Siirry sisältöön

Vuoden 2021 avoimen valokuvahaun joukosta valittiin 33 valokuvaa – vähintään yksi kaikista kuntayhtymän kunnista. Osa valokuvista on toteutettu sairaalan seinille valokuvatapetteina ja osa suurina valokuvatauluina.

Vaasan keskussairaalan H-rakennuksen taiteesta ja taiteilijavalinnoista on vastannut taidetoimikunta, johon kuuluvat taidetoimikunnan puheenjohtaja Monica Siren-Aura, Pohjanmaan hyvinvointialueen kiinteistöjohtaja Ulf Stenbacka, hallintojohtaja Juha Post (vuoden 2021 loppuun asti), suunnitteluinsinööri Sanna Ahola ja Arkkitehdit Kontukosken arkkitehti Elina Salakari.

Taiteen asiantuntijuutta edustavat taidetyöryhmään nimetty Vaasan Taiteilijaseuran edustaja Aki Koskinen sekä hankkeen taidekoordinaattorina toimiva Heini Orell Frei Zimmer Oy:stä.

Teos Laguunit rantakivien hiomista lasinpaloista.
Kerroksiin 1–3 sijoittuva kuvataiteilija Janna Syvänojan teoskokonaisuus koostuu Laguunit (kuvassa), Maa kohoaa ja Kaislikossa teoksista.
Geir Byrkjelandin mediateos Landet andas, joka tuo näkyväksi maan kohoamista ja Vaasan ainutlaatuista saaristoa. Teoksessa on myös äänet, jolloin siitä pääsee nauttimaan myös näkörajoitteiset.
Kerroksesta 2 löytyy Geir Byrkjelandin mediateos Landet andas, joka meditatiivisella tavalla tuo näkyväksi alueelle tyypillistä maan kohoamista ja Vaasan ainutlaatuista saaristoa. Teoksessa on myös äänet, jolloin siitä pääsee nauttimaan myös näkörajoitteiset.
Elina Förstin maalaus Vistiahon lato Kiiskiseltä, jonka toivotaan tuovan kokijalleen iloa ja elämänhalua, ja joka tarjoaa kiinnostavaa tutkittava maalaustekniikkansa ansiosta
3. kerrokseen sijoittuu Elina Förstin maalaus Vistiahon lato Kiiskiseltä, jonka toivotaan tuovan kokijalleen iloa ja elämänhalua, ja joka tarjoaa kiinnostavaa tutkittava maalaustekniikkansa ansiosta. Vistiahon lato Kiiskiseltä on öljyvärimaalaus pellavalle. Pellava on pohjustettu jänisliimalla ja puoliöljypohjusteella vanhan ikiaikaisen reseptin mukaan.
Laura Pehkonen teoksensa Merellä vieressä. Teos rakentuu uniikeista, käsin toteutetuista keramiikkakappaleista. Teos on mahdollista kokea myös tunnustelemalla.
Kerroksista 4–6 löytyy Laura Pehkosen kokonaisuus Merellä, joka rakentuu uniikeista, käsin toteutetuista keramiikkakappaleista. Teos ottaa huomioon myös näkörajoitteiset ja se on mahdollista kokea myös tunnustelemalla.
Ovessa on Herbarium -kokonaisuuden yksi kukka suurikokoisena valokuvana.
Kerroksissa 4–8 potilashuoneiden väliovista löytyy Sandra Kantasen Herbarium -kokonaisuus, joka koostuu 13 eri kukkasen suurikokoisista valokuvista. Ovipainatuksista pystyy tutkailemaan kukkasten mikroskooppisen tarkkoja yksityiskohtia.

Terhi Ekebomin seinämaalauskokonaisuus Turkoosi virtaus. Safe ward -seinä, johon potilaat voivat jättää kannustusviestejä toisilleen.
Kerroksiin 7–8 sijoittuu Terhi Ekebomin seinämaalauskokonaisuus Turkoosi virtaus, joka johdattelee kulkua. Teoskokonaisuuteen kuuluu useampia safe ward -seiniä, johon potilaat voivat jättää kannustusviestejä toisilleen.
Käsin veistetty ja maalattu lintu Kim Jotunin kahden kerroksen korkuisesta seinäreliefiestä Puu.
Psykiatrian kerrosten 7–8 ulkoilutilaan sijoittuu Kim Jotunin kahden kerroksen korkuinen seinäreliefi Puu, jonka lehvästöjen seassa on käsin veistettyjä ja maalattuja lintuja.
Yksi taulu Pekka Lindin taidekokoelmasta deponoidut teokset, joita on yhteensä noin 70.
Ajallista kerrostumaa sairaalan taidekokonaisuuteen tuovat Pekka Lindin taidekokoelmasta deponoidut teokset, joita on noin 70. Lähes kaikki teokset ovat Pohjanmaalaisten taiteilijoiden tekemiä ja monissa tematiikka löytyy rannikosta tai alueen maisemista. Deponoituja teoksia löytyy niin ravintolasta, käytäviltä, päiväsaleista kuin henkilökunnan taukotiloistakin.

Syvenny lisää H-talon taiteen saloihin: Tarinapankki