Siirry sisältöön
Yleinen

Palveluita lisää suoraa kotiin – osallistu hyvinvointipalveluiden kehittämiseen

eri ammattiryhmiä Pohjanmaan hyvinvointialueella
Pohjanmaalle suunnitellaan nyt uutta tapaa toteuttaa sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palveluita. Kehittämistyön tavoitteena on lisätä alueellista yhdenvertaisuutta ja vastata kasvavaan palvelutarpeeseen hyvinvointialueen rahoituksen reunaehtojen puitteissa. Tärkeää on myös löytää ratkaisuja, joilla voimme parantaa hyvinvointialueen työntekijöiden työolosuhteita.

Pohjanmaan palveluissa on vielä eroja hyvinvointialueen sisällä, sillä palvelutasoissa toteutuksessa on ollut suurtakin vaihtelua kuntien välillä. Vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyi hyvinvointialueille vuoden 2023 alussa.

Tulevaisuus- ja sopeuttamisohjelma perustuu hyvinvointialueen strategiaan. Luonnos ohjelmasta on valmistunut. Nyt on aika sekä väestön että sidosryhmien ja henkilöstön ottaa kantaa siihen, miten palveluita tulisi tulevaisuudessa järjestää, jotta ne tukisivat parhaalla mahdollisella tavalla hyvinvointia, turvallisuutta ja terveyttä.

Ohjelma tarvitaan, jotta palvelut voidaan varmistaa myös tulevaisuudessa.

– Suurin haasteemme on henkilöstöpula, joka haastaa meitä uudistumaan, sanoo Marina Kinnunen, hyvinvointialueen johtaja.

Samalla rahoitusmalli ja rahoituksen taso ovat muuttuneet. Palveluiden sopeuttaminen rahoitukseen on tärkeää, jotta itsehallinnollinen alue voidaan säilyttää.

– Kaikkein tärkeintä tulevaisuus- ja sopeuttamisohjelman laadinnassa on, että varmistamme, että käytämme tämän suuren mahdollisuuden kehittää Pohjanmaan väestön palveluita vielä paremmiksi. Yhdessä meidän pitää rohkeasti olla enemmän, kuin olimme erikseen, sanoo Kinnunen.  

Tavoite: Lisää ajasta ja paikasta riippumattomia palveluita

Asiakkaat ovat jo hyvinvointialueen valmistelun aikana toivoneet, että palveluita toteutettaisiin nykyistä enemmän sähköisesti ja erilaisina etäpalveluina. Niiden lisääminen on yksi tulevaisuus- ja sopeuttamisohjelman sisällöistä.

Ohjelman tavoitteena on, että hyvinvointialueen palvelut olisivat entistä enemmän siellä, missä asiakaskin. Tämä tarkoittaa, että palvelut eivät olisi nykyiseen tapaan kytköksissä paikkaan, seiniin ja rakennuksiin.Tiedämme, että lähellä sijaitsevat toimipisteet ovat tärkeitä asiakkaillemme, joten niiden palveluvalikoima ja kehittäminen ovat osa ohjelmaa, sanoo hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen.

Myös vaativampia palveluita, kuten kuntoutusta, hoivaa ja toimenpiteiden jälkeistä hoitoa olisi tulevaisuudessa mahdollisuus järjestää entistä enemmän asiakkaan kotona, mikä tukee toimintakykyä. Asiakas voi siten myös entistä paremmin vaikuttaa omaan elämäänsä. Sosiaalihuollon palveluissa perheiden hyvinvointia pitää tukea ajoissa, ennen kuin ongelmat kärjistyvät

– Yksi keskeinen asia, mihin toivomme asiakkailta rohkeitakin ideoita on, että miten hyvinvoinnin avaimet voisivat entistä paremmin olla asiakkaalla itsellään ja me hyvinvointialueena tarjoamme palveluita, joiden asiakas kokee tuovan arvoa omaan tilanteeseensa, sanoo lasten, nuorten ja perheiden sektorijohtaja Pia-Maria Sjöström.

Yksi tärkeimmistä teemoista palveluiden kehittämisessä on painopisteen siirtäminen raskaista palveluista kevyempiin palveluihin.

– Ikäihmisten kohdalla tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ottaisimme käyttöön elintapaohjauksen toimintamallin sekä seniorineuvolan koko alueella sanoo ikäihmisten sektorijohtaja Pia Vähäkangas.

Lisää rahaa kotiin vietäviin palveluihin sekä lasten, nuorten ja perheiden tukemiseen

Ennaltaehkäisevän työn ja varhaisen tuen merkitystä on korostettu eri yhteyksissä. Uuden organisaation ja tulevaisuus- ja sopeuttamisohjelman myötä siihen on aito mahdollisuus satsata.

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen, kuten perhetyöhön, lapsiperheiden kotipalveluun ja oppilasterveydenhuoltoon suunnitellaan yli miljoonan euron lisäystä rahoitukseen.

Kotisairaalan ja kotikuntoutuksen palveluita lisättäisiin yli kahdella miljoonalla eurolla.

– Potilaita hoidettaisiin entistä enemmän omassa kodissa, mikä nopeuttaa toipumista ja vähentää painetta osastoilla, sanoo Vähäkangas.

Hyvinvointialueen palveluiden rinnalla tarvitaan tehokasta ennaltaehkäisevää työtä myös muilta toimijoilta

– Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on tärkeä yhteinen tehtävä, jossa alueen kunnilla, yhdistyksillä ja järjestöillä on hyvin keskeinen rooli. Yhteen hiileen puhaltamalla ylläpidämme ja parannamme Pohjanmaan asukkaiden mahdollisuuksia elää hyvää elämää, sanoo työikäisten sektorijohtaja Erkki Penttinen.

Tutustu Pohjanmaan hyvinvointialueen strategiaan.

Ota kantaa ja vaikuta palveluihin!

Voit osallistua hyvinvointialueen palveluiden kehittämiseen joko keskustelutilaisuuksissa tai vastaamalla kyselyyn. Vastaa viimeistään 5.5. klo 14

Vastaa kyselyyn verkossa täällä.

Osallistu tilaisuuksiimme:

24.4.2023, klo 18.00, Zachariasskolan, uusi ruokasali, Seminaarikatu 28, Uusikaarlepyy

25.4.2023 klo 18.00, Bygdegården, Maalahden nuorisoseurantalo, Köpingintie 18, Maalahti

27.4.2023 klo 18.00, Savilahti-talo, Merikaarrontie 5, Vaasa (Vähäkyrö)

4.5.2023 klo 18.00, Kulttuuritalo DUX (Bio Dux) Merikatu 21, Kristiinankaupunki

Tilaisuuksiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Lisätietoja:

Uusikaarlepyy: Åsa Nyberg Sundqvist, 040 158 2479

Maalahti: Tiia Krooks, 040 595 8939

Vaasa (Vähäkyrö): Annika Ikkala-Västi, 040 481 3355

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@ovph.fi

Näin palveluita kehitetään Pohjanmaalla

  • Tavoitteena on luoda uusi, Pohjanmaan tapa tuottaa sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palveluita yhdenvertaisesti kuntarajoista riippumatta.
  • Muutokset koostetaan suunnitelmaan, jonka nimi on Tulevaisuus- ja sopeuttamisohjelma
  • Pohjanmaan hyvinvointialueen strategian mukaisena visiona on, että väestömme on Suomen hyvinvoivin ja toimintakykyisin.
  • Asiakkaat voivat osallistua suunnitteluun joko verkkokyselyssä tai yleisötilaisuuksissa.