Sairaus ei estä unelmien toteuttamista
MS-tauti eli multippeliskleroosi on keskushermoston sairaus, jonka oireet ovat yksilöllisiä. Saija Walliuksen ensioire oli kutiseva ihottuma. Työterveyslääkäri teki lähetteen tutkimuksiin, mutta hän ei koskaan ehtinyt niihin.
– Toinen silmä alkoi karsastaa voimakkaasti, joten lähdin päivystykseen. Lääkäri sanoi, että se on joko aivokasvain tai MS. Sain onneksi nopeasti peruutusajan magneettikuvaukseen, ja syyksi varmistui MS-tauti. Se oli helpotus, kun olin pelännyt aivokasvainta.
Apua aaltoilevaan vointiin
Hoito alkoi neurologian poliklinikalla, jonka henkilöstö on tullut tutuksi. Wallius kehuu saaneensa aina vastauksen kysymyksiinsä. Sairaus oli alussa vieras, sillä sitä ei ollut suvussa kenelläkään.
– Ensimmäinen mielikuvani MS-taudista oli pyörätuoli. Päätin sairastuttuani, että tämä ei vie minun elämääni, Wallius kertoo.
Hänelle aloitettiin lääkitys, jonka avulla oireet helpottivat. Vuosien varrella on ollut erilaisia vaiheita. Silmäoireiden lisäksi MS-tauti on tuonut haasteita kävelyyn, ja väsymys on välillä vienyt voimat täysin.
– Kun väsyttää, en pysty tehdä mitään. Jalkani kuormittuvat helposti ja askel hidastuu. Onneksi oireita ei tule kovin usein, Wallius toteaa.
Lapsen syntymän jälkeen oireet leimahtivat, mikä haastoi vauva-arkea.
– Huonon tasapainon ja silmien karsastuksen vuoksi saatoin näyttää humalaiselta vauvan vaunuja työntäessä, mutta eteenpäin mentiin. Kaikki ei ole aina sitä miltä näyttää, Wallius muistuttaa.
Sairaus mukana suunnitelmissa
Erityisopettajana työskentelevä Wallius on suunnitellut arkensa sujuvaksi. Keinot tulevat yli 20 vuoden sairastamisen jälkeen automaatiolla.
– En voi seistä pitkiä aikoja, joten töissä käytän satulatuolia liikkumiseen luokassa, ja festareille lähdetään asuntoautolla, jotta on lepopaikka. Kaupungille lähtiessä minun täytyy miettiä, missä on vessa ja suunnitella menot sen mukaan.
Sairastuttuaan Walliukselle on tullut vastaan muiden oletuksia MS-taudista.
– Kun menimme naimisiin, mieheltäni kyseltiin, tiedätkö mihin olet ryhtymässä. Omakotitalon ostoakin kommentoitiin ikävästi, mutta en ole sitä katunut. Lapsihaaveitakaan emme unohtaneet. Unelmista ei kannata luopua, vaikka saa diagnoosin, yhden lapsen äiti Wallius kannustaa.
Uudet hoitomuodot nopeasti käyttöön Pohjanmaalla
MS-tauti on keskushermostoon eli aivoihin ja selkäytimeen vaikuttava tulehduksellinen sairaus. Ensimmäisinä oireina voivat olla näköhäiriöt tai puutuminen kasvoissa tai raajoissa.
– Diagnoosi varmistetaan esimerkiksi magneettikuvauksella, selkäydinpunktiolla ja verikokeilla, kertoo sairaanhoitaja Maarit Pollari neurologian poliklinikalta.
MS-tautiin sairastuneita on Suomessa noin 13 000 ja taudin yleisyys on maailman korkeinta. Suomessa potilaita on eniten länsi- ja lounaisosissa. Tautiin sairastutaan yleensä 20-40 vuoden iässä ja se on yleisempää naisilla kuin miehillä.
Lääkitys voidaan antaa tabletteina, pistoksina tai suonensisäisesti. Potilaalle etsitään yhdessä sopiva hoito. Lääkkeen valintaan vaikuttavat esimerkiksi raskaushaaveet tai neulapelko.
– Nykyään uusia lääkkeitä tulee vuosittain ja tarjoamme niitä mahdollisimman pian. Olemme yleensä ensimmäisten joukossa ottamassa uutta lääkettä käyttöön Suomessa, mikä on hienoa, Pollari sanoo.
Lääkehoidon lisäksi myös elämäntavoilla on merkitystä. Potilas voi liikkua omaa kehoa kuunnellen. Lihaskunto auttaa pysymään kunnossa ja palautumaan nopeammin.
– Suosittelemme välimerellistä ruokavaliota, jossa syödään paljon kalaa ja vain vähän punaista lihaa. Suolaa on hyvä välttää ja D-vitamiinin saannista huolehtia. Tämähän koskee ihan meitä kaikkia.
Artikkeli on julkaistu Kotikäynti-asiakaslehden numerossa 2/2023.
Teksti: Emilia Kemppainen
Kuvat: Christoffer Björklund, Emilia Kemppainen