Siirry sisältöön
Yleinen

Seri-tukikeskuksesta apua seksuaaliväkivaltaa kokeneille

Seri-tukikeskus on toiminut pian vuoden ajan. Tukikeskus auttaa seksuaaliväkivaltaa kokeneita sukupuolesta riippumatta. Keskuksesta vastataan puhelimeen ympäri vuorokauden ja ammattilaisen apua kannattaakin hakea mahdollisimman pian tapahtuneen jälkeen. Kaikki tukikeskuksen palvelut ovat maksuttomia.

Tukikeskuksen lähtökohtana eurooppalainen sopimus

Seri-tukikeskus aloitti toimintansa joulukuussa 2021. Samalla nimellä toimivia tukikeskuksia löytyy ympäri Suomen. Taustalla vaikuttaa Euroopan neuvoston yleissopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta. Sopimuksen pohjalta Sosiaali- ja terveysministeriö aloitti yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa Seri-tukikeskusverkoston rakentamisen.

– Toiminta alkoi yliopistosairaaloista. Me kuulumme Turun yliopistosairaalan erva- eli erityisvastuualueeseen. Kun Turku sai oman keskuksensa valmiiksi, aloitettiin toiminta niin kutsutuissa satelliittisairaaloissa, meillä Vaasassa ja sen lisäksi Porissa ja Maarianhaminassa. Päämääränä on, että jokaisessa Suomen keskussairaalassa olisi Seri-tukikeskus, keskuksen toiminnassa alusta asti mukana ollut kätilö ja seksuaalineuvoja Nina Fred kertoo.

Vaikka tukikeskuksen taustalla vaikuttaa naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyyn ja torjuntaan liittyvä sopimus, ei Serissä käännytetä ketään pois. Ikäraja on 13 vuotta ja alle 16-vuotiaiden kohdalla päävastuu hoidosta on lasten osastolla. Alaikäinenkin voi kuitenkin olla tukikeskukseen yhteydessä.

– Hoidamme myös ihan kaikkia sukupuolesta riippumatta. Miehetkin kokevat seksuaaliväkivaltaa, kätilö Jenni Wanyoike sanoo.

Yhteydenotto mahdollisimman pian tapahtuneen jälkeen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan seksuaaliväkivallassa on kyse seksuaalisen itsemääräämisoikeuden ja yksityisyyden loukkauksesta. THL muistuttaa, että seksissä teot perustuvat vapaaehtoisuuteen ja tuottavat mielihyvää. Seksuaalisessa väkivallassa taas teot ovat usein vallan- ja voimankäyttöä ja aiheuttavat pelkoa.

Seksuaaliväkivalta saattaa aiheuttaa syyllisyyden tunnetta ja häpeää, jonka vuoksi apua ei uskalleta hakea ja pyytää. Jos kokee seksuaaliväkivaltaa, voi soittaa Seri-tukikeskukseen.

– Tavallisesti ensimmäinen yhteydenotto on puhelu. Ja niin toivommekin. Matalalla kynnyksellä voi soittaa. Mahdollisimman pian tapahtuneesta olisi hyvä ottaa yhteyttä, jolloin saa parhaan avun tilanteeseen, Wanyoike kertoo.

Puhelun jälkeen tullaan yleensä paikan päälle. Seri-tukikeskuksessa pystytään auttamaan, kun tapahtuneesta on kulunut alle 30 päivää.

Jeans på stolen.

– Tietysti toivomme, että asiakas hakeutuisi meille heti tapahtuneen jälkeen, eikä käytäisi esimerkiksi suihkussa tai vaihdettaisi vaatteita. Muutaman päivän sisällä tapahtuneesta pystytään kuitenkin vielä ottamaan oikeuslääketieteellisiä näytteitä, Fred selventää.

Jos tapahtuneesta on yli kuukausi, ohjeistetaan Seristä muihin yksiköihin ja kolmannen sektorin eli järjestöjen palveluihin.
– Yhteyttä voi toki ottaa, vaikka tapahtuneesta olisi jo aikaa. Autamme ja ohjaamme eteenpäin, emme käännytä ketään pois, Fred sanoo.

Vanhemmissa tapauksissa yhteyttä voi ottaa myös sähköpostitse, seri@ovph.fi

Kaikki palvelut ovat maksuttomia eikä rikosilmoitusta vaadita

Seksuaaliväkivaltaa kokeneelle kaikki tutkimukset Seri-tukikeskuksessa ovat maksuttomia. Samoin mahdolliset lääkkeet ja jatkohoito. Tällaisia voivat olla esimerkiksi rokotukset hepatiittia ja jäykkäkouristusta vastaan tai klamydialääkitys.

– Teemme täällä kaikki mahdolliset tutkimukset, otamme oikeustieteelliset näytteet ja verinäytteet ja katsomme rokotteiden tilanteen, kertoo Fred.

Ketään ei tutkimuksiin pakoteta, vaan tukikeskukseen hakeutunut saa itse päättää, haluaako antaa näytteitä. Näytteiden ottaminen ei automaattisesti aloita oikeusprosessia.

– Kenenkään ei ole pakko tehdä rikosilmoitusta, mutta toki kannustamme siihen. Jos haluaa miettimisaikaa, säilytämme kaikki näytteet ja tarpeet, jotka on otettu talteen, esimerkiksi vaatteet. Niin sanottu Seri-pakkaus säilytetään vuoden ajan suljetussa tilassa. Jos vuosi on mennyt eikä asiakas itse ole ottanut yhteyttä, soitamme ja kysymme, mitä paketin kanssa tehdään, Fred sanoo.

Ketään ei tutkimuksiin pakoteta, vaan tukikeskukseen hakeutunut saa itse päättää, haluaako antaa näytteitä.

Rikosilmoitus ei ole edellytys avunsaamiselle. Esimerkiksi lähisuhdeväkivaltaa kokeneilla kynnys rikosilmoituksen tekemiseen voi olla korkea. Näytteet kannattaa kuitenkin tapahtuneen jälkeen ottaa, jos mieli muuttuu ja jotta rikoksen tehnyt voidaan saada vastuuseen. Näytteet ottaa terveydenhuollon ammattilainen, ei poliisi. Seri-tukikeskuksen henkilökunta voi yhdessä asiakkaan kanssa tehdä rikosilmoituksen tai pyytää poliisin paikalle hänen puolestaan.

Yhteistyöllä voidaan tarjota monenlaista apua

Tukikeskus toimii vuoden jokaisena päivänä ja puhelimeen vastataan myös yöllä. Väkivaltaa kokenut voi ottaa itse yhteyttä keskukseen tai tarvittaessa voi pyytää tukihenkilöä soittamaan.

– Aina voi ottaa tukihenkilön mukaan ja siihen kannustetaankin. Vaikka tulisi yksin, yritämme varmistaa, että jokaisella olisi turvallinen paikka, jonne täältä lähteä, Fred taustoittaa.

Aina voi ottaa tukihenkilön mukaan ja siihen kannustetaankin.

kertoo Fred

Yöaikana Seriin voi jäädä myös aamuun.
– Turvakodin kanssa meillä on tehty yhteistyötä. Varsinkin, jos väkivalta on tapahtunut kotona, voi olla hyvä oleskella hetki jossain muualla, Wanyoike täydentää.

Myös poliisin kanssa yhteistyö on sujunut. Hyvää palautetta on annettu puolin ja toisin.
– Poliisissa yhteyshenkilöitä, joille voi heti soittaa, jos on jotain, Fred kehuu.

Myös Rikosuhripäivystys eli RIKU on Seri-keskuksen luottokumppani. Asiakkaita kannustetaan ottamaan heti yhteyttä RIKUun.
– Yhteydenotto kannattaa erityisesti, jos asia etenee rikosprosessiin. Se voi kestää parikin vuotta, mikä on pitkä aika odottaa. Moni ei halua rasittaa ystäviä tai läheisiä, jolloin on hyvä, että on tällainen ulkopuolinen ihminen, jolle voi purkaa kaikki surut ja murheet, Fred toteaa.

Tukikeskuksesta pidetään yhteyttä asiakkaaseen ainakin puolen vuoden ajan. Näin voidaan järjestää tarvittavat jatkokontrollit ja tarjota keskusteluapua sekä tukea myös akuutin vaiheen jälkeen.

Oranssit päivät kampanja nostaa naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan esille

Ung kvinna sitter på soffan och ser ledsen ut.
Suomi on naiselle EU:n toiseksi vaarallisin maa elää.

Yhdistyneet Kansakunnat, YK, järjestää vuosittain Oranssit päivät -kampanjan naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Kampanja alkoi 25. marraskuuta ja päättyy ihmisoikeuksien päivään 10.12.

Oranssien päivien tarkoituksena on kiinnittää huomiota naisten kokemaan väkivaltaan ja edistää sen ehkäisyä. YK:n tasa-arvojärjestö UN Women Suomen mukaan vuosittain noin 50 000 naista Suomessa kokee seksuaalista väkivaltaa ja Suomi on naiselle EU:n toiseksi vaarallisin maa elää. Seri-tukikeskuksille on siis tarvetta.

– Seri on meidän sairaalassa vielä uusi juttu eli se kehittyy ja opimme koko ajan jotain uutta. Meillä on aloittamassa seksuaaliterapeutti, joka on hyvä lisä tiimimme, Fred iloitsee.

Seri-tukikeskuksen tilat sijaitsevat Vaasan keskussairaalalla ja tukikeskus palvelee koko Pohjanmaan aluetta. Yleensä väkivaltaa kokeneet hakeutuvat itse paikalle, mutta tarvittaessa on mahdollista järjestää myös kuljetus. Tärkeää on, ettei tapahtuman jälkeen jää yksin, vaan saa apua ja pääsee käsittelemään tilannetta.

Toimi näin, jos kohtaat seksuaaliväkivaltaa

– Soita Seri-tukikeskukseen tai poliisille.

– Pyydä mukaasi luotettava tukihenkilö.

– Jos mahdollista, älä peseydy tai vaihda vaatteita. Jos haluat tehdä rikosilmoituksen, voidaan vaatteita ja vartaloltasi kerättyjä näytteitä käyttää todistusaineistona.

– Saat lisäohjeita Seri-tukikeskuksesta. Tärkeää on, ettet jää tapahtuman jälkeen yksin.

Seri-tukikeskuksen lisäksi apua tarjoavat erilaiset järjestöt

Tukikeskuksessa tunnetaan myös erilaiset järjestöt, jotka tukevat seksuaaliväkivaltaa kohdanneita. Tällaisia järjestöjä ja toimijoita ovat esimerkiksi:

  • Raiskauskriisikeskus Tukinainen – antaa tukea, apua ja neuvontaa seksuaalirikosten uhreille, heidän läheisilleen ja uhrien parissa työskenteleville. Auttaa kaikkia sukupuolesta riippumatta.
  • Rikosuhripäivystys RIKU – tarjoaa käytännön neuvoja ja henkistä tukea rikoksen tai rikosyrityksen kohteeksi joutuneille, heidän läheisilleen ja rikosasiassa todistaville.
  • Nollalinja – valtakunnallinen, maksuton auttava puhelin kaikille, jotka ovat läheisessä ihmissuhteessaan kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa.
  • Naistenlinja – puhelinlinja, chat-palvelu ja vertaistukiryhmät auttavat kaikkia naiseksi itsensä määritteleviä, jotka haluavat keskustella väkivaltaan liittyvästä huolesta.
  • Ensi- ja turvakotienliitto – apua, kun lähisuhteissa on väkivaltaa