Siirry sisältöön
Yleinen

Pohjanmaan hyvinvointialueella suurimmalla osalla henkilöstöstä on tartuntatautilain vaatima suoja


Pohjanmaan hyvinvointialueella on valmisteltu tartuntatautilain uuden väliaikaisen pykälän voimaan tuloa. Pykälän mukaan sosiaali- ja terveysalan työnantajilla on velvollisuus varmistaa, että henkilöstö on suojautunut covid-19 tartuntaa vastaan. Tavoitteena lakimuutoksella on suojata niin asiakkaita, potilaita kuin henkilökuntaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Väliaikainen muutos astuu voimaan 1. helmikuuta.

Suurin osa henkilökunnasta on hankkinut suojan ottamalla rokotteet

Pohjanmaan hyvinvointialueella on selvitetty tammikuun ajan henkilöstön rokotussuojaa. Selvitystyö on tarkoitus saada päätökseen helmikuun aikana. Tartuntatautilain pykälä koskee henkilöstöä kaikissa niissä yksiköissä, joissa ollaan lähikontaktissa potilaiden ja asiakkaiden kanssa

– Käytännössä tämä koskee lähes kaikkia hyvinvointialueen yksikköjä ja kaikkia ammattiryhmiä. Suurin osa työntekijöistämme on onneksi ottanut rokotteen. Toivomme, että kaikki ne, jotka eivät rokotetta ole vielä ottaneet, sen tekevät, toteaa johtajaylihoitaja Marjo Orava.

Tietoa rokotuksista on kerätty pyytämällä henkilökuntaa toimittamaan Omakannasta saatavan koronatodistus omalle esihenkilölleen. Suojan voi osoittaa joko vähintään kahdella rokotteella tai sairastetulla taudilla ja yhdellä rokoteannoksella. Myöhemmässä vaiheessa vaaditaan kolmea rokotusannosta. Lisäksi alle 6 kuukautta sitten sairastettu tauti riittää suojaksi, kunnes ensimmäisen rokotteen voi ottaa.

Rokottamattomille tarjotaan mahdollisuuksien mukaan siirtoa muihin tehtäviin

Lakipykälän muutos ei edelleenkään pakota ketään ottamaan rokotetta, vaan se on edelleen vapaaehtoinen. Ensisijaisesti rokottautumattomalle henkilökunnalle etsitään töitä, jossa ei tapahdu lain määrittämää lähikontaktia.

– Korvaavaa työtä järjestyy jonkin verran, mutta haasteita on. Toivomme, että henkilökunta hankkisi suojan rokottautumalla, toteaa Marjo Orava.

Henkilökunta saa tällä viikolla tarkempaa tietoa lakimuutokseen liittyen. Parhaillaan selvitetään toimenpiteitä, joilla voidaan turvata palveluiden saatavuus sinä aikana, kun selvitystyötä viedään eteenpäin ja henkilöstö täydentää rokotussuojaansa. Lain mukaan työnantajalla on myös mahdollisuus keskeyttää palkanmaksu, jos korvaavaa työtä ei pystytä tarjoamaan. Tällä hetkellä kenenkään palkanmaksua ei ole keskeytetty. Korvaava työ voi tarkoittaa esimerkiksi tehtäviä, joita on mahdollista tehdä etänä. Muutos on voimassa vuoden 2022 loppuun saakka.

Rokotteita on edelleen hyvin tarjolla ja osa rokottamattomista on jo käynyt hakemassa ensimmäisen annoksen lakimuutoksen motivoimina. Rokottautuminen ei ole vielä myöhäistä, vaan rokotesarjan voi edelleen aloittaa. Lain vaatima suoja astuu voimaan, kun toinen rokoteannos on saatu tai kun koronatartunnan sairastanut on ottanut ensimmäisen rokotteen. Tällä hetkellä ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen väli on kuusi viikkoa.

Altistumisen riskiä pienennetään rokotusten lisäksi myös muilla keinoilla

Tartuntatautilain väliaikaista pykälää valmistellessa koronaviruksen omikron-muunnos ei ollut vielä levinnyt laajasti Suomessa. Muunnoksen myötä yhä useampi on saanut tartunnan rokotuksista huolimatta.

– Rokotteet antavat edelleen hyvän suojan vakavaa tautia vastaan. Lisäksi tartunnan saanut rokotettu kantaa virusta vähemmän, minkä vuoksi hän ei tartuta yhtä helposti kuin rokottamaton henkilö. Sairaalahoidon riski taas on rokottamattomilla paljon muita suurempi, vaikka kyseessä olisikin omikronin aiheuttama tauti, muistuttaa Marjo Orava.

Kolmannet rokotukset etenevät koko Pohjanmaalla ja myös lasten rokotukset ovat käynnissä. Sosiaali- ja terveydenhuollossa koronaa vastaan suojaudutaan rokotteiden lisäksi myös muilla keinoin.

– Tehostettu käsihygienia ja maskit ovat käytössä jokaisessa yksikössä. Myös siivousta on lisätty. Kukaan ei tule oireisena töihin ja henkilökunta käy herkästi testeissä, jotta mahdolliset tartunnat saadaan nopeasti kiinni. Noudatamme lisäksi annettuja kokoontumisrajoituksia ja olemme porrastaneet taukoja, jotta altistumistilanteita olisi mahdollisimman vähän, kertoo johtajaylihoitaja Orava suojaustoimista.