Siirry sisältöön
Yleinen

Plastiikkakirurgialla hoidetaan lääketieteellisistä syistä tarvittavia korjausleikkauksia

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Minna Ristiniemi aloitti 24.7.2023 Pohjanmaan hyvinvointialueen plastiikkakirurgian ylilääkärinä. Nyt plastiikkakirurgian palveluita on entistä paremmin saatavilla. Julkisen puolen plastiikkakirurgian leikkaukset tehdään kansallisten kriteereiden mukaisesti, eikä niihin kuulu kauneusleikkaukset.

Noin 80 prosenttia julkisen puolen plastiikkakirurgian leikkauksista ovat rintojen pienennysleikkauksia ja riippuvatsan korjauksia, joita tehdään ainoastaan lääketieteellisistä syistä.

– Minulla on myös palovammapotilaita, joilla on alle 15 prosenttia olevia palovammoja, sekä yhteisleikkauksia muiden lääkäreiden, kuten ortopedien kanssa. Teen myös erilaisia ihosyöpäleikkauksia, Ristiniemi jatkaa.

Mikrokirurgiset plastiikkakirurgian leikkaukset tehdään joko Tampereella tai Turussa ja vakavimmat palovammaleikkaukset Jorvin sairaalassa palovammakeskuksessa Espoossa. Tällaisiin leikkauksiin tarvitaan useampi plastiikkakirurgi. Ristiniemi toimii Pohjanmaan hyvinvointialueen ainoana plastiikkakirurgian erikoislääkärinä.

Ristiniemi leikkaa ja pitää poliklinikkaa vankalla kokemuksella

Ristiniemi on aikaisemmin jo yli 10 vuotta konsultoinut plastiikkakirurgian erikoislääkärinä Vaasassa, joten täällä on entuudestaan tutut työkaverit ja työympäristö.

– Olen valmistunut vuonna 2008 plastiikkakirurgian erikoislääkäriksi ja työskentelin vuoteen 2019 Seinäjoen keskussairaalassa plastiikkakirurgian osastoylilääkärinä. Sitten toimin 3,5 vuoden ajan Pihlajalinnan aluejohtajana Pohjanmaan alueella, kertoo Ristiniemi työkokemuksestaan.

– Teen paljon konsultointia esimerkiksi diabeetikon jalkahaavoista. Erilaiset haavat näyttelevät isossa roolissa plastiikkakirurgiassa. Myös erilaisten vammojen jälkitiloissa, joissa tarvitsee korjata arpia tai tehtyjä kielekkeitä, astuu plastiikkakirurgia kuvaan, kuvailee Ristiniemi.

”Se, mikä yksityisellä on tehty, siellä se myös korjataan”

Julkisella puolella ei korjata yksityisillä tehtyjä plastiikkakirurgisia leikkauksia, niin tapahtuu äärimmäisen vähän.

– Yli 10 vuoden aikana voi yhden käden sormilla laskea ne korjaukset, joita on tehty yksityisen puolen leikkauksien korjaamiseksi. Yleensä ne ovat muualla kuin Suomessa tehtyjä. Leikkauksen jälkiseuranta on kyllä mahdollista, mutta pääsääntö on se, että mikäli ei ole hengen hätää, niin se mikä yksityisellä on tehty, siellä se myös korjataan, selvittää Ristiniemi.

Hengenvaaralliset ja muutoin lääketieteellisesti perustellut leikkaukset tulee tehdä.

– Totta kai olemme ihmisiä varten täällä, ja jos on hengenvaarallinen tilanne tai lääketieteellinen tarve, niin ilman muuta me hoidamme. Tietenkään emme käännytä potilasta pois, jos hänelle on ulkomailla laitettu rintaimplantti ja siinä todetaan esimerkiksi harvinainen lymfooma, vakuuttaa Ristiniemi.

Totta kai olemme ihmisiä varten täällä, ja jos on hengenvaarallinen tilanne tai lääketieteellinen tarve, niin ilman muuta me hoidamme.

Minna Ristiniemi

Harvinaisessa lymfooman muodossa rintaproteesin ympärillä saattaa olla nestettä ja rinta suurenee. Silloin tehdään alkukuvantamiset, vaihdetaan proteesi, otetaan vanha pois ja tarvittaessa laitetaan uusi proteesi.

– Mutta jos potilas on tyytymätön yksityisellä tehtyyn plastiikkakirurgiseen leikkaukseen, niin siinä menee raja ehdottomasti. Tyytymättömyyttä emme julkisella puolella hoida, vahvistaa Ristiniemi.

Plastiikkakirurgin vastaanotolle tarvitaan lähete

Plastiikkakirurgin vastaanotolle tarvitaan lähete joko yksityissektorilta, perusterveydenhuollosta eli terveyskeskuksesta tai työterveyslääkäriltä.

– Karsin jo lähetteitä lukiessani kansallisten kriteereiden mukaan muun muassa rintojen pienennysleikkauksiin ja riippuvatsan korjauksiin tulevat potilaat. Merkittäviä kriteereitä ovat muun muassa se, että potilaille on lääketieteellisesti merkittävää haittaa kookkaista rinnoista tai riippuvatsasta, potilas ei tupakoi ja painoindeksi on 30 tai alle. Nämä tiedot olisi hyvä olla lähetteessä. Jos niitä ei ole, lähetän täydennyspyynnön, Ristiniemi selventää.

Karsin jo lähetteitä lukiessani kansallisten kriteereiden mukaan muun muassa rintojen pienennysleikkauksiin ja riippuvatsan korjauksiin tulevat potilaat.

Jos potilas tupakoi ja painoindeksi on vaikkapa 35, niin leikkausta ei voida tehdä kansallisten kriteereiden mukaan, sillä tupakointi vaikeuttaa haavojen paranemista. Leikkaukseen pääsy toimii hyvänä motivaattorina tupakoinnin lopettamiselle. Jos nämä kriteerit myöhemmin täyttyvät, voi lääkäri kirjoittaa uuden lähetteen.

Poliklinikalle pääsee hyvin – leikkausjono on puoli vuotta

Tällä hetkellä poliklinikalle pääsee hyvin, mutta leikkauksiin on noin puolen vuoden jono. Jonossa on tällä hetkellä noin 100 potilasta.

Ristiniemi työskentelee 60 prosenttisesti eli joka viikko keskiviikosta perjantaihin. Kuukaudessa Ristiniemi leikkaa kahdeksana päivänä ja pitää poliklinikkaa neljänä päivänä. Ennen Ristiniemen tuloa on kuukaudessa leikattu neljänä päivänä ja poliklinikkaa pidetty kahtena päivänä, siksi leikkausjonoa on kertynyt.

Tulevaisuuden tavoite onkin, että syksystä 2024 alkaen plastiikkakirurgian poliklinikalla annetaan potilaalle heti leikkausaika. Leikkausaika katsotaan yhdessä potilaan kanssa. Tähän tavoitteeseen päästään vain järjestelmällisen työn kautta, mutta tämä on mahdollista.

Tulevaisuuden tavoite onkin, että syksystä 2024 alkaen plastiikkakirurgian poliklinikalla annetaan potilaalle heti leikkausaika.

Terveyskeskuslääkäreillä on hyvät konsultointimahdollisuudet

Pohjanmaan hyvinvointialueen lääkärit voivat konsultoida Ristiniemeä hänen työpäiviensä aikana klo 7.30-15.30. Ristiniemi antaa mielellään ohjeita puhelimitse.

– Toivon, että minulle lähetetään potilaiden tilanteesta kuvia työpuhelimeeni, niin voin antaa nopean vastauksen siihen, kuinka potilaan hoidossa on hyvä edetä. Tämä on paljon jouhevampi tapa hoitaa asiaa kuin se, että ensin tehdään lähete, luen sen ja vastaan siihen myöhemmin. Suurin osa plastiikkakirurgian tarpeesta pystytään hoitamaan täällä keskussairaalatasolla, Ristiniemi vahvistaa.