Siirry sisältöön
Yleinen

Liikkuva klinikka tuo hammashoitolan koulun pihaan

Sininen perävaunu seisoo keltaisen rakennuksen vieressä.
Suun terveydenhuollon liikkuvalla klinikalla tarkastetaan talven aikana satojen koululaisten hampaat. Toiminta alkaa marraskuun alussa Kruunupyyn Alavetelissä.

Pohjanmaan hyvinvointialueella toimii neljän kuukauden ajan hammashuollon liikkuva klinikka. Kyseessä on kokeilu, jossa klinikka on yhdessä paikassa pari viikkoa kerrallaan ja siellä työskentelevät hyvinvointialueen omat hammaslääkärit ja -hoitajat.

Liikkuva klinikka toimii talovaunussa, joka on tällä hetkellä Alavetelin koulun pihassa. Ensimmäiset koululaiset tulevat tarkastukseen keskiviikkona.

– Liikkuvalla klinikalla voidaan tehdä kaikkiyleisimmät toimenpiteet tarkastuksen lisäksi. Voidaan esimerkiksi poistaa maitohammas tai paikata reikä. Jos lapsella on isompi hoitotarve, sitten varataan uusi aika hammashoitolaan, alueylihammaslääkäri Anne Hägglund kertoo.

Hän korostaa, että palvelu on samaa, mitä tehdään hammashoitoloissa eri puolilla aluetta. Tarkastuksiin kutsutaan 1., 3. ja 5. vuosiluokan oppilaita. Liikkuvalla klinikalla keskitytään näihin ryhmiin, eikä hoideta muita, esimerkiksi päivystysluonteisia potilaita.

Piipahdus tunnilta hammashoitolaan

Alavetelin jälkeen vuorossa ovat Luoto, Pedersöre, Oravainen, Korsnäs ja viimeisenä Kaskinen ennen helmikuun loppua.

– Näillä paikkakunnilla ei ole tällä hetkellä omaa hammashoitolaa tai etäisyys koululta hammashoitolaan olisi pitkä. Palvelu on haluttu tuoda lähelle koululaisia, alueylihammaslääkäri Ulrica Pada perustelee.

Liikkuvalla klinikalla koko luokan tarkastuskäynnit voidaan hoitaa keskitetysti samalla viikolla, kun oppilaat voivat piipahtaa koulun pihassa olevalle klinikalle kesken koulupäivän.

– Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä koulujen kanssa. Kruunupyyssä, Luodossa ja Pedersöressä vanhemmille tulee tietoa hammaslääkärikäynnistä Wilma-järjestelmän kautta. 1. luokan oppilaille on tullut myös kutsukirje, jotta vanhemmat voivat halutessaan tulla käynnille mukaan Hägglund kertoo.

Oravaisissa, Korsnäsissä ja Kaskisissa tieto lapsen hammaslääkärikäynnistä tulee perinteisesti kirjeenä tai tekstiviestillä.

Sininen vaunu on keltaisen koulurakennuksen edustalla.
Liikkuva klinikka aloittaa neljän kuukauden urakkansa Alavetelin koululta.

Kokemukset kehitystyön pohjaksi

Liikkuvaan klinikkaan on saatu hankerahoitusta ja se on vuokrattu neljäksi kuukaudeksi. Tämän jälkeen se jatkaa matkaansa toisaalle, ja henkilöstö palaa työskentelemään hyvinvointialueen hammashoitoloissa.

– Sitten tehtävämme on arvioida, kuinka klinikka toimi, toimisiko vastaava palvelu täällä jatkossa ja miten sitä voisi kehittää eteenpäin, Pada kertoo.