Siirry sisältöön
Yleinen

Vaasan keskussairaalassa yksi Suomen moderneimmista leikkausosastoista

Kolme lääkäriä esittelee modernin leikkausosaston laitteita.
Vaasan keskussairaalan leikkausosaston kolme vuotta kestänyt remontti valmistui keväällä. Vaasassa voidaan nyt iloita siitä, että sekä leikkausosastolla F-rakennuksessa että päiväkirurgialla Y-rakennuksessa on nykyaikaiset, toimivat ja avarat tilat.

Remontti toteutettiin kuudessa eri vaiheessa kolmen vuoden aikana. Jotta leikkaustoiminta pystyttiin pitämään koko ajan käynnissä, vaadittiin henkilökunnalta paljon joustamista.

– Remontti oli vaativa sekä tekniikan että henkilöstön kannalta. Täällä on paljon muun muassa kaasuja ja sähköjä, joten vaadittiin kaikenlaisia uudelleenjärjestelyjä, jotta leikkaustoiminta saattoi jatkua ennallaan remontin aikana, kertoo leikkausosaston koordinoiva osastonhoitaja Terhi Venäläinen.

Kolme lääkäriä ja leikkaussalisairaanhoitaja seisovat leikkaussalissa. Vasemmanpuoleisimmalla henkilöllä on yllään sädesuojavarustus.
Olli Hautero, Matias Hannuksela, Sakari Pietiläinen ja Carina Yli-Panula

Vaasassa Suomen keskussairaaloiden ensimmäinen hybridisali

Remontin yhteydessä leikkausosastolle rakennettiin myös hybridisali, joita on Suomessa ollut aiemmin vain yliopistosairaaloissa. Vaasa oli Suomen ensimmäinen keskussairaala, jossa sellainen saatiin käyttöön. Nyttemmin samanlainen sali on otettu käyttöön mm. Jyväskylän Nova-sairaalassa. Verisuonikirurgian ylilääkäri Olli Hautero arvelee, että 10 vuoden sisällä useimmissa keskussairaaloissa tulee olemaan hybridisali.

– Lahdessa on vastaava projekti meneillään ja Joensuussa ollaan aloittamassa, Hautero luettelee.

Leikkaussalin keskellä on tyhjä hoitotaso, vasemmalla seisoo kirurgi sädesuojavarustuksessa, oikealla lääkäri ja hoitaja siirtävät isoa näyttöruutua lähemmäs hoitotasoa. Huoneen vasen puoli on valaistu vihreällä valolla ja oikea puoli punaisella valolla.
Hybridisalin valaistusta pystytään vaihtelemaan tarpeen mukaan.
Mustavalkoisia kuvia katsoessa puna-vihreä valaistus on paras.

Hybridisali vaatii isomman tilan kuin tavallinen leikkaussali ja lisäksi tarvitaan kuvantamisen valvontatila. Jotta leikkausosastolle saatiin rakennettua hybridisali, se edellytti kahden leikkaussalin tilojen yhdistämistä.

– Suunnitelmissa yritettiin ottaa huomioon alusta asti, että mahdollisimman moni erikoisala voisi hyödyntää hybridisalia, koska meillä sydämeen ja verisuoniin liittyviä toimenpiteitä ei ole yhtä paljon, kuin isommissa sairaaloissa, Hautero sanoo.

Hybridisalin myötä hoitojaksot lyhentyneet

Kokemukset uudesta, modernin teknologian salista ovat olleet hyviä. Hybridileikkauksen hyödyt ovat suuret sekä potilaalle että sairaalalle.

– Useat erikoisalat voivat hyödyntää salia ja potilaat toipuvat nopeammin, kun avoleikkauksia on vähemmän. Lisäksi uusi sali vähentää tarvetta lähettää potilaita leikkauksiin yliopistosairaaloihin, kertoo anestesian ylilääkäri Matias Hannuksela.

