Siirry sisältöön
Yleinen

Uusi historiikki kertoo, että Pohjanmaalla on taisteltu hoidon puolesta

Filosofian tohtori ja dosentti Henry Nygårdin Vaasan sairaanhoitopiiristä kertova historiikki on julkaistu alkusyksystä 2022. Teos Taistelu hoidon puolesta kertoo Pohjanmaan näkökulman kansalliseen sosiaali- ja terveydenhuoltouudistukseen ja hyvinvointialueeksi siirtymiseen.

Kirjassa kerrotaan ennen kaikkea kamppailusta, joka Pohjanmaalla käytiin Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen säilyttämiseksi. Toukokuussa 2016 näytti siltä, ettei Vaasa kuuluu kaikkiaan 12 sairaalaan, jotka saavat laajan päivystyksen. Toisin kuitenkin kävi ja nyt Vaasan keskussairaalassa on laaja päivystys.

– Harva kysymys on Pohjanmaalla saanut niin paljon huomiota kuin taistelu laajan päivystyksen saamiseksi Vaasan keskussairaalaan. Alueen asukkaiden osoittama yksimielisyys, äidinkielestä riippumatta, on ollut kamppailun aikana täysin omaa luokkaansa. Vaasan alueen asemaa on onnistuttu puolustamaan hienosti, toteaa Henry Nygård.

Henry Nygård
Henry Nygård on kirjoittanut myös vuonna 2010 julkaistun Vaasan keskussairaalan historiikin Hyvässä hoidossa.

Teoksessa Kamppailu hoidon puolesta käsitellään myös muita aiheita kuten paljon keskustelua herättänyttä sydänkirurgiaa Vaasan keskussairaalassa, potilasturvallisuuden eteen tehtyä työtä ja H-talon rakentamiseen liittyviä asioita.

– Taistelu hoidon puolesta sisältää sekä toimintaa että tunteita. Iloksemme kirja kuitenkin päättyy hyvin, sillä alueemme yksimielisyys johti vapaaehtoisen kuntayhtymän muodostamiseen. Se osoitti tahtoa ja yritteliäisyyttä. Paljon on tapahtunut ja se kaikki on nyt ansiokkaasti dokumentoitu historiikkiin, iloitsee kanslianeuvos Olle Gull.

Henry Nygårdin lisäksi teoksen toimituskuntaan kuuluivat kanslianeuvos Olle Gull, kuntayhtymävaltuuston puheenjohtaja Gösta Willman, kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Hans Frantz ja Pohjanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen.