Siirry sisältöön
Kehittäminen

Esihenkilö on organisaation tärkeä suunnannäyttäjä

Hyvinvointialueuudistus on ollut iso muutos, joka on tuonut mukanaan paljon positiivista, mutta myös haasteita. Haasteisiin vastaamisessa on tärkeää, että esihenkilöille annetaan työkaluja oman työn menestyksekkääseen hoitamiseen. Tämä tukee koko organisaatiota. Siksi yhdeksi koulutuksemme painopistealueeksi vuodelle 2023 on määritelty johtamis- ja esihenkilöosaaminen.

Esihenkilön työ vaatii monenlaisia taitoja ja siihen kohdistuu paljon odotuksia. Oman alan tuntemus ja ammattitaito ei ole sama kuin hyvät esihenkilötaidot.

– Organisaatiomuutoksen myötä esihenkilöroolit ovat muuttuneet ja uusia esihenkilötehtäviä on auennut. Monelta esihenkilöltä puuttuu johtamisosaamista tai taitojen päivittämisestä on kulunut aikaa. Näistä syistä aloitimme esihenkilökoulutuskokonaisuus pilotin, kertoo koulutus- ja perehdyttämispäällikkö Henna-Maija Sumuvuori.

Pilotin tarkoituksena on antaa niin uusille kuin vanhoille esihenkilöille keinoja hoitaa työnsä hyvin. Yhtenä tärkeänä asiana on mahdollistaa verkostoituminen yli rajojen; esihenkilöhaasteet vanhainkodissa eivät ehkä poikkeakaan esihenkilöhaasteista hammashoidossa.

Kehittämishalukkuutta löytyy – koulutusryhmät täyttyivät nopeasti

Esihenkilöiden koulutuksen tärkeys ymmärretään Pohjanmaan hyvinvointialueella, ja siihen tullaan myös panostamaan jatkossa. Keväällä 2023 alkanut koulutuskokonaisuus keräsi kiinnostusta esihenkilöiltä laajasti kaikilta toimialoilta.

– Oli ilo nähdä henkilöstömme halu kehittää esihenkilötaitojaan. Pilottiryhmiin otettiin yhteensä 80 osallistujaa, mutta halukkaita olisi ollut huomattavasti enemmän. Koulutusryhmien koot pyrittiin pitämään maltillisina, että ryhmissä on helppoa keskustella. Tämä on toiminut erinomaisesti! Esihenkilökoulutuksen osallistujat ovat olleet erittäin aktiivisia ja innokas puheensorina on täyttänyt koulutustilan, iloitsee Sumuvuori.

Koulutukseen kuuluu seitsemän eri teemaa:

  • Minä esihenkilönä ja muutoksen mahdollistajana
  • Onnistu viestinnässä!
  • Hallintopäivä
  • Esihenkilö vastuuhenkilönä
  • Innostava strategia
  • Esihenkilö laadun ja turvallisuuden esikuvana
  • Voi hyvin, jaksa paremmin

– Teemat pyrittiin valitsemaan sellaisiksi, että ne antavat monipuolisesti ymmärrystä ja osaamista esihenkilötyöhön, Sumuvuori toteaa.

Juuri käynnissä oleva esihenkilökoulutuskokonaisuus on ensimmäinen laatuaan Pohjanmaan hyvinvointialueella, mutta koulutuskokonaisuudesta saadun palautteen perusteella koulutusta on tarkoitus kehittää ja järjestää toinen esihenkilökoulutus mahdollisimman pian. Tällöin ensisijaisesti paikan saavat jo pilottiryhmään kiinnostuksensa osoittaneet, mutta ryhmiin mahtuu vielä.

– Toiveena on, että uudet ryhmät täyttyvät yhtä vilkkaasti. Suosittelenkin henkilöstöämme seuraamaan sisäistä koulutuskalenteria, jonne koulutukset ilmestyvät, Sumuvuori vinkkaa.