Hybridisalissa tehdään verisuonikirurgisia ja ortopedisia toimenpiteitä. Salissa pystytään yhdistämään saumattomasti kolme eri toimintoa: huippuluokan kuvantaminen (röntgen, CT-kuvaus eli tietokonekerroskuvaus ja 3-ulotteinen radiokuvaaminen), kirurgia sekä anestesia. Myös sydänasema on voinut hyödyntää salia tahdistimien asentamiseen.

Isojen avoleikkausten sijaan toimenpide pystytään hybridisalin ansiosta yhä useammin tekemään kulkemalla pitkiäkin matkoja suonen sisällä. Hoito ei tällöin ole potilaalle niin raskas, toipuminen on nopeampaa, sairaalahoitojaksot lyhyempiä ja mahdolliset komplikaatiot kevyempiä.

– Esimerkiksi aortan avoleikkauksen jälkeen tarvitaan tehohoitoa vähintään vuorokausi tai pidempi aika ja vuodeosastohoitoa noin viikon verran. Osa hybridimenetelmällä hoidetuista potilaista pääsee kotiin jo toimenpidettä seuraavana päivänä, Hautero kertoo.

Kuvantamisen aikana leikkaussalissa työskennellään sädesuojaliivit päällä. Hybridisali on tuonut myös hoitajien työhön paljon uutta.

– Kouluttautuminen alkoi jo vuonna 2019, kun meiltä oli kaksi leikkaussalihoitajaa mukana ensimmäisellä Suomessa järjestetyllä hybridihoitajakurssilla. Koulutukseen kuuluu esimerkiksi säteilyturvallisuus. Nyt meillä on yhteensä viisi koulutettua hybridihoitajaa ja pian saamme kolme lisää, Terhi Venäläinen kertoo.

Kuvantaminen tuo lisää mahdollisuuksia

– Hybridisalissa tehtävät kolmiulotteiset kuvantamistutkimukset mahdollistavat esimerkiksi leikkauksen aikaisen ruuvien asennon tarkistamisen tarkemmin kuin ennen, kertoo Ortopedian erikoislääkäri Sakari Pietiläinen.

Lääkäri, jolla on sininen paita ja valkoinen takki pitelee käsissään kolmiulotteista mallia selkärangasta, jossa havainnollistetaan luudutusleikkauksen ruuveja ja metalli-tukia.
Ortopedian erikoislääkäri Sakari Pietiläinen

Pietiläinen kertoo, että kolmiulotteista kuvantamista käytetään ortopediassa erityisesti selkäydinkanavan avarrusleikkauksissa, joissa tarvitaan luudutusta nikamien vääränlaisen liikkuvuuden vuoksi.

–  Leikkauksen aikaisen kolmiulotteisen kuvantamisen ja navigoinnin myötä pystymme tekemään Vaasassa sellaisiakin leikkauksia, jotka on aiemmin lähetetty päivystyksellisesti yliopistosairaaloihin. Leikkaukset myös sujuvat uuden tekniikan ansiosta varmemmin ja turvallisemmin. On usein helpompaa myös potilaalle, kun hoito voidaan toteuttaa paikallisesti meillä, Pietiläinen sanoo.

Investointi turvallisuuteen ja tulevaisuuteen

Hybridisalin laitteisto on maksanut 1,4 miljoonaa, mikä on saman suuruinen investointi kuin esimerkiksi magneetti- tai CT-kuvauslaite.

– Katsoimme kauemmas tulevaisuuteen, kun osasto piti joka tapauksessa remontoida.

Eurooppalaiset hoitosuositukset edellyttävät, että sairaalan käytössä on hybridisali tai riittävän laadukkaat kuvantamislaitteet leikkaussalin yhteydessä. Tämä oli investointi toiminnan laajuuden ja turvallisuuden puolesta. Sen avulla voimme jatkaa verisuonikirurgiaa täällä, Hautero sanoo.

Ortopedian ylilääkäri Erno Lehtonen-Smeds huomauttaa, että säästöjä syntyy siitä, että leikkauspotilaiden hoitojaksot lyhenevät ja yhä enemmän leikkauksia pystytään tekemään Vaasassa.

– Yliopistosairaaloiden hoidon hintalaput ovat helposti viisinumeroisia.