Siirry sisältöön
Yleinen

Pohjanmaalle uusia suosituksia: Aikuisille suositellaan sosiaalisten kontaktien minimoimista ja taukoa ryhmäharrastustoimintaan

Covid-19 kuvituskuva

Pohjanmaan koronatilanne on vakava. Uusia tartuntoja on tullut alueella 200–300 tapauksen päivävauhtia. Ilmaantuvuus alueella on 1360. Erityisen haastavaa alueella on koronajäljityksen ja -testauksen kanssa, jotka laahaavat jäljessä. Myös tartuntojen aiheuttama sairaalahoidon tarve on kasvanut alueella. Perjantaina 7.1. ylimääräiseen kokouksen pitänyt Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä antoi uusia vahvoja suosituksia alueelle. Aikuisten eli kaikkien ennen vuotta 2003 syntyneiden on suositeltua vähentää sosiaalisia kontakteja muun kuin oman perheen kanssa mahdollisimman vähäiseksi seuraavan kahden viikon aikana eli aikavälillä 10.–23.1.2022. Myös aikuisten ryhmäharrastustoimintaa suositellaan keskeytettäväksi seuraavan kahden viikon ajaksi, 10.–23.1.2022.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että aikuisten eli ennen vuotta 2003 syntyneiden ryhmässä tapahtuva harrastus- ja vapaa-ajantoiminta keskeytetään 10.–23.1.2022 väliseksi ajaksi. Vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien harrastustoiminta voi toistaiseksi jatkua entisellään.

– Toivomme nyt ihmisten vähentävän sosiaalisten kontaktien määrää kahden viikon ajaksi, sanoo Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja Marina Kinnunen.

Suosituksia ja rajoituksia tilojen käyttöön

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on 31.12.2021 tekemällään päätöksellä kieltänyt Pohjanmaan hyvinvointialueen alueella kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 10 henkilöä 31.1.2022 saakka. Lisäksi koronapassin käyttöä on rajoitettu. Lisäksi aluehallintovirasto on antanut 4.1. tilojen käyttöä koskevan määräyksen, joka ohjaa tilojen haltijoita terveysturvallisuuden noudattamisessa. Tilojen käyttöä koskeva määräys on astunut voimaan tänään 7.1.

Perjantain kokouksessaan Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä esitti Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle pyynnön, jossa toivotaan AVIn tekevän päätöksen tartuntatautilain 58 g pykälän mukaisista tilojen sulkemisista.

Rokotukset tie ulos epidemiasta

88,1 % Pohjanmaan yli 12-vuotiaista on saanut vähintään yhden rokotteen koronavirusta vastaan. Toisen rokoteannoksen on saanut 85,1 % ja kolmannen 26,9 % (tilastot 6.1.2022 mukaan). 5–12 -vuotiaiden rokottaminen Pohjanmaalla alkaa laajamittaisesti viikolla 3.

– Rokote suojaa tehokkaasti vakavalta sairastumiselta. Tällä hetkellä suojaamme tällä massiivisella koneistolla lähinnä niitä, jotka eivät ole rokotetta ottaneet, sanoo Marina Kinnunen.

Uusi strategia ja ohjeet testaukseen valmisteilla

Tilanteen ratkaisemiseksi Pohjanmaan alueella valmistellaan uutta koronapandemian torjuntastrategiaa sekä uusia testausohjeita. Strategian ja ohjeet hyväksyvät Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän valmius- ja turvallisuusjohtoryhmät. Aiheesta pidetään medialle tiedotustilaisuus maanantaina 10.1., jolloin uudet ohjeet myös julkaistaan Pohjanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilla. Kutsu tiedotustilaisuuteen toimitetaan medialle tästä tiedotteesta erillisenä kutsuna.  

Koulujen lähiopetuksessa noudetaan kansallisia linjauksia

Koulujen lähiopetuksen suhteen Pohjanmaalla seurataan kansallisia linjauksia. Niiden suhteen odotetaan maan hallituksen tekemiä päätöksiä ja ohjeistuksia. Jos koulut siirtyvät kansallisen linjauksen mukaan etäopetukseen, myös lasten ja nuorten vapaa-ajantoiminta suositellaan keskeytettäväksi kansallisesti määrätyksi ajaksi.

Tilannetta arvioidaan tarvittaessa seuraavan kerran tiistaina 11.1., kun Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu jälleen. Tarvittaessa ryhmä kokoontuu jo aiemmin.

Pohjanmaan alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset ovat luettavissa Pohjanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta. Sivustolta on luettavissa myös leviämisalueen kriteerien täyttyminen Pohjanmaalla.

Matkustusta koskien koronaviruksen korkean tartuntariskin maat on tarkistettavissa THL:n verkkosivuilta.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian leviämisalueen epidemiologiset tunnusmerkit: Täyttyvät Pohjanmaalla (Pohjanmaa on leviämisalue).

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 7356 (perjantai 7.1.2022)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 1360 (perjantai 7.1.2022)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo):  19,9 % (tiistain 4.1. lukema)

Alueen koronavirusrokotustilanne (HUOM! Yli 12-vuotiaissa): Yhden rokoteannoksen alueella on saanut 88,1 % väestöstä, kaksi rokoteannosta 85,1 % ja kolme rokoteannosta 26,9 % alueen väestöstä (6.1.2022 tilanne.)

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, Pohjanmaan hyvinvointialue (ÖVPH), pj., Peter Nieminen, ÖVPH, Juha Salonen, ÖVPH, Marjo Orava, ÖVPH, Heikki Kaukoranta, ÖVPH, Britt-Marie Bjon, ÖVPH, Sofia Svarsjö, ÖVPH , Gun Kapténs, Luoto, Mikaela Björklund, Närpiö, Eeva Mäkinen, AVI, Dinah Arifulla, THL, Timo Saari, ELY, Petra Fager, ÖVPH, Hanna Hattar,  ÖVPH, Päivi Berg, siht., ÖVPH

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.