Siirry sisältöön
Yleinen

Pohjanmaan hyvinvointialue palkittiin koulutuksen kestomenestyjänä

Pohjanmaan hyvinvointialue tekee määrätietoista ja pitkäjänteistä työtä ammatillisen jatkokoulutuksen parissa. Tämän ovat huomanneet myös Lääkäriliitto ja Nuorten Lääkärien Yhdistys, jotka myönsivät Kestomenestyjä-tittelin Vaasan keskussairaalalle.

Vaasan keskussairaalan medisiininen yksikkö ja naisten- ja lastentautien yksikkö on palkittu koulutuspaikkojen Kestomenestyjä-tittelillä. Kunniamaininta osoitettiin myös Vaasan keskussairaalalle kokonaisuudessaan.

Kunniamaininnan ovat antaneet Lääkäriliitto ja Nuorten lääkärien yhdistys, jotka keräävät vuosittain palautetta erikoistuvilta lääkäreiltä.

Kestomenestyjä-titteli myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa toistuvasti koulutuspaikkakyselyssä menestyneille terveyskeskuksille, sairaaloille tai niiden yksiköille.

Kyselyssä on tarkasteltu muun muassa perehdytyksen ja ohjauksen toimivuutta, työoloja ja työn kuormittavuutta. Kestomenestyjä-tunnustuksen kriteerinä on, että koulutuspaikka on yltänyt viiteen tähteen jokaisena vuonna jaksolla 2019−2021.

Naistentautien ja synnytysten ylilääkäri Jennica Kööpikkä on uudesta tunnustuksesta mielissään. Hän pyrkii asettumaan opiskelijoiden asemaan ja kuunnella heidän toivomuksiaan herkällä korvalla.

− Tavoitteena on varmistaa, että meillä on tulevaisuudessa osavia kollegoita. Lisäksi toivomme, että jatko-opiskelijat näkisivät Vaasan hyvänä paikkana työskennellä ja elää vastaisuudessakin, Kööpikkä sanoo.

Endokrinologian ylilääkäri Otto Knutarin mielestään kokeenempien lääkäreiden tärkein tehtävä on toimia erikoistuvien kollegoidensa roolimalleina. 

Endokrinologian ylilääkäri Otto Knutar uskoo, että positiivinen kyselytulos on seurausta hyvästä yhteishengestä. Knutar vastaa medisiinisen yksikön erikoistuvien lääkäreiden perehdytyksestä.

Vaasan keskussairaala on tarpeeksi pieni tuntuakseen kotoisalta, mutta tarpeeksi iso perehdyttämään opiskelijat myös hieman harvinaisempiin työtehtäviin.

Otto Knutar

Tutorilta saa tukea  

Pohjanmaan hyvinvointialueen menestyminen opiskelijakyselyissä ei tule yllätyksenä lääketieteen jatko-opiskelija Isabella Niemelälle. Oulussa opiskellut Niemelä päätyi Vaasaan kirurgiaan erikoistuvan puolisonsa vanavedessä.

Työskenneltyään ensin vuoden terveyskeskuksessa, Niemelä aloitti elokuussa 2021 gynekologiaan erikoistuvana lääkärinä keskussairaalassa. Helsingissä varttunut Niemelä myöntää, että muutto kaksikieliselle Pohjanmaalle jännitti häntä aluksi.

− Nykyään en enää hätkähdä, vaikka potilas ei osaisikaan suomea. Käyn myös gynekologian lääkäreille suunnatulla kielikurssilla, mikä on madaltanut kynnystä käyttää ruotsia käytännössä. 

Erikoistumisjakso on yleisestikin ylittänyt Niemelän odotukset. Hänestä on pidetty Vaasassa hyvää huolta.

− Ensimmäisen kuukauden sain opetella rauhassa toimenpiteitä kokeneiden erikoislääkäreiden valvonnassa. Sen jälkeen olen tutustunut klinikan eri toimintoihin eripituisissa jaksoissa, Niemelä kertoo.

Isabella Niemelä on tyytyväinen erikoistumisjaksoonsa Vaasan keskussairaalassa.

Gynekologiassa häntä viehättää erityisesti monipuolisuus. Erikoisala kattaa niin ultraäänidiagnostiikan kuin synnytykset ja leikkauksetkin.

− Kohtaan työssäni isoja ja vaikeita asioita, kuten syöpää, keskenmenoja ja lapsettomuutta. Tärkeintä on vuorovaikutus ja oikean kohtaamistavan löytäminen kunkin potilaan kohdalla.

Niemelällä on työpaikalla oma tutor, jolta hän saa tarvittaessa henkistä tukea. Hän kehuu myös yhteishenkeä kahden muun gynekologiaan erikoistuvan lääkärin kanssa.

Kokeneet toimivat roolimallina

Sisätautien klinikalla erikoistuvia lääkäreitä on samanaikaisesti toista kymmentä. Knutar kokee, että jäi itse erikoistuessaan usein yksin vastaan tulevien haasteiden kanssa. Hän yrittää olla toistamatta samaa virhettä.

− Pyrin tietoisesti pitämään yhteydenottokynnyksen matalana ja auttamaan siinä missä pystyn, vaikka asia ei suoraan työhön liittyisikään.

Hänen mielestään kokeenempien lääkäreiden tärkein tehtävä on toimia erikoistuvien kollegoidensa roolimalleina. 

− Lääkärin työ on vaativaa ja erityisesti erikoislääkärit eivät saa tärkeimpiä oppejaan luentosalissa, vaan käytännön työssä. Jo potilasturvallisuuden vuoksi on tärkeää, että jatko-opiskelijoista pidetään hyvää huolta, Knutar sanoo.

Lääkärien erikoistumisjakso kestää 5−6 vuotta. Sisätautien klinikalla valtaosa lääkäreistä on Knutarin tapaan erikostunut Vaasassa ja palannut seudulle pakollisen yliopistollisessa keskussairaalassa vietetyn opintojakson jälkeen.

Kestomenestyjä -tittelin vastaanottajat julkaistiin Lääkäripäivillä keskiviikkona 25.1.2023.