Siirry sisältöön
Kotikäynti-asiakaslehti

Villalla vilua vastaan

Kelien viilentyessä kylmästä kipristelevät usein ensimmäisenä varpaat. Varpaista kylmyys leviää helposti koko muuhun kehoon, altistaen paleltumille ja infektiosairauksille. Fysioterapeutti Nina Rauhala antaa vinkit vilun välttämiseen.

Nina Rauhalan mukaan tehokas tapa pitää jalat lämpiminä on kerrospukeutuminen: alimmaksi ohuet merinovillasukat ja päälle hieman paksummat villasukat. Villa on oiva valinta, sillä sen lämmöneristävyys on tekokuitu- ja puuvillasukkia parempi. Villa lämmittää myös kastuneena.

Fysioterapeutti.
Fysioterapeutti Nina Rauhala.

– Lapsille voi pukea isommat villasukat myös kenkien päälle, jos lumi on irtonaista ja kuivaa, Rauhala vinkkaa.

Sukkien lisäksi tulisi kiinnittää huomiota kenkiin. Rauhala opastaa valitsemaan kengät, jotka ovat tarpeeksi väljät, paksupohjaiset, lämminvuoriset ja varrelliset. Kovilla pakkasilla kenkään voi sujauttaa vielä lisäksi lämmitettävät pohjalliset.

– Paikallaan oloa kannattaa välttää. Varpaille nousu, paikallaan askeltaminen ja hyppely vilkastuttavat tehokkaasti verenkiertoa ja saavat olon lämpimämmäksi, Rauhala opastaa.

Entä jos iho pääsee paleltumaan?

Riski paleltuman syntymiselle kasvaa alle -20 asteen lämpötiloissa. Myös vaatteiden kostuminenja tuuli herkistävät paleltumille.

Paleltunut iho muuttuu aluksi punoittavaksi ja myöhemmin valkoiseksi ja tunnottomaksi. Iho tuntuu kovalta ja turvonneelta ja sitä pistelee ja polttelee. Jos tunto, lämpö ja ihonväri eivät ole palautuneet tunnissa, iho muuttuu sinipunertavaksi tai iholle nousee rakkoja, on syytä hakeutua lääkäriin.

Lievät paleltumat voidaan hoitaa kotikonstein lämmittämällä aluetta kädenlämpöisessä vedessä. Lisäksi paleltunut raaja kannattaa turpoamisen estämiseksi laittaa kohoasentoon. Myös villasukat on hyvä laittaa jalkaan ja juoda lämmintä.

– On tärkeää muistaa pukea koko keho lämpimästi ja käyttää päähinettä. Pää ilman lakkia toimii ikään kuin savupiippuna, joka päästää lämmön karkaamaan kehosta, Rauhala muistuttaa.

Varpaiden palelu käynnistää kehossa refleksiliikkeen, joka vähentää pintaverenkiertoa ja ohjaa veren kehon tärkeiden sisäelinten suojaksi. Pintaverenkierron vähentyminen heikentää limakalvojen toimintaa, jolloin infektiosairaudet pääsevät iskemään ja yllättämään.

Helli varpaita itseneulotuilla villasukilla. Lämmön lisäksi saat silmukoiden rytmistä tekemistä käsille ja jumppaa aivoille. Ohjeen Pohjanmaan hyvinvointialueen villasukkamalliin löydät täältä verkkosivuiltamme!