Siirry sisältöön
Yleinen

H-talon asiakasapteekki aukeaa heinäkuussa

H-talo

Vaasan keskussairaalan alueen uuden rakennuksen, H-talon, rakennustyöt ovat loppusuoralla. Katse kohdistetaankin vähitellen muuttoon uusiin tiloihin. Ensimmäiseksi toiminnan uudessa rakennuksessa aloittaa asiakasapteekki. Vaasan sosiaali- ja terveydenhuollon vastaanottoja ja osastoja muuttaa taloon vaiheittain loppuvuodesta alkaen.

H-talon siluetti on näkynyt Vaasan kaupunkikuvassa jo pitkään. Rakennushankkeessa on tällä hetkellä käynnissä sisätilojen viimeistely ja pihatyöt. Rakennushankkeesta vastaava Bothnia High 5 –projektiallianssi luovuttaa rakennuksen Pohjanmaan hyvinvointialueelle elo-syyskuussa.

– Silloin rakennus on valmis ja voimme aloittaa oman muuttomme valmistelun, sanoo sosiaali- ja terveyskeskuksen toimialajohtaja Sofia Svartsjö.

Rakennuksen jälkeen edessä on vielä vastaanottojen, poliklinikoiden ja hoito-osastojen sisustaminen ja varustaminen työssä tarvittavin välinein. Tietotekniikan ja työssä käytettävien digitaalisten työkalujen asentaminen, käyttöönotto ja henkilökunnan kouluttaminen vaativat oman aikansa.

– H-talo ei ole vain uusi rakennus, vaan myös uusi tapa työskennellä. Meidän täytyy varata aikaa henkilöstön perehdyttämiseen, että palvelut sujuvat hyvin niiden muuttaessa, Svartsjö jatkaa.

Ensimmäisenä ovensa avaa asiakasapteekki

Ensimmäisenä H-rakennuksessa toimintansa aloittaa asiakasapteekki, joka avaa ovensa 4. heinäkuuta. Asiakasapteekkia on toivottu keskussairaalan alueelle pitkään. Apteekin toiminnasta vastaa yrittäjänä apteekkari Samuli Ojala.

– Apteekin kalustaminen ja tietotekniset järjestelyt alkavat olla valmiit. Perustamme nyt varastoja ja palkkaamme apteekkiin henkilökuntaa. Varastoja perustetaan ja jatkossa kehitetään yhteistyössä muiden sairaala-alueen toimijoiden kanssa. Tavoitteena on valikoima, joka palvelee mahdollisimman hyvin alueella asioivien tarpeita. Asiakasapteekki on avoinna kaikille, ei siis pelkästään sairaalassa tai H-talossa asioiville, kertoo Samuli Ojala.

Apteekin aukioloajat ovat 4. heinäkuuta alkaen maanantaista perjantaihin klo 8-18 ja lauantaisin klo 10-16.

H-taloon muuttaa sekä vastaanottotoimintaa että hoito-osastoja

Hyvinvointialueen omat palvelut Vaasassa muuttavat H-taloon vaiheittain. Ensimmäiset palvelut muuttavat loppuvuodesta 2022. Asiakkaille ja potilaille isoin muutos on, että hoitajien ja lääkärien vastaanotot terveysasemilta keskitetään yhteisiin tiloihin. Kaikki palvelut eivät kuitenkaan muuta, vaan esimerkiksi neuvoloiden ja suun terveydenhuollon vastaanotot jatkavat toimintaansa toimipisteillä eri puolilla Vaasaa.

– Tarve terveille, nykyaikaisille ja moniammatillista yhteistyötä tukeville tiloille on suuri. Olemme iloisia siitä, että muutto vihdoin lähestyy, toteaa Pohjanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen.

H-talon palvelut

 • Asiakaskäyntejä arviolta 326 000 vuodessa
 • Perusterveydenhuollon hoitajan ja lääkärin vastaanotto
 • Erikoissairaanhoidon poliklinikoita ja toimenpideyksiköitä
 • Mielenterveys- ja päihdepalveluita avopalveluista osastohoitoon
 • Fysioterapia
 • Dialyysi
 • Erikoissairaanhoidon hoito-osastoja
 • Palveluneuvonta
 • Apteekki
 • Tiloja yhdistyksillä ja vapaaehtoistoimijoille
 • Kahvila-, kioski-, ja ravintolapalvelut