Siirry sisältöön
Koronavirus

Epidemiatilannetta seurataan jatkossa yhä enemmän sairaalahoidossa olevien perusteella

Covid-19 kuvituskuva

Pohjanmaan koronavirustilanne jatkuu haastavana. Tartuntoja on ilmennyt runsaasti ympäri aluetta ja virukselle voi altistua tällä hetkellä missä vain. Vaikeutuneen tilanteen myötä tartunnanjäljitystä on vähennetty. Nyt suositellaan koronan kotitestejä. Epidemiatilannetta ei enää Pohjanmaalla seurata päiväkohtaisten tartuntalukujen perusteella, vaan huomio siirtyy yhä enemmän terveydenhuollon kantokykyyn ja sairaalassa olevien potilaiden määrään. 

Päivittäisestä koronalukujen raportoimisesta luovuttu Pohjanmaalla

Pohjanmaan hyvinvointialue on päättänyt lopettaa päivittäisen koronalukujen raportoinnin sunnuntain 16.1.2022 jälkeen. Päivittäisessä tilannekuvassa on aiemmin raportoitu todetut koronatapaukset, otetut testit ja alueellinen ilmaantuvuusluku. Kyseiset luvut eivät kuitenkaan enää kerro alueen epidemiatilanteesta, sillä kotitesteissä todetut tapaukset eivät näy virallisissa tilastoissa. Tällä hetkellä terveydenhuollossa tehdään testejä vain rajatulle kohderyhmälle.

Jatkossa epidemian tilannekuva raportoidaan Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän tiedotteiden yhteydessä. Koronatilanteesta tiedotetaan lisäksi tarpeen mukaan verkkosivuilla, sosiaalisessa mediassa sekä mediatiedottein. Muutoksista tilanteessa tiedotetaan välittömästi.

Muutoksia karanteeniohjeistuksiin

Myös karanteeniohjeistuksiin on tullut muutoksia kuluneen viikon aikana. Pohjanmaan hyvinvointialueenkaranteeniohjeistuksessa noudatetaan THL:n uusia linjauksia.

Altistuneiden karanteenien pituus on nyt lähtökohtaisesti viisi vuorokautta, mikä koskee myös perhealtistuksia. Perhealtistuksissa siihen asti oireettomalle alkaa uusi karanteeni, jos uusi perheenjäsen sairastuu. Perhekaranteeneja lukuun ottamatta sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle on oma karanteeniohjeistus, kertoo Pohjanmaan hyvinvointialueen johtajaylilääkäri Peter Nieminen.

Jatkoa etätyö- ja kasvomaskisuosituksille, aikuisten harrastustoiminnan keskeytystä suositellaan jatkettavan

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä päätti tiistain 18.1. kokouksessaan jatkaa jo ennestään voimassa olevia etätyö- ja kasvomaskisuosituksia. Suosituksia jatkettiin 28.2. saakka.

Lisäksi Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä suosittelee yhä, että aikuisten ryhmäharrastustoimintaa ei järjestetä. Ryhmä myös suosittelee edelleen, että aikuiset vähentävät oman perheen ulkopuoliset kontaktit mahdollisimman minimiin.

Tarvitsemme nyt suosituksia ja rajoituksia, koska jäljittäminen ei tässä tilanteessa onnistu kuten ennen. Sosiaalisten kontaktien vähentäminen on rokotusten lisäksi keino, jota voimme ylläpitää sosiaali- ja terveydenhuollon kantokyvyn varmistamiseksi, sanoo Pohjanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen.

Tilannetta arvioidaan seuraavan kerran tiistaina 25.1., kun Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu jälleen. Tarvittaessa ryhmä kokoontuu jo aiemmin.

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, Pohjanmaan hyvinvointialue (HYKY), pj., Peter Nieminen, HYKY, Marjo Orava, HYKY, Heikki Kaukoranta, HYKY, Peter Riddar, HYKY, Satu Kärki, HYKY, Britt-Marie Bjon, HYKY, Sofia Svartsjö, HYKY, Tomas Häyry, Vaasa, Gun Kapténs, Luoto, Mikaela Björklund, Närpiö, Christina Knookala, Vaasa, Denice Vesterback, Mustasaari, Rolf Sundqvist, Pedersöre, Eeva Mäkinen, AVI, Dinah Arifullah, THL, Tuula Hannila-Handelberg, THL, Timo Saari, ELY, Petra Fager, HYKY tiedotus, Elina Kurtti tiedotus, HYKY, Päivi Berg, siht., ÖVPH

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.