Siirry sisältöön
Yleinen

Päivystyksessä kokeillaan etälääkäripalvelua


Pohjanmaan hyvinvointialueella Vaasan yhteispäivystyksessä otetaan elokuussa koekäyttöön digitaalinen etälääkäri-palvelu. Kyseessä on älylaitteilla ja verkossa toimiva chat-palvelu, josta pääsee lääkärin etävastaanotolle. Chatissä voi tarvittaessa lähettää kuvan tai avata videoyhteyden. Potilaan toivomuksesta etävastaanotto voidaan toteuttaa myös puhelimitse.

– Päivystys on ruuhkautunut ja ratkaisuna siihen haluamme kokeilla etävastaanottoa. Tämä on puolen vuoden pilotointi. Muualla kyseisestä palvelusta on saatu hyviä kokemuksia. Se on helppokäyttöinen ja onnistuu ikäihmisiltäkin, jos verkkopankkiasiointi on tuttua, kertoo päivystyksen palvelupäällikkö Ann-Katrin Brandtberg.

Etälääkärin hoidettavaksi sopivat sellaiset akuutit vaivat, jotka eivät vaadi potilaan fyysistä tutkimista. Tällaisia ovat esimerkiksi vilustumisen oireet, erilaiset ihottumat, silmätulehdusten toteaminen sekä allergiaoireet.

Miten etävastaanotolle pääsee?

Potilas voidaan ohjata etävastaanotolle päivystyksestä tai päivystysavun numerosta (116 117). Potilas saa tällöin chat-koodin ja verkkosivuosoitteen, jonka kautta etävastaanotto aukeaa potilaan omassa älylaitteessa tai tietokoneella. Turvallisen asioimisen takaamiseksi chat-alustalle tunnistaudutaan vahvasti suomi.fi -tunnistautumisella.

– Potilaat voivat myös valita, että lääkäri soittaa heille, jos käytössä ei ole pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta, joilla tunnistautua verkkopalveluun.

Etälääkäripalvelu on avoinna arki-iltaisin ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä. Etälääkärivastaanotto maksaa potilaalle saman verran kuin normaali päivystyskäynti, mutta esimerkiksi bensakulut säästyvät, kun kotoa ei tarvitse lähteä mihinkään. Lisäksi etävastaanotolle pääsee nopeasti ja lääkäri pystyy lähettämään esimerkiksi sairauslomatodistuksen liitetiedostona chatissa. – Aina ennen kuin harkitsee lähtöä päivystykseen, tulee soittaa päivystysavun numeroon 116 117. Hätätilanteessa täytyy aina soittaa 112, Brandtberg muistuttaa.

Tältä etälääkäripalvelun mobiilinäkymä näyttää.