hyvää huolta itsestään?

Miesten yleisin syöpä

Urologian poliklinikalla hoidetaan esimerkiksi potilaita, joilla epäillään eturauhassyöpää sekä heitä, joilla oireet jatkuvat lääkehoidosta huoli­matta. Poliklinikalla tehdään seuran­taa ja suunnitellaan sekä toteutetaan jatkohoitoa.

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä, mutta sitä pystytään nykyään hoitamaan tehokkaasti. Syöpään sai­rastuneiden keski-ikä on 71 vuotta.

– Kun syöpä todetaan ajoissa, on ennuste hyvä. Hoitojen ansiosta 10 vuoden kuluttua diagnoosista 90 % potilaista on elossa tai menehtymiselle on ollut jokin muu syy kuin eturauhas­syöpä, Ehnström kertoo.

Uusia eturauhassyöpiä todetaan Pohjanmaalla vuosittain noin 200 miehellä.

– Leikkaukset tehdään Turussa, mutta sytostaatti-, säde- ja hormo­nihoidot annetaan täällä Vaasan keskussairaalassa. Syöpädiagnoosi ei aina tarkoita leikkausta, vaan syöpää voidaan hoitaa esimerkiksi hormoneilla tai aktiivisella seurannalla.

Eturauhanen

• Tuottaa siemennestettä, joka toimii siittiöiden liukasteena ja ravinteena niiden matkalla kohti munasolua.

• Sijaitsee virtsarakon alapuolella, vasten peräsuolen seinämää.

Kiinnitä huomiota näihin oireisiin

• Tihentynyt virtsaamisen tarve.

• Heikko suihku tai tiputtelu virtsaamisen jälkeen.

• Rakko ei tunnu tyhjentyvän kunnolla.

• Ponnistelun tarve virtsatessa.

• Näkyvää verta virtsassa.

Näin hakeudut hoitoon

• Ota yhteyttä asiakaspalvelukeskukseen soittamalla numeroon 06 218 9000, mistä sinut ohjataan omalle terveysasemallesi.

• Terveyskeskuksen yleislääkäri tekee tarvittaessa lähetteen erikoissairaanhoitoon urologian poliklinikalle keskussairaalaan.

Artikkeli on julkaistu Kotikäynti-asiakaslehden numerossa 2/2022.

Teksti: Varpu Saari
Kuvat: Christoffer Björklund