Siirry sisältöön

Barnahus-hankkeessa nopeutetaan lapsiin kohdistuvien väkivaltaepäilyjen selvitysprosesseja sekä väkivaltaa kokeneiden lasten tukea ja hoitoa.

Keskeisin osa Barnahus-työstä tehdään yhteistoiminta- ja hyvinvointialueilla THL:n koordinoimana. Barnahus-hankkeen työntekijät toimivat ympäri Suomea mm. lasten ja nuorten oikeuspsykologian ja -psykiatrian yksiköissä/työryhmissä, seksuaalista väkivaltaa kokeneiden seri-tukikeskuksissa sekä peruspalveluissa, joissa väkivaltaa kokeneita lapsia tai lapsiin kohdistuneita väkivaltarikosepäilyjä kohdataan päivittäin. Pohjanmaan hyvinvointialueella Barnahus-hankkeen työntekijät kuuluvat lasten oikeuspsykiatriseen työryhmään.

Barnahus-hanke Pohjanmaalla

Hanke alkoi maaliskuussa 2020 entisen Vaasan sairaanhoitopiirin alueella ja nykyisellä Pohjanmaan hyvinvointialueella. Hankkeen on suunniteltu jatkuvan ainakin vuoden 2025 loppuun.

Vuosina 20202023 Barnahus-hankkeessa on tehty Pohjanmaalla monipuolista kehitystyötä. Yksi suurimmista kokonaisuuksista on ollut LASTA-seulamallin kehittäminen ja vakiinnuttaminen käyttöön. LASTA on viranomaisten yhteinen työkalu.

LASTA-seulamallilla varmistetaan viranomaisten välinen tiedon jakaminen ja monialainen yhteistyö tilanteissa, joissa epäillään lapsen joutuneen pahoinpitelyn tai seksuaalirikoksen kohteeksi. LASTA-seulamallin avulla lapsen tilanne voidaan selvittää nopeammin.

Poimintoja Barnahus-hankkeen toimenpiteistä Pohjanmaalla

– Lasta-seulamallin käyttöönotto viranomaisten työkaluna.

– Barnahus-verkkokoulun mainostaminen Pohjanmaan hyvinvointialueella.

– Lapsiystävällisen kohtaamisen kehittäminen ja haastattelutilojen luominen.

– Hyvinvointialueen henkilökunnan kouluttaminen väkivaltaa kokeneiden lasten, nuorten ja perheiden psykososiaalisten vaikutusten arvioimisesta, tuesta ja hoidosta sekä väkivaltaa kohdanneen lapsen tunnistamisesta.

– Materiaaleja poliisin, terveydenhuollon ja sosiaalihuollon ammattilaisten tueksi väkivaltaepäilyjen selvittämiseen sekä tilanteisiin, joissa lapsi on kohdannut väkivaltaa.

– Hyvinvointialueen hoitopolkujen kehittäminen.

Barnahus-verkkokoulu

Maksuton Barnahus-verkkokoulu on 1 op:n kurssi ja soveltuu kaikille lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille. Erityisesti se on suunnattu sosiaali- ja terveydenhuollossa, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa työskenteleville sekä näiden alojen opiskelijoille. Tavoitteena on tarjota keinoja tunnistaa lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa ja keinoja toimia väkivaltaepäilytilanteessa. Lisäksi koulutus antaa työkaluja tukea väkivaltaa kokenutta lasta oman työn arjessa. Kurssi on suoritettavissa myös ruotsiksi ja englanniksi.

Lue lisää Barnahus-hankkeen sisällöstä ja osallistu Barnahus-verkkokouluun: Barnahus.fi

Hankeaika: 1.5.2020-31.12.2025

Hankkeen tila: Aktiivinen

Rahoittaja: Sosiaali- ja terveysministeriö

Hankkeen rahoitus Pohjanmaalla: 262 515 euroa (1.5.2020–31.12.2023), 69 703 euroa (1.1.2024–30.6.2024)

Avainsanat: Barnahus, Barnahus-verkkokoulu, LASTA

Aluekoordinaattori Björn Öst, bjorn.ost@ovph.fi, +358 40 191 7084

LASTA-koordinaattori Jannika Mattila, jannika.mattila@ovph.fi, +358 40 162 6